به گزارش خبرنگار مهر، حسن حسین پور شامگاه دوشنبه در حاشیه همایش بررسی وضعیت پنبه کشور و سیاستگذاری تحقیقات و تکثیر بذر پنبه در موسسه تحقیقات پنبه کشور در گفتگو با خبرنگاران در گرگان افزود: در برنامه پنجم توسعه پیش بینی شده که سطح زیر کشت پنبه به 200 هزار هکتار برسد و 560 هزار تن تولید وش را داشته باشیم تا نیاز داخل تامین شود.
وی اظهار داشت: در سال گذشته 220 هزار تن و امسال 240 هزار تن وش از کشاورزان خریداری شده که پاسخگوی نیاز کارخانجات نیست و باید بخشی را وارد کنیم
وی خاظرنشان کرد: سطح زیرکشت این محصول قبل از انقلاب در کشور 380 هزار همتار بود که این مقدار در سال 87 به 130 هزار هکتار رسیده است.
به گفته حسن پور، قبل از انقلاب در ایران 106 کارخانه پنبه پاک کنی فعال بود که الان به علت کاهش سطح زیر کشت پنبه، حدود 70 کارخانه فعال است و تقریبا با 15 درصد ظرفیت کار می کنند.
معاون اداره کل پنبه و دانه های روغنی ایران گفت :با توجه به یک نرخی شدن تعرفه واردات (15 درصد) در سال 85، شاهد رشد 10 سطح زیر کشت پنبه در سال 86 بودیم واز سطح 110 هزار هکتار به 120 هزار هکتار رسید.
وی یادآورشد: برداشت مکانیزه پنبه در کشور صفر بوده، این در حالی است که 25 درصد از هزینه های تولید پنبه را برداشت به خود اختصاص داده و در این مرحله با کمبود کارگر نیز روبه رو هستیم.
حسن پور خاطرنشان کرد: مشکلات بازرگانی و داد و ستد و دو نرخی بودن تعرفه واردات پنبه ومقرون به صرفه نبودن باعث شد که نساجیها چنبه با طول تار متوسط را وارد کنند و چندان تمایلی به خرید وش داخلی نداشتند.
وی، همچنین عدم تامین نقدینگی کارخانجات پنبه پاک کنی و نساجی از عواملی بود که مشکلات بازرگانی وش و محلوج را دو چندان کرد.
حسین پور اظهارداشت: در سال 86 بازرگانی و دادوستد وش و محلوج بسیار مناسب بود و سبب شد که سطح زیر کشت پنبه در سال 87 به 130 هزار هکتار افزایش یابد.
معاون اداره کل پنبه و دانه های روغنی ایران گفت: امسال به دلایل اقتصادی جهان که ایران نیز متاثر از آن بود در داد و ستد و محلوج پنبه با مشکل مواجه شدیم و قیمتهای جهانی کاهش یافت و تعرفه واردات پنبه را در ایران به صفر رساند و سطح زیر کشت پنبه نیز متاثر از آن شد.
حسین پور عنوان کرد: قبل از انقلاب سطح زیر کشت پنبه حدود 380 هزار هکتار بوده و بر اساس مصالح اقتصادی، قیمت پنبه در مقایسه با سایر محصولات با توجه به هزینه های تولید، مناسب و کشت برای کشاورز مقرون به صرفه بود و کشتهای مضاعف مرسوم نبوده و کشاورزان از کشت پنبه استقبال می کردند و سطح آن سال به سال افزایش پیدا می کرد.
وی افزود: اما الان زیر بناهای مناسبی برای محصولات بعدی پنبه وجود دارد که کشاورز برای کشتهای مضاعف ترغیب می شود.
به گفته وی، هم اکنون در بعضی از استانها از جمله گلستان و اردبیل کار برداشت پنبه به صورت نیمه مکانیزه انجام می شود اما در اغلب استانها، پنبه به صورت سنتی برداشت می شود.
معاون اداره کل پنبه و دانه های روغنی ایرران خاطرنشان کرد: به منظور برداشت مکانیزه پنبه، امسال یک دستگاه کمباین در استان اردبیل مشغول کار است و پارسال نیز این کمباین در استان سمنان مشغول برداشت بوده و کشاورزان به استفاده از این کمباین، علاقه زیادی نشان دادند.
نظر شما