دکتر امیر احمدیان که با خبرنگار مهر گفتگو میکرد، افزود: از جمله این آثار را میتوانیم در خیوه، در آنجا که آرامگاه پوریای ولی یا پهلوان محمود است بیابیم. یا در بخارا و سمرقند آثاری هستند که هم کار استادان ایرانی است و هم اینکه این آثار مشابه آثار معماریای هست که ما در ایران از جمله در یزد و اصفهان مشاهده میکنیم. یا آثار مشترکی هستند از فرهنگ و تمدن بین ایران و ازبکستان از جمله در گور امیر، که آرامگاه امیر تیمور است و توسط استاد اصفهانی ساخته شده است.
وی افزود : یا در شهر سمرقند در مجموعه شاه زنده که یکی از آثار استاد یوسف شیرازی در آنجا هست. به همین ترتیب کاری که آنجا انجام میدادم تهیه گزارش موجود از بناهای تاریخی و فرهنگی مشترک بین ایران و آسیای مرکزی بوده است. جالب توجه اینکه با وجود آثار معماری بسیار با شکوه و با عظمت ایرانی در این مناطق که گردشگرانی از فراسوی جهان از آنجا بازدید میکردند از جمله از استرالیا ، کانادا، فرانسه، سویس، انگلستان و بسیاری از کشورهای دیگر، بنده به جز خودم هیچ ایرانی دیگر ندیدم. جای تأسف است که ایرانیها به کشورهای عرب همسایه برای گردشگری می روند ولی به اینچنین جاهایی که آثار و تمدن ایرانی را میتوانند ملاحظه کنند نمیروند.
این محقق در حوزه آسیای مرکزی و قفقاز اظهار داشت : به نظر من میرسد که تسهیل در صدور ویزا و برقراری خطوط حمل و نقل هوایی و زمینی ارزان قیمت می تواند به توسعه روابط طرفین کمک کند. با وجود اینکه پتانسیلهای قویی برای حضور کالاهای ایرانی در این منطقه وجود دارد ولی کمتر کالاهای ایرانی در بازارها به چشم میخورد.
امیر احمدیان در ادامه گفت: آثار معماری دوره تیموری که بسیار با شکوه هستند هم در آسیای مرکزی وهم در ایران قابل ملاحظه هستند. مسجد کبود تبریز و همینطور مسجد گوهرشاد مشهد از نمونه های این آثار هستند. وجود آثار مشترک معماری و همینطور وجود واژگان فارسی در زبان ازبکی و همینطور واژگان ترکی در زبان فارسی، نشاندهنده گذشته مشترک هر دو کشور است .
این استاد علوم سیاسی دانشگاه تربیت مدرس تصریح کرد : برای توسعه روابط دو کشور در سطوح متفاوت فضاهای بسیاری برای همکاری وجود دارد. برگزاری نمایشگاههای بازرگانی مستقل در هر دو کشور و برقراری تورهای گردشگری از جمله ابزارهایی هستند که دو کشور را به هم نزدیک میکنند.
امیر احمدیان در پایان خاطر نشان کرد: هر دو کشور عضو سازمان کنفرانس اسلامی هستند و در سازمان اکو عضویت دارند ، در سازمان پیمان همکاریهای شانگهای در کنار هم هستند . هر دو کشور مسلمان و مخالف یکجانبه گرایی امریکا هستند . هر دو کشور در حوزه نوروز قرار دارند. نوروز با تمام شکوه در ازبکستان برگزار می شود و وجوه مشترک دیگر بین دو کشور و ملت، بنیانهایی برای توسعه روابط دو کشور دارند.
نظر شما