۲۸ اردیبهشت ۱۳۸۳، ۱۴:۱۲

آموزش ادبيات ، بايدها و نبايدها ( 2 )

زنوزي جلالي : هيچكس در كلاس داستان نويسي ، نويسنده نمي شود

هيچ نويسنده صاحب نام و خبره اي را در ايران و حتي خارج از كشور سراغ ندارم كه در كلاسهاي داستان نويسي نويسندگي را ياد گرفته باشد ، زيرا نوشتن بيش از آنكه آموختني باشد ، ذاتي است.

فيروز زنوزي جلالي - رمان نويس ،  در گفت و گو با خبرنگار ادبي " مهر" با بيان اين مطلب گفت : درحوزه ادبيات  دوبحث عمده وجود دارد ، نيمي از كار براي افراد جنبه اكتسابي دارد ، يعني فرد علاقه مند مي تواند تكنيك هاي داستان نويسي را ياد بگيرد و يا يك سري از قواعد شعري را بياموزد و زير نظر يك استاد ، به فراگيري علوم مربوط به آن مشغول شود.
نويسنده " مخلوق " افزود : اما در بحث دوم ما با علومي مواجه هستيم كه كاملا غير اكتسابي اند و فقط به انديشه ، طبع و ساختار ذوقي خود فرد بر مي گردد.
زنوزي جلالي با تاكيد بر اين كه وجود كلاسهاي داستان نويسي و شعر در موسسات دولتي و خصوصي بهتر از نبودن آنهاست ، تصريح كرد :  هيچ كس نمي تواند به يك نويسنده بگويد كه چگونه بنويسد ، آموزشيار يا استاد ادبيات ، فقط مي تواند به هنرآموز خود بگويد كه چگونه ننويسد ، آن هم فقط از نظر تكنيكي ، آرايه هاي ادبي و ...    
اين نويسنده كه سالهاست به نگارش داستان و رمان سرگرم است و چندين كتاب از وي منتشر شده است ، به خاطره اي ازسالهاي دور و دراز نوشتن اشاره كرد و خاطرنشان ساخت : چندي پيش در يكي ازمراكز فرهنگي كه دچار تغييرمديريت شده بود ، مدير جديد در جلسه معارفه خود مي گفت كه قصد داريم با آموزش جوانان و نوجوانان ، آنها را دست به قلم كنيم و نويسندگان جديدي را به ميدان بياوريم !
چندي پيش دريكي ازمراكز فرهنگي ، هنري كشوركه دچار تغييرمديريت شده بود ، مدير جديد در جلسه معارفه خود مي گفت  : قصد داريم با آموزش جوانان و نوجوانان ، آنها را دست به قلم كنيم و نويسندگان جديدي را به ميدان بياوريم !

نام گوينده : فيروز زنوزي جلالي
زنوزي جلالي در ادامه افزود : حاضران از حسن نيت وي مطلع بودند ، اما درعين حال كم اطلاعي مديرجديد ازوادي هنر و ادبيات باعث شده بود كه جمع حرف هاي مطرح شده را جدي نگيرد و اكنون پس از گذشت مدتي ، عملا اين نتيجه به دست آمده است كه مجموعه هاي آموزشي درحوزه  ادبيات ، فقط مي توانند قواعد و تكنيك ها را آموزش بدهند ، اما ذهن سيال و طبع روان و ذوق سرشار ، نه دادني است و نه گرفتني .
اين رمان نويس اظهار داشت : فقط مي توانم بگويم كه ممكن است حضور در اين كلاسها مي تواند در مقاطعي از عمر فرهنگي يك هنرمند ،  راه را براي وي تسهيل و راهيابي به هدف را تا حدودي تسريع نمايد. 
زنوزي جلالي گفت : البته من خيلي ها را ديده ام كه توانسته اند با حضور در كلاسهاي نقاشي ، بازيگري ، كارگرداني و ... تا اندازه اي به توفيق برسند و بعدها نيز صاحب جايگاه و ادعا شوند ، اما در حوزه ادبيات - تا جايي كه من مي دانم - از اين اتفاقات نيافتاده است.
کد خبر 79232

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha