به گزارش خبرگزاری مهر، روزنامه نیویورک تایمز در شماره امروز خود گزارشی را از کارشناسان موسسه "مطالعات امنیت ملی آمریکا" چاپ کرده است که در آن این کارشناسان به زعم خود "راهکار جدیدی" را برای دولت آتی آمریکا درباره ایران و روسیه ترسیم کرده اند.
در گزارش این کارشناسان ذکر شده است: 9 ماه از تصویب آخرین قطعنامه شورای امنیت و اعمال تحریمهای جدید علیه ایران می گذرد اما این قطعنامه نیز همانند قطعنامه های قبلی در متوقف کردن تهران شکست خورده است.
در ادامه مطلب ضمن اشاره به ناکارآمدی کامل قطعنامه در حالتی متناقض آمده که مشکل موجود در قطعنامه های شورای امنیت علیه ایران، دو عضو از پنج عضو دائم شورای امنیت یعنی روسیه و چین هستند که با بکارگیری اقدامات و تحریمهای شدیدتر مخالفت می کنند، اما باید گفت که بدون تحریمهای شدید امیدی به این مطلب که ایران برنامه هسته ای خود را رها کرده و وارد مذاکره شود نیست.
"اوده ارن، گیورا ایلاند و امیلی لنداو" تهیه کنندگان گزارش و کارشناسان موسسه مطالعات امنیت ملی آمریکا بدون توجه به قابلیتهای متعدد ایران از جمله در بخش انرژی و قدرت مقابله ایرانیان با هر نوع تحریمی در ادامه به زعم خود می نویسند: از جمله تحریمهایی که می توانند جلوی برنامه هسته ای ایران را بگیرند می توان به ممنوعیت صادرات بنزین به این کشور اشاره کرد. بر همین اساس کلید اعمال تحریمهای سخت علیه ایران در دستان روسیه است و این می تواند یک سرآغاز برای باراک اوباما باشد. اوباما باید بعد از آغاز دوره ریاست جمهوری خود یک سود عالی به روسیه پیشنهاد کند.
به اعتقاد نویسندگان این گزارش، آمریکا به نوبه خود در این راه می تواند برنامه خود برای استقرار سپر موشکی در اروپای شرقی را به تعویق انداخته و یا حتی لغو کند. آمریکا همچنین می تواند در مسئله گسترش ناتو و عضویت کشورهای جدیدی در این سازمان با احتیاط بیشتری رفتار کند. و روسیه نیز در نوبه خود با اعمال تحریمهای سنگین تر علیه ایران موافقت کرده و صادرات تجهیزات نظامی به تهران را متوقف کند. نویسندگان این مطلب در بخش صادرات تسلیحات روسیه به ایران نیز همان اتهامات نخ نما شده اما بدون منبع آمریکا علیه را تکرار کرده و مدعی شده اند که سلاح های ارسالی از روسیه به ایران بعدها در اختیار حزب الله لبنان قرار می گیرد.
در ادامه این مطلب نیویورک تایمز با در نظر نگرفتن اراده ملی ملت ایران برای استفاده از حقوق هسته ای خود آمده است: اگر روسیه از تحریمهای سنگین تر اقتصادی علیه ایران حمایت کند. اوباما می تواند در مسیر پیشرفت گام بردارد؛ بدین صورت که وی ابتدا گزینه اقدام نظامی علیه ایران را از روی میز بردارد و در عوض گزینه مذاکره مستقیم با ایران بدون پیش شرط را روی میز بگذارد. این اقدام در ابتدا نشانه حسن نیت آمریکا به ایران خواهد بود. و پس از سه ماه آغاز مذاکرات می توان از تهران تعهدی ضمنی برای متوقف کردن برنامه هسته ای خود گرفت.
به گزارش مهر، کارشناسان موسسه مطالعات امنیت ملی آمریکا گویا فراموش کرده اند که برنامه هسته ای موضوعی است که تبدیل به غرور ایرانیها شده و مقامات رسمی کشورمان نیز بارها اعلام کرده اند که ایران به هیچ وجه از حقوق مشروع هسته ای خود دست نخواهد کشید.
نویسندگان مطلب در ادامه بدون توجه به اصول اعتقادی ایرانیان و بر خلاف همبستگی موجود بین دولت و ملت ایران معتقدند دولت ایران می تواند این عمل ( متوقف کردن برنامه هسته ای ) را بدون آنکه آنرا به اطلاع مردم خود برساند و با این اقدام خود را در برابر ملت و کشورهای همسایه دولتی ضعیف جلوه دهد به اجرا بگذارد.
به نوشته نیویورک تایمز، مذاکرات می تواند شامل موارد دیگری به غیر از موضوع هسته ای ایران نیز باشد و نباید فراموش کرد که ایران به عنوان یک قدرت منطقه ای به فرهنگ و تمدن باستانی و همچنین دستآوردها و توانائیهای علمی خود می بالد، از همین رو مذاکرات می تواند در مورد موراد دیگری همچون امنیت خلیج فارس در حالت کلی، آینده حضور آمریکا در عراق، نقش سوریه در لبنان، و تلاش برای فرونشاندن ناآرامیها در پاکستان و افغانستان نیز باشد.
به باور متناقض نویسندگان این گزارش بر همین اساس اگر این روش با وجود مشکلات به راه خود ادامه دهد هر سه طرف حاضر ( ایران، آمریکا و روسیه ) بدون آنکه وجهه خود را از دست بدهند برنده خواهند بود؛ بدین صورت که آمریکا مجددا نقش رهبری خود را در عرصه بین المللی بدست می آورد و خاطرات تلخ دوره ریاست جمهوری بوش را جبران می کند. و از همه مهمتر آنکه برنامه سپر موشکی که به ادعای کاخ سفید برای مقابله با ایران هسته ای است نیز اهمیت خود را ازدست داده و دیگر نیازی به اجرای آن نخواهد بود.
روسیه نیز از سوی دیگر فروش سلاح و برخی اقلام اقتصادی را به ایران متوقف می کند اما در عوض زمانی که با یک ایران قابل احترام تر دادوستد کند از منافع بیشتری بهره مند خواهند شد. چشم پوشیدن آمریکا از برنامه سپر موشکی می تواند یک پیروزی بزرگ برای "ولادیمیر پوتین" نخست وزیر روسیه محسوب شده و مسکو نیز می تواند به طور قابل اطمینان تری در حل بحران ها شرکت کند.
کارشناسان همچنین به زعم خود بر این باورند که ایران نیز در عوض چشم پوشیدن از برنامه هسته ای خود دیگر خطر اعمال تحریمهای سنگین اقتصادی را حس نکرده و به جامعه جهانی بازگشته و به عنوان یک قدرت منطقه ای از سوی آمریکا به رسمیت شناخته می شود که این مسئله می تواند منافع اقتصادی و سیاسی زیادی برای ایران به همراه داشته باشد.
در ادامه گزارش آمده است که اگر چنین اتفاقی به زودی رخ ندهد، ایران تبدیل به یک قدرت هسته ای می شود که این مسئله مشکلات زیادی را برای دولت اوباما ایجاد می کند. این موضوع نه تنها موجب پیچسده شدن اوضاع آمریکا در عراق و افغانستان می شود بلکه مذاکرات صلح میان اسرائیل و سوریه و تل آویو و فلسطینیها را از نیز از خط خارج می کند.
در پایان این مطلب آمده است : آمریکا و اسرائیل هر دو در سال آینده از کابینه های جدیدی بهره مند خواهند شد و ما ( نویسندگان مطلب ) امیدواریم که نخست وزیر آتی اسرائیل این آگاهی و بصیرت را داشته باشد تا لزوم این تعامل سه جانبه میان ایران، روسیه و آمریکا را درک کند.
نظر شما