۲۸ اردیبهشت ۱۳۸۳، ۱۴:۵۷

فردا در تاريخ

خبرگزاري "مهر ": فردا سه شنبه بيست و نهم ارديبهشت سال 1383 هجري شمسي مقارن است با بيست و هشتم ربيع الاول سال 1425 هجري قمري و برابراست با هجدهم مي سال 2004 ميلادي .

انقراض سلسله ساساني :


در چنين روزي در سال 31 ه ق سلسله ساساني منقرض شد . آخرين دوره جنگهاى  ايران و روم بين سالهاي 593 ميلادي تا 628 روي داد . در اين جنگ ها ابتدائا ايرانيان به پيروزي دست يافتند اما پس از آن به دليل ضعف هاي دروني ساسانيان و همچنين گرايش شديد ايرانيان به اسلام ، اين سلسله فروپاشيد . شكست نظامى ساسانيان ،  شكاف عميق در ميان طبقات بالاى جامعه ساسانى بر سر قدرت ،  بحران و ناآرامى در جامعه  ، ايجاد طبقات مرفه نظير نجبا و اشراف زمينداركه  نقش مهمى نيز در عزل و نصب شاهزادگان ساسانى به عهده  داشتند ،  بردگي اكثريت مردم و فقر گسترده عمومي ، پرداخت ماليات كثير سرانه به دولت مركزى و...از جمله علل سقوط ساسانيان به شمار مي رود . 

عزيمت به جماران


درچنين روزي در  سال1359هجري شمسي ،  حضرت امام خميني(ره) رهبرفقيد انقلاب اسلامي ايران به منطقه جماران عزيمت كردند . اين منطقه پس از آن خانه دايمي حضرت امام ره شد.خانه اي بسيارساده كه از سادگي و بي آلايشي رهبر جمهوري اسلامي ايران حكايت مي كرد . اين امر همواره براي خارجياني كه به ايران مي آمدن تا با حضرت امام ره در جماران ديدار كنند ، امر تعجب آور بود . آن حضرت همواره بر ساده زيستي تاكيد مي كردند .  از جمله اين سخنان ، پيام ايشان در 22 بهمن سال 1363 است :  
باز هم موضوع مهم خدمت به محرومان و دور افتادگان را تذكر مي دهم . با آنكه مي دانم در اين سالهاي محدود با گرفتاريهاي بي شمار عظيمي كه كشور و دولت خدمتگزار با آنها مواجه بود ، حجم خدمتهايي كه به روستاييان در تمام زمينه ها شده است چشمگير و اعجاب آور است و دولت حقاً  و انصافاً در اين امر توفيق بسيار داشته است كه با مقايسه با كارهاي در طول رژيمهاي سابق مي توان يافت ، لكن باز كافي نيست و حق محرومان به آن نحو كه دلخواه است ادا نشده ؛ البته نه از باب قصور و تقصير ، بلكه از جهت حجم احتياجات و گسترش فوق العادة آن . و اشكال تراشان اگر معاند باشند حرفي نيست و اگر متعهد باشند و دلسوز بايد گفت دستي از دور بر آتش دارند . اميد است دولت با تمام توان خدمت خود را تعقيب و از خداوند تعالي توفيق خدمت طلب كند و تمام اين امور مرهون آن است كه دولت يكپارچه و بدون اختلاف دروني و با تعهد اوقات خود را صرف در مسائل مهم كليدي كه مشكل گشاي امور باشد نمايد ؛ و در امور مهمه نيز مهمترين را بيشتر و سريعتر مورد توجه قرار دهد . و وزراي محترم هر يك با چشم برادري ايماني به هم بنگرند و در مشكلات پشتيبان هم باشند . و ملت عزيز پشتيبان دولت و ساير ارگانها باشند ، كه بدون پشتيباني همه جانبه توقع پيشرفت از دولت بيموقع است . و با اتكال به خداوند تعالي ، كه در مشكلات بزرگ عنايتهاي غيبي را فرموده ، بدانند كه تا ملت و دولت به تعهد خود در نصرت به دين خدا و به بندگان او پابرجا باشند ، نصرت خدا ادامه دارد : ان تنصروالله ينصركم و يثبت اقدامكم «صحيفة نور / جلد 19 / صفحة 158»

آزادسازي منطقه كوشك :
در چنين روزي در سال 1361 ه ش و در پي عمليات غرور آفرين بيت المقدس ، منطقه كوشك آزاد  شد .

درگذشت علامه شيخ محمد تقي شوشتري : 
درچنين روزي در  سال1374هجري شمسي ، علامه آيت الله شيخ محمد تقي شوشتري ديده از جهان فروبست . از آن عالم رباني آثاري چند به جاي مانده است كه  از ميان آنها مي توان به شرح عظيم نهج البلاغه اشاره كرد .

تولد دكتر محمد مصدق :


در چنين روزي درسال 1261 ه ش دكتر محمد مصدق ديده به جهان گشود .وي در  سال1345ه ش ،  ديده از جهان فروبست . دكتر محمد مصدق ، فرزند ميرزا هدايت الله  در  تهران ديده به جهان گشود .وي  پس از طي دوره هاي   مقدماتي در تبريز و تهران  ، به عنوان مستوفي محاسب خراسان مشغو ل  به كار شد . اين شغل روح پر تلاطم او را آرام نمي داد و به همين منظور به سوي نمايندگي مجلس شوراي ملي گام برداشت و از سوي مردم تهران در دوره اول مجلس شوراي ملي انتخاب شد  اما به دليل پايين بودن سن وي از ميزان قانوني ،  اعتبار نامه اش مورد تصويب قرار نگرفت . مصدق پس از آن براي ادامه تحصيل  عازم  فرانسه شد و  در مدرسه علوم سياسي پاريس مشغول به تحصيل گرديد . وي سپس به  سوئيس رفت و در دانشكده حقوق دانشگاه نوشاتل تا در يافت در جه دكتراي حقوق خصوصي به تحصيل ادامه داد  . او از  پايان نامه خود  با نام «وصيت در حقوق اسلام» دفاع كرد . مصدق پس از آن به ايران بازگشت و به عنوان  والي فارس مشغول به كار گرديد  . وي چند بار به نمايندگي مجلس ، وزير ماليه و وزير امور خارجه منصوب شد و آخرين سمت او نخست وزيري در  اوائل دهه سي شمسي بود . مصدق روي هم رفته دو سال و چهار ماه نخست‌وزير ايران بود، كه اين مدت شامل دو دوره است:  آغاز نخست‌وزيري تا 25 تير سال 1331 .و از 30  تير همان سال تا كودتاي 28 مرداد سال 1332 .
در دوره اول به علت استقلال راي مقابل مقابل شاه ايستاد و نظرات خود را اعمال نمود .مهمترين اقدامات او در دوران نخست وزيري  اش را مي توان  در چند جمله خلاصه نمود : الف  اخراج انگليسي‌ها از پالايشگاه جنوب،  ب -   تصويب نهايي قانون ملي شدن صنعت نفت ايران ، ج -  پايان دادن به اختيارات شركت نفت ايران و انگليس و د -  پيروزي در دادگاه لاهه.
نهايتا پس از دو سال و چهار ماه نخست وزيري ، با وقوع كودتاي آمريكايي 28 مرداد 1332 وي ازقدرت خلع و پس از يك دادگاه به دوازده سال تبعيد محكوم گرديد .
او همچنين آثار شايان توجهي در  حوزه حقوق از خود به جاي نهاده است كه از ميان آنها مي توان به  اصول و قوانين ماليه ، دستور در محاكم ، حقوق پارلماني در ايران و اروپا ،مدارك حقوق اسلامي و وصيت در مذهب شيعه به ضميمه حقوق مدنيه و  وصيت در حقوق اسلام اشاره كرد .
وي   در روستاي احمد آباد قزوين ، در سال 1345 چشم از جهان فروبست .

روز جهاني موزه : 


همه ساله چنين روزي به عنوان روز جهاني موزه در كشورهاي مختلف گرامي داشته مي شود .اين نامگذاري براساس قطعنامه 
دوازدهمين مجمع عمومي كميته بين المللي موزه هاي «ايكوم» انجام شده است . 

تولد برتراند راسل :
در چنين روزي در سال  1872 ميلادي راسل فيلسوف مشهور انگليسي به دنيا آمد . او به سال 1950 ميلادي جايزه نوبل را از آن خود كرد . «تاريخ فلسفه‏» عنوان يكي از مهمترين آثار اوست .

تولد رودولف كارناپ :
در چنين روزي در سال 1891 ميلادي كارناپ فيلسوف مشهور آلماني ديده به جهان گشود . «منطق اثبات گرايي آلماني » عنوان مهمترين اثر اوست .

امپراطوري ناپلئون :  


درچنين روزي در سال1804ميلادي ، مجلسين سنا و شوراي ملي فرانسه  ناپلئون بناپارت را رسما امپراتورفرانسه اعلام كردند .

اعلان جنگ عليه فرانسه :
در چنين روزي در سال 1803 ميلادي بريتانيا پس از آنكه ناپلئون بناپارت به دخالت در امور داخلي ايتاليا و سوئيس ادامه داد،  عليه فرانسه اعلان جنگ كرد .

نامزدي لينكلن :
در چنين روزي در سال 1860 ميلايد حزب جمهوري خواه آبراهام لينكلن را براي احراز پست رياست جمهوري آمريكا نامزد كرد .

آغاز به كار كميسيون حقوق بشر اروپايي :


در چنين روزي در سال 1954 ميلادي كنوانسيون اروپايي حقوق بشر آغاز به كار كرد . در غرب تا كنون مواد چندي در حوزه بشر به تصويب رسيده است كه هريك در بر گيرنده مفاهيمي در اين حوزه اند . از ميان آنها مي توان به  اعلاميه حقوق بشر فرانسه ( ماه اوت سال 1789م )  ،  اعلاميه جهانى حقوق بشر ( دهم دسامبر 1948 ) ،  قرارداد اروپايى حمايت از حقوق بشر و آزاديهاى اساسى ( 4 نوامبر 1950 )  ،  منشور اجتماعى اروپا ( 18 اكتبر 1961) ، قرارداد حمايت از حقوق بشر در قاره آمريكا و   ميثاقهاى بين المللى حقوق بشر (دو ميثاق جديد در 16 دسامبر سال 1966 ميلادى به تصويب مجمع عمومى سازمان ملل متحد رسيده است ) اشاره كرد .
بر خي از مواد اعلاميه جهاني حقوق بشر به اين شرح است :
ماده 1 – همه افراد بشر آزاد و با حيثيت و حقوق يكسان زاييده مي شوند و داراي موهبت عقل  و وجدان مي باشند و بايد با يكديگر با روحيه برادري رفتار كنند.
ماده 2 – هر كس مي تواند از كليه آزادي ها كه در اعلاميه حاضر به آن تصريح شده است, بي هيچ گونه برتري, منجمله برتري از نظر نژاد و رنگ و جنس و زبان و دين يا هر عقيده ديگر, و از نظر زاد و بوم يا موقعيت اجتماعي, و از نظر توانگري يا نسب يا هر وضع ديگر بهره مند گردد. نيز هيچ امتيازي بر اساس نظام سياسي يا قانوني يا بين المللي مربوط به كشور يا سرزميني كه شخص از تبعه آن محسوب است وجود نخواهد داشت, خواه سرزمين مزبور مستقل باشد يا زير سرپرستي, خواه فاقد خودمختاري باشد يا سرزميني كه حاكميت آن به شرطي از شروط محدود شده باشد.
ماده 3 – هر كس حق دارد از زندگي و آزادي و امنيت شخص خويش برخوردار باشد.
ماده 4 – هيچ كس را نمي توان به بندگي يا بردگي گرفت. بندگي و سوداگري بنده در هر شكل كه باشد ممنوع است.
ماده 5 – هيچ كس را نمي توان شكنجه كرد يا مورد عقوبت يا روش وحشيانه و غير انساني يا اهانت آميز قرار داد.
ماده 6 – هر كس داراي اين حق است كه شخصيت حقوقي او در همه جا مراعات گردد.
ماده 7 – همه افراد در پيشگاه قانون يكسانند و حق دارند كه بي هيچ تفاوت از پشتيباني قانون به طور برابر استفاده كنند.هر كس حق دارد در مقابل هر گونه تبعيض كه ناقض اين اعلاميه باشد و در مقابل هر گونه عملي كه چنين تبعيضي را تشويق كند, از حمايت يكسان قانون برخوردار گردد.
ماده 8 – هر كس مي تواند از تعدي به حقوق اصلي كه به موجب قانون اساسي يا قانون هاي ديگر براي او شناخته شده است به دادگاه هاي صلاحيت دار ملي متوسل گردد تا حقش استيفا شود.
ماده 9 – هيچ كس را نمي توان خودسرانه بازداشت كرد يا زنداني ساخت يا تبعيد نمود.
 
ورود به الجزيره : 
درچنين روزي در  سال1830ميلادي فرانسه شمار كثيري از نيروهاي نظامي خود را عازم الجزيره كرد .سربازان فرانسوي به قصد اشغال الجزاير وارد اين كشور شده بودند .  

نخستين مجمع هندورا : 


درچنين روزي در  سال1915ميلادي  مهاتما گاندي ن مجمع هندورا را در هندوستان با هدف مبارزه منفي با انگلستان آغاز كرد . 
 دليل اين امر را مي توان در رفتار انگليسي ها جستجو كرد چرا كه آنان با افزايش ماليات نمك قصد داشتند ارزش افزوده اي به آن ببخشند . در اين حال گاندي با در ك اوضاع به همراه گروهي از طرفداران خويش در مقابل اين حركت مقاومت كرد و خود و يارانش به تهيه نمك پرداختند  .

کد خبر 78671

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha