به گزارش خبرنگار مهر در شیراز، طرح ساماندهی سرویس مدارس در شیراز از سال تحصیلی گذشته به مرحله اجرا درآمد که در قالب آن حمل و نقل دانش آموزان در اختیار شرکتهای خصوصی قرار گرفت.
براین اساس در سال تحصیلی گذشته حمل و نقل دانش آموزان شیرازی به عهده سه شرکت خصوصی گذاشته شد که البته در آن زمان طرح مذکور به خاطر تازگی و عدم تجربه قبلی با مشکلاتی در حوزه رانندگان سرویسها مواجه شد که از آن جمله می توان به عدم رعایت قوانین حمل و نقل، ظرفیت سوار کردن دانش آموزان، مشکلات سوخت خودروها، دریافت بیش از نرخ قانونی حمل و نقل و ... اشاره کرد.
سال گذشته اجرای طرح ساماندهی سرویس مدارس با آغاز سهمیه بندی سوخت در کشور همراه بود از این رو رانندگانی که به تازگی قرار بود در حوزه سرویس مدارس فعالیت کنند با مشکل سوخت و عدم توانایی در تامین بنزین مورد نیاز برخورد کردند و این امر سبب شد که خانواده ها بازهم به شکل سنتی روی آورده و از سرویسهای سالهای قبل برای حمل و نقل فرزندان خود استفاده کنند.
هر چند مشکلات سوخت رانندگان در اواسط سال تحصیلی کم کم برطرف شد و آنها در قالب خاص خود ساماندهی شدند اما عدم رعایت مقررات و ضوابط حمل و نقل دانش آموزان یعنی ظرفیتهای خودرو برای هر مقطع تحصیلی در سطح خانواده ها این شائبه را ایجاد کرد که شاید این طرح به دلیل تازگی خود باز هم نتواند سرویس مدارس را از حالت نابسامانی و بی نظمی خارج کند.
سال اول اجرای طرح ساماندهی سرویس مدارس شیراز با چنین مشکلاتی گذشت اما برای سال تحصیلی جدید از چند ماه قبل مسئولان شهرستان شیراز وارد مذاکره شده و به بررسی نقاط ضعف و قوت طرح پرداختند که نتایج آن افزایش شرکتهای خصوصی برای ساماندهی بهتراز گذشته طرح بود. برای سال تحصیلی جدید خانواده ها باید به سایت اینترنتی مخصوص طرح مراجعه و ثبت نام می کردند و بعد از آن برای دانش آموز سرویس های لازم از سوی مسئولان با توجه به اطلاعات ثبت شده در سایت تدارک دیده می شد.
به رغم اینکه سایت مذکور دچار اختلال بود، برخی از خانواده ها به طور کامل و صحیح اطلاعات خود را ثبت نام کردند و هر چند زمان آغاز سال تحصیلی سرویسهای مدارس هنوز به طور کامل مشخص نشده بودند اما باز هم در روند ساماندهی سرویس مدارس موثر واقع شد ضمن اینکه در سال تحصیلی جدید به جای دو تا سه شرکت 9 شرکت حمل و نقل امر جابجایی دانش آموزان را انجام می داد.
سال دوم اجرای طرح بدون مشکل کارت سوخت آغاز شد اما در روزهای آغازین سال تحصیلی یک حادثه رانندگی برای سرویس مدرسه در شیراز و حوادث بعدی موجب شد که خانواده ها به فکر فرو بروند که آیا ساماندهی سرویس مدارس در چنین شرایطی بازهم طرح موفقی محسوب می شود یا اینکه باید در نوع اجرای آن تغییراتی صورت گیرد.
آغاز تصادفات سرویس مدارس
اولین حادثه براس سرویس مدارس شیراز 9 مهرماه رخ داد. ساعت هفت و 38 دقیقه در منطقه قم آباد خیابان ساحلی جنوبی یک دستگاه پیکان سرویس مدرسه با 9 سرنشین دانش آموز به یک دستگاه کامیون برخورد کرده که هر 9 دانش آموز دختر مطقع ابتدایی در پی مجروحیت به همراه راننده سرویس به بیمارستان منتقل شدند.
در سانحه بعدی نیز که 22مهر ماه رخ داد ساعت شش و 57 دقیقه صبح در خیابان همت شمالی یک دستگاه پژو آری دی سرویس مدرسه به یک خودرو نیسان پارک شده کنار خیابان برخورد کرد که پنج دانش آموز 11 تا 12 ساله دختر این خودرو دچار مجروحیت شدند.
تصادف بعدی نیز با فاصله کمی رخ داد که در موارد بعدی می توان به سانحه رانندگی برای یک پیکان سرویس مدرسه با شش دانش آموز در روز اول آبان ماه، تصادف خودرو پراید با سه زخمی و سانحه رانندگی در ابتدای جوادیه در ساعت 12و 45دقیقه هفتم آبان ماه اشاره کرد.
توجه رسانه ها و واکنش مسئولان
پس از اتفاقات پی در پی برای سرویس مدارس رسانه ها بیشتر به این بخش توجه کردند و اخبار را به طور مستمر از وقوع حوادث رانندگی برای سرویسها انعکاس می دادند که با واکنش مسئولان همراه شد.
مسئولان شهرستان شیراز در پی این حوادث همچنان اصرار داشتند که طرح ساماندهی سرویس مدارس در حال حاضر موفق و موثر بوده و تاثیرات آن را در ساماندهی رانندگان فعال در این بخش شاهد بودیم و رسانه ها نیز نباید بیش از حد با این مضوع توجه کنند.
فرماندار شهرستان شیراز نیز چندی پیش در نشستی خبری در این خصوص گفت: سرویسهای مدارس سالهای سال بی متولی و بدون هیچ ساماندهی و نظم خاصی وجود داشت اما از سال گذشته سعی شد این امر در راستای توجه به امنیت خاطر خانواده ها به صورت امری سازمان یافته دنبال شود هرچند که نمی توان از اشکالت کار نیز گذشت.
ابراهیم عزیزی همچنین گفت: در سالهای قبل از اجرای این طرح نیز تصادفات سرویس مدارس وجود داشت اما نمی توان به خاطر این تصادفات، طرح را نیز کاملا ناموفق بدانیم هرچند به طور قاطع با رانندگان متخلفی که قوانین سرویسهای مدارس را رعایت نکنند برخورد جدی شده و در آینده نیز این کار ادامه دارد.
وی همچنین از همه افراد خواست که ضمن حمایت از این طرح با چنین اتفاقاتی، کل طرح را زیر سئوال نبرند.
خانواده ها: از تصادفات نگرانیم
مادر یک دانش آموز شیرازی که شخصا فرزند خود را به مدرسه می آورد به خبرنگار مهر در شیراز گفت: با اجرا شدن طرح ساماندهی سرویس مدارس پسرم را که در مقطع ابتدایی تحصیل می کند در این سرویسها ثبت نام کردم اما در سال اول که آن شرکت و راننده ها به تعهدات خود مبنی بر عدم دریافت نرخ اضافی یا نفرات بیشتر عمل نکردند بازهم با این دید که طرح در مراحل اولیه خود قرار دارد و باید به اجرای آن مهلت داد مشکلات را تحمل کردم.
سمیه دولتشاهی افزود: با این وجود امسال نیز پسرم را در قالب طرح های ساماندهی سرویس مدرسه ثبت نام کردم اما امسال نسبت به سال گذشته وضعیت تغییر کرده و نمی توانم به سادگی از آن بگذرم زیرا شاهد تصادفات زیادی از سرویسهای مدارس هستیم که بخش زیادی از آنها نیز به خاطر بی احتیاطی راننده بوده است.
وی با اشاره به اینکه در این شرایط احساس می کنیم سرویس مدارس به جای رفتن به سوی مدارس دارند به بیمارستان منتهی می شوند، گفت: با این تفاسیر قصد دارم که دیگر فرزندم را خودم به مدرسه بیاورم و بازگردانم و مسئولان باید از این مسئله به سادگی نگذرند زیرا ما می خواهیم فرزندان خودمان را در اختیار این شرکتها قرار دهیم.
پدر یک دانش آموز دیگر نیز گفت: من نیز قصد دارم دخترم را خودم به مدرسه برسانم اما برخی محدودیتهای کاری به من چنین اجازه ای را نمی دهد اما از طرفی دلنگرانم که وقتی فرزندم سوار این سرویسها می شود آیا راننده به تعهدات خود عمل می کند و یا همچنان مثل سالهای گذشته بی توجهی صورت می شود.
همایون جلالوند اضافه کرد: ظرف سال تحصیلی جاری چندین تصادف در سطح شهر شیراز رخ داد اما مسئولان هیچگاه در مورد چگونگی برخورد با رانندگان متخلف آن سرویسها اطلاع رسانی نکردند که مردم نیز بفهمند که متولیان امر مانند خانواده ها دغدغه دانش آموزان را دارد.
وی گفت: سالهای قبل که دیگر فرزندم به مدرسه می رفت مدیر مدرسه شخصا وارد عمل شده و موارد تخلف را رسیدگی می کرد یا در انجمن اولیا و مربیان مسائل را بین خانواه ها و مدرسه مطرح می کردیم، اما امسال چندین شماره تلفن برای طرح شکایت ما داده شده و هر بار نیز که تماس می گیریم به ما می گویند که مراتب را از جای دیگری پیگیری کنید و ما سرگردان شده ایم که باید به کجا اعتراض کنیم و گزارشات خود را ارائه دهیم.
عدم دخالت آموزش و پرورش در طرح ساماندهی سرویس مدرسه
در چنین شرایطی آموزش و پرورش و مدیران مدرسه نیز در این طرح هیچگونه دخالتی نکرده و مدیران مدارس که تا پیش از این به عنوان یکی از اهرمهای موثر در رفع مشکلات و اختلافات سرویسهای مدارس شناخته می شدند، در این جریان کنار گذاشته شده اند.
به نظر می رسد زمانیکه طرح ساماندهی سرویس مدارس اجرا شد نقش آموزش و پرورش در اجرای بهتر طرح آن طور که شایسته است، دیده نشد که اگر این نقش دیده می شد مشکلات کنونی در حوزه سرویس های مدارس که گاهی شاید به یک گفتگوی ساده بین مدیر مدرسه و راننده خاطی به سرانجام می رسید امروز وجود نداشت. هر چند که شرکتهای حمل و نقل و تاکسیرانی موظفند یک نماینده را در هر مدرسه برای بررسی مشکلات و مسائل خانواده ها در امر سرویس مدرسه به کارگیرند اما وجود چنین نمایندگانی به گفته خود اولیا چندان محسوس و قابل مشاهده نیست.
فرماندار شهرستان شیراز نیز چندی پیش در این خصوص به خبرنگاران گفت: ما اعتقاد داریم دخالت دادن آموزش و پرورش و در راس آن مدیر مدارس در طرح ساماندهی سرویسها امری اشتباه است زیرا یک مدیر مدرسه باید تمام اوقات خود را صرف امور فرهنگی و آموزشی دانش آموزان کند نه اینکه روزها با درگیری با راننده مدرسه و مسائل ایاب و ذهاب دانش آموزان هدر رود از این رو سعی داریم در اجرای طرح مسئولیت آموزش و پرورش را در سرویس مدارس کمتر کنیم و این گونه مسائل از سوی مرجع دیگری پیگیری شود.
رانندگان خاطی تصادفات اخیر سرویس مدرسه خلع ید شده اند
مدیر عامل سازمان تاکسیرانی شهرداری شیراز از خلع ید آن راننده هایی خبر داد که طی تصادفات اخیر سرویس مدارس به قوانین بی توجه بوده اند و افزود: در سانحه اول که 9مهر ماه رخ داد و در پی آن 9 دانش آموز دختر مقطع ابتدایی روانه بیمارستان شدند راننده سرویس مدرسه مقصر شناخته شد زیرا بیش از حد قانونی نیز دانش آموز سوار کرده بود.
منصور مفتاحی در گفتگو با خبرنگار مهر در شیراز افزود: در این جریان راننده سرویس خلع ید شده و به هیچ عنوان دیگر حق فعالیت در سرویس مدارس را نخواهد داشت.
وی عنوان کرد: در سانحه دوم نیز که 22مهر ماه روی داد باز هم راننده مقصد بود و در حال حاضر نیز وضعیت جسمی مساعدی ندارد اما به محض بهبود، او نیز خلع ید خواهد شد.
مدیر عامل سازمان تاکسیرانی شهرداری شیراز گفت: در مورد سوم نیز کسی مجروح نشده و همگی دانش آموزان پس از سانحه در کلاسهای درس خود حاضر شدند اما در عین حال با تمام رانندگان خاطی برخورد خواهد شد.
تصادف امری طبیعی است و برای سرویس مدرسه یا غیر آن رخ می دهد |
مدیرعامل تاکسیرانی شیراز |
وی با اشاره به اینکه در شهر شیراز شش هزار دستگاه خودرو جابجایی 45هزار دانش آموز را انجام می دهند که این امر کار بسیار بزرگی محسوب می شود، افزود: در عین حال برای اینکه تخلفات را به حداقل برسانیم تاکسیرانی به طور مستمر نمایندگان خود را در سطح شهر به صورت بازرس فعال کرده و کارهای شرکتهای حمل و نقل را کنترل می کنند.
این مسئول همچنین در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر در مورد چگونگی برخورد با شرکتهای حمل و نقل خاطی بیان کرد: ما در هفته جلساتی برای پیگیری و بررسی تخلفات این شرکتها داریم و چنانچه شرکتی سه مورد تذکر رسمی و کتبی مشابه را دریافت کند خلع ید خواهد شد ضمن اینکه بازرسان ما هنگام نظارت بر کار شرکتها امتیازات مثبت و منفی به هر شرکت می دهند و در صورتیکه امتیاز منفی آنها بیش از حد قانونی شد از سال آینده مجوز فعالیت آنها لغو می شود.
هرچند که طرح ساماندهی سرویس مدارس با مشکلات و چالشهایی مواجه است اما نمی توان از خصوصیات مثبت طرح نیز گذشت در عین حال مسئولیت پذیری شرکتهای حمل و نقل نیز باید بیش از این باشد تا خانواده ها با آسودگی خاطر بیشتری از طرح مذکور حمایت کنند. از آنجایی که در حال حاضر فقط کمتر از سه ماه از آغاز سال تحصیلی جاری گذشته مسئولان باید با بررسی مشکلات طرح و اندیشه های مناسب تر در روشهای اجرای آن اصلاحاتی ایجاد کنند تا آمار تصادفات در سرویسهای مدارس شیراز به حداق میزان ممکن برسد.
نظر شما