به گزارش خبرگزاری مهر، حشمتالله فلاحتپیشه تفکیک نمایشگاههای مطبوعات و کتاب از یکدیگر را تجربهای موفقی قلمداد کرد که با وجود نگرانی برخی از مسئولان نسبت به کاهش میزان مراجعه کنندگان به این نمایشگاه با ارتقاء جایگاه رسانههای مکتوب کشور همراه بوده است.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: نمایشگاه مطبوعات محمل مناسبی برای ترسیم دیدگاه مشترک رسانه های جهان اسلام است.
نمایشگاه مطبوعات محملی مناسب برای ترسیم دیدگاه مشترک رسانه های اسلامی
وی با بیان اینکه در گذشته مطبوعات کشور تحت الشعاع کالای فرهنگی دیگری چون کتاب قرار داشتند اظهار داشت: به دلیل تعداد حضور مخاطبان نمایشگاه کتاب در جشنواره مشترک کتاب و مطبوعات میزان واقعی مراجعه کنندگان به نمایشگاه مطبوعات مشخص نبود.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تصریح کرد: در حال حاضر مطبوعات استانی و نشریات روزانه کشور به حدی رشد کردهاند که نیازمند جایگاه ویژهای هستند. عدم استقلال نمایشگاه مطبوعات میتوانست مانعی در مسیر شکوفایی و پیشرفت آنها قلمداد شود.
وی متذکر شد: مطبوعات تخصصی نیز که براساس نیاز مخاطبان از رشد مطلوبی برخوردار شدهاند باید دارای بخش ویژهای برای ارایه توانمندیهای خود به افکار عمومی جامعه باشند. نمایشگاه مطبوعات محمل مناسبی برای تحقق این مهم است.
این نماینده مجلس به مدیران مسئول و عامل روزنامهها و خبرگزاریهای کشور پیشنهاد کرد تا به منظور آگاهی مخاطبان از روند برخی از اقدامات رسانه ای، جلسات اعضای تحریریه بعضی از گروههای خبری خود را در نمایشگاه مطبوعات برگزار کنند تا مراجعه کنندگان تا حدودی از نحوه فعالیتهایی نظیر سوژه یابی و یا تهیه و تولید اخبار آگاهی پیدا کنند.
وی تاکید کرد: نمایشگاه مطبوعات به دلیل تجمیع حضور مسئولان عالی رتبه نظام و فرهیختگان کشور و مردم در یک مکان دارای پتانسیل فراوانی است و خبرنگاران و روزنامهنگاران کشور باید از قابلیتهای آن در زمینه دستیابی به اهداف خود در حوزه اطلاع رسانی استفاده کنند.
نمایشگاه مطبوعات باید موجب ترغیب مردم به روزنامه خوانی شود
همچنین مصطفی کواکبیان عضو کمیسیون فرهنگی مجلس گفت: نمایشگاه مطبوعات باید با برنامهریزی از پیش تعیین شده به یافتن راهکاری برای کاهش موانع و مشکلات جامعه مطبوعاتی کشور و ترغیب افکار عمومی جامعه برای روزنامه خوانی منجر شود.
کواکبیان از دست اندرکاران مطبوعاتی کشور خواست تا با اقدامات خود زمینه حضور افرادی که آشنایی کمتری نسبت به قابلیت و جایگاه رسانه در جامعه را دارند را در نمایشگاه مطبوعات فراهم آورند.
وی با تاکید بر اینکه ایران از سرانه روزنامهخوانی نامناسبی در مقایسه با بیشتر کشورهای جهان برخوردار است افزود: حتی در بیشتر کشورهای عربی همسایه نیز مردم از تمایل فزایندهای برای خواندن روزنامهها و نشریات برخوردارند. این آمار در کشورمان به هیچ وجه مطلوب نیست.
این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس تاکید کرد: برهمین اساس مقتضی است که وزارت ارشاد با ارایه تبلیغات رسانهای خود سعی در ترغیب آن دسته از افرادی که آشنایی چندانی نسبت به رسانه های کشور ندارند داشته باشد.
وی با بیان آنکه برگزاری نمایشگاه مطبوعات وسیله خوبی برای آشنایی مردم با مطبوعات است گفت: حضور دانش آموزان مقطع تحصیلی متوسطه در نمایشگاه مطبوعات میتواند علاقمندانی را که خواهان ادامه تحصیل در رشتههای روزنامهنگاری هستند با این مقوله بیشتر آشنا کند.
کواکبیان با بیان اینکه براساس آمار رسمی کشور مردم ایران هیچ هزینهای را در سبد هزینه خانوار خود برای تامین روزنامهها و مطبوعات کشور اختصاص ندادهاند تاکید کرد: وزارت ارشاد باید با سودجستن از حضور مسئولان ارگانهای مختلف در نمایشگاه مطبوعات تفاهمنامههایی را با این مدیران منعقد کند تا سبب ترویج روزنامهخوانی در کشور شود.
وی افزود: در حال حاضر تنها 15 درصد از دانشجویان کشور روزنامهخوان هستند و زمانی که قشر فرهیخته کشور به این شکل با مطبوعات کشور برخورد می کنند از توده مردم نمی توان انتظار استقبالی پر شور از رسانهها داشته باشند.
این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس همچنین با بیان اینکه نمایشگاه مطبوعات مکان مناسبی برای تبادل افکار جامعه مطبوعاتی کشور با یکدیگر است گفت: حضور رسانه های معتبری از کشورهای مختلف جهان در این نمایشگاه نیز می تواند به ارتقاء دانش خبرنگاران و روزنامه نگاران ایرانی کمک کند.
مخاطبان نقش مهمی در توسعه مطبوعات دارند
همچنین احمد میرعابدینی مدرس ارتباطات درباره این نمایشگاه گفت: مجزا شدن نمایشگاه مطبوعات از کتاب زمینه مناسبی است تا مطبوعات کارکردهای واقعی خود را نشان دهند. باید توجه داشته باشیم نمایشگاه مطبوعات زمانی میتواند موفق عمل کند که مطبوعات غیر دولتی حضور قوی و کار آمدی داشته باشند.
این پژوهشگر ارتباطات با تاکید براینکه باقی ماندن مطبوعات در فضای دولتی مانع رشد آنها میشود گفت: اگر بخواهیم در سطح بین المللی مطرح شویم باید مطبوعات و روزنامهنگار ما تعامل مستقیم با رسانههای بینالمللی برقرار کنند که این امر نیز در صورتی محقق میشود که مطبوعات به شکل غیر دولتی اداره شوند.
وی افزود: از سوی دیگر نمایشگاه مطبوعات فرصتی است تا اگر رسانههای خارجی حضور جدی در آن داشته باشند این زمینه را فراهم کند.
این مدرس ارتباطات نقش مخاطبان حرفهای را در تقویت فضای رسانهای کشور مهم دانست وگفت: در شرایط فعلی مخاطبان نقش مهمی در توسعه مطبوعات دارند و از سوی دیگر حضور مسئولان در نمایشگاه نیز سبب تقویت این مساله میشود. اگر همه دست به دست هم دهیم مطبوعات فرصت رشد پیدا میکنند.
نظر شما