به گزارش خبرگزاری مهر، وی که در همایش "اجتهاد در دوره معاصر" سخن میگفت با تأکید بر شواهد قرآنی و احادیث نبوی عقلگرایی و گفتگو را از ویژگیهای یاران پیامبر (ص) و مسلمین برشمرد.
این عضو خبرگان رهبری گفته های خود را در چند موضوع؛ مراحل اجتهاد، حوزه اجتهاد و اقسام اجتهاد گردآوری کرده و تاکید کرد که در زمان پیامبر نیز اجتهاد میان مسلمانان وجود داشته و ایشان علاوه بر وحی ،اجتهاد نیز می کردند.
وی با نقل این گفته که اگر کسی رسالت بر او نرسیده باشد و از عقل استفاده کند ناجی مردم است این گفته را حدیثی عالمانه و در جهت توضیح ویژگیهای مثبت عقل گرایی خواند.
مولوی نذیر احمد سلامی با ذکر برخی روایتهای تاریخی مانند آنچه در قضیه سریره بنی قرضیه و نیز موارد مشابه مانند اختلاف در نماز اتفاق افتاد بر وجود اجتهاد در زمان رسول الله تاکید کرده و همچنین توضیح داد که مسئله اجتهاد در زمان عثمان بن عفوان خلیفه سوم قدری تغییر شکل داد و پس از آن نیز ائمه اربعه به اجتهاد پرداختند و این وضع تا قرن پنجم به همین منوال بود.
مولوی نذیر احمد از قرن پنجم به بعد روایت مختصری نموده و با عبور از مبحث فقه افتراضی تاریخچه مختصری از تاسیس، گسترش و تکامل این فقه ارائه کرد.
این عضو خبرگان رهبری با بیان اینکه در بسیاری از مسائل حتمی گرایی و یا نفی محض وجود ندارد حوزه علم اجتهاد را در بررسی چنین مسائلی تعریف کرد.
مولوی نذیر احمد سلامی در ادامه گفته های خود اجتهاد را به اجتهاد ابداعی یا انشائی و اجتهاد اختیاری تقسیم کرده و اجتهاد انشائی را در زمینه مسائلی برشمرد که قبلا وجود نداشته و امروز به وجود آمده است.
وی در پایان تاکید کرد که باب اجتهاد همچنان باز است ولی شرایط مخصوص به خود را دارد.
نظر شما