۲۱ آذر ۱۳۸۷، ۹:۳۲

دولت چاره اندیشی کند/

صنعت دامداری اصفهان در حال نابودی تدریجی است

صنعت دامداری اصفهان در حال نابودی تدریجی است

اصفهان - خبرگزاری مهر: استان اصفهان که از نظر حجم تولید شیر در کشور پس از تهران رتبه دوم را دارد در زمینه صنعت دامداری با مشکلات جدی روبروست و دست اندرکاران این بخش از صنعت معتقدند اگر دولت چاره اندیشی نکند صنعت دامداری اصفهان نابود خواهد شد.

به گزارش خبرنگار مهر در اصفهان، بررسی های خبرنگار مهر در اصفهان نشان می دهد که دستگاههای دولتی متولی امور دام نتوانسته اند رضایت دامداران و فعالان حوزه امور دام را جلب کنند این در حالیست که 40 درصد از شیر اصفهان در دامداریهای صنعتی و 60 درصد دیگر نیز در دامداری های سنتی تولید می شود.

شیرهای یارانه ای نیازهای بدن را تامین نمی کند

رسول احمدی از کاشناسان و فعالان امور دام صنعتی در اصفهان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: بار میکروبی شیرهای تولید شده در دامداری های سنتی بالاتر از استاندار و حد مجاز است و عمده این شیر جهت مصرف در بخش یارانه ای مورد استفاده قرار می گیرد و عملا شیرهایی که به صورت بسته بندی شده و با نام شیر یارانه ای در دسترس مردم قرار می گیرد شیرهای است که اگرچه در مرحله استرلیزاسیون بدون میکروب شده اند اما از نظر ارزش غذایی در سطح پایینی است و شیرهای یارانه ای مصرفی مردم نیازهای بدن آنها را تامین نمی کند.

همچنین چندی پیش علی نمازی رئیس ستاد بسیج اقتصادی اصفهان با بیان این نکته که ما متولی تامین شیر یارانه ای هستیم، گفت: دستگاه های متولی عملا فرصتی برای پیگیری کیفیت شیر یارانه ای ندارند و دغدغه اصلی تامین شیر است نه کیفیت آن.

اصغر امینی یکی از دامداران صنعتی اصفهان که در شهرستان اصفهان فعالیت دارد نیز به خبرنگار مهر گفت: شیر یارانه ای عامل تنبلی کارخانجات شده چون کارخانجات تولید مواد لبنی و شیر یارانه ای می دانند که شیر یارانه ای مشتری دارد لذا در زمینه کمیت آن حساسیت بیشتری دارند.

مدیرعامل شرکت تعاونی کشاورزان و دامپروران صنعتی وحدت اصفهان نیز در این خصوص به خبرنگار مهر یادآور شد: دامداران صنعت و حتی سنتی اصفهان در حال ورشکستگی تدریجی هستند.

رسول احمدی در توضیح این ادعای خود گفت: اکنون میانگین قیمت شیر یارانه ای 410 تومان اعلام شده است به نحوی که در شش ماه اول سال این قیمت را 385 تومان و شش ماهه دوم 435 تومان اعلام شده است که این قیمت خرید از کارخانه است و بدون فرآوری در این فصل از سال یک لیتر شیر حدود 535 تومان توسط دولت از کارخانه خریداری می شود که 250 تومان آن را مصرف کننده پرداخت می کند و بقیه را دولت می پردازد که برای هر کیلو به 300 تومان می رسد.

وی در ادامه توضیح داد: دامداران و جهاد کشاورزی قیمت تمام شده شیر به اضافه 10 درصد سود را 5/559 تومان تعیین کرده اند این در حالیست که سازمان حمایت این رقم را قبول ندارد و بر این باور است که این رقم باید 529 یا 527 تومان باشد.

احمدی ادامه داد: این در حالی است که در حال حاضر دولت قیمت 435 تومان را برای هر لیتر شیر در شش ماهه دوم سال تعیین و به وزارت بازرگانی نیز ابلاغ کرده است که با یک محاسبه ساده می توان دریافت که هر لیتر شیر حدود 100 تومان زیر قیمت تمام شده از دامداران خریداری می شود.

وی ادامه داد: شرکت تعاونی کشاورزان و دامپروران صنعتی وحدت اصفهان این مسئله را به معنای ورشکستگی تدریجی دامداران در اصفهان قلمداد می کند به نحوی که تعدادی از دامداریها در حال تعطیل شدن است که تعطیلی دامداریها یعنی ایجاد اختلال در تولید شیر در اصفهان و این امر موجب می شود در آینده نزدیک اصفهان که به عنوان صادر کننده شیر است به یک وارد کننده تبدیل می شود.

به گزارش مهر برخی از کشاورزان و دامداران صنعتی و سنتی معتفدند دولت باید یارانه را به گونه ای پرداخت کند که با حمایت تولیدکننده بتواند به اشکال قابل قبول از مصرف کننده نیز حمایت کند. این امر در برخی از کشورها نظیر آلمان و آمریکا به صورت پرداخت یارانه به کشاورزان و دامدارن عملی شده است.

خشوعی مدیرعامل یکی از گاوداری های صنعتی در این رابطه به خبرنگار مهر گفت: دولت یارانه شیر را از این بابت پرداخت می کند که به دامداران و مصرف کنندگان شیر کمک کند ولی صنایع تبدیلی و کارخانجات عملا از این یارانه استفاده می کنند و بهره دامداران و مصرف کنندگان اندک است زیرا کارخانجات در موارد متعددی از شیر خشک استفاده می کنند و حتی در برچسبهای مواد لبنی تولید شده این مسئله را درج نمی کنند.

وی با انتقاد از تصمیم گیری هایی که توسط نهادهای متولی صورت می گیرد، گفت: مشکل اساسی این است که قیمت نهاده های دامی و مواد دامی و مصرفی اعم از داخلی و خارجی ثبات ندارد.

خراجی یکی از تولیدکنندگان شیر که خود مدیرعامل کارخانه تولید و فرآوری مواد لبنی نیز است در این رابطه گفت: در حال حاضر کارخانجات مواد لبنی هم مشکل دارند و اگر بررسی کنید مشخص می شود که آنها هم میلیاردها تومان به کشاورزان بدهکارند و مشکل مالی دارند و این مشکل به دامداران هم منتقل می شود.

وی با بیان این نکته که هم کشاورز، هم دامدار و هم کارخانجات تولید مواد لبنی دارای موانع و مشکلات هستند، تصریح کرد: مشکل اصلی اینجاست که تصمیم گیرندگان و متولیان امر دام به طور جدی و واقعی درگیر کار نیستند و شناخت واقعی و میدانی از مشکلات ندارند و حتی در پاره ای موارد از تشکلهای کارگری این بخش تولیدی و صنعتی هم در تصمیم گیری های خود کمک نمی گیرند.

خراجی خاطرنشان کرد: تصمیات غلط، دیرهنگام و غیرکارآمد سبب شده تا همه بخشهای مرتبط با این صنعت با مشکل مواجه باشند و این مشکلات در نهایت به مردم و مصرف کنندگان هم منتقل می شود.

وی در بخش پایانی سخنان خود صنعت دامداری اصفهان را نیازمند حمایت و برنامه ریزی جدی دانست و نسبت به ورشکستگی تدریجی فعالان این بخش هشدار داد.

به هر روی پایداری و ثبات این صنعت در اصفهان و کشور نیازمند برنامه جامع و همه جانبه نگر است به نحوی که در این برنامه ریزی دولت باید دامداران، تولیدکنندگان و مصرف کنندگان را مورد توجه قرار دهد و برنامه هایی مناسب طراحی کند تا جلوی ضرر و زیان هر سه گروه گرفته شود و همه اقشار بتوانند از این ماده غذایی مفید استفاده کنند. 

کد خبر 794372

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha