۵ دی ۱۳۸۷، ۱۱:۱۱

گزارش میدانی مهر/

پنجمین پنجم دی؛ آوار وعده ها همچنان بر سر بمی هاست

پنجمین پنجم دی؛ آوار وعده ها همچنان بر سر بمی هاست

کرمان - خبرگزاری مهر: برخی زخمها آنقدر عمیقند که یا هرگز مداوا نمی شوند یا زمانی بس طولانی برای مداوای آنها نیاز است، زلزله بم از آن زخمهاست که به سادگی درمان نمی شود و با گذشت پنج سال از وقوع آن همچنان اثرات روحی و روانی آن در میان بازماندگان باقی است.

به گزارش خبرنگار مهر در کرمان،  پنجم دی ماه 1382برای بسیاری از مردم استان کرمان یادآور روزهایی دردناک و سراسر اندوه است مرگ بیش از 20 هزار نفر انسان در یک لحظه و نیاز هزاران نفر به ابتدایی ترین امکانات و شرایط زندگی و مرارت و مصیبتهایی که مردم شهر بم در طول سالهای 82 تاکنون کشیده اند تاثیر عمیقی بر روح و ذهن مردم استان کرمان به خصوص بازماندگان زلزله بم داشته است.

شاید قبل از زلزله کمتر کسی فکر می کرد که تصنیف حزن انگیز هنرمند بمی ایرج بسطامی (من مانده ام تنهای تنها، در میان سیل غمها) روزی سر زبان هر شهروند بمی باشد اما نسل امروز بم با روحیه ای خسته در حال ترمیم مصیبتهایی هستند که هر کدام به تنهایی می تواند انسانی را از پای درآورد.

از دست دادن اعضای خانواده، نابودی محیط زندگی، مشکلات فراوان اقتصادی و نداشتن حتی غذای شب و امکانات ضروری بهداشتی گوشه ای از رنجهایی است که این مردم متحمل شدند.

آنچه مسلم است در کنار تمام سختیهای این بلای طبیعی برای بازماندگان زلزله خوشبختانه همدلی و همراهی مردم سایر نقاط کشور توانست تا حدودی از لحاظ روحی و هم از نظر تامین برخی از امکانات ابتدایی زندگی روح این مردم رنج کشیده را التیام بخشد.

به طوری که در روزهای ابتدایی این زلزله مهیب شهر بم نمادی از همبستگی تمام ملل جهان شده بود که در این سانحه به کمک مردم بم آمده بودند.

یکی از نکاتی که در آن روزهای بسیار قابل لمس بود عدم مدیریت واحد و عدم درک بحران موجود در بم بود که بعدها با تشکیل دوره های مدیریت بحران در استانهای مختلف سعی شد که این نقیصه کاهش یابد.

مشکلات اجتماعی زلزله دوم بم

علیرغم اقدامات صورت گرفته در بازسازی شهر بم مردم شهر با گذشت پنج سال از زمین لرزه مهیب بم همچنان تحت تاثیر فشارهای روحی ناشی از زلزله هستند.

روزهای سخت زلزله بم گذشت اما به نقل از بسیاری از مردم این شهر زلزله دوم بم مهیب تر بود که همان مشکلات اجتماعی و اقتصادی بود که به دلیل تخریب زیر ساخت ها و از دست رفتن تعداد زیادی از سرپرستان خانواده ها روی داد.

یکی از شهرمندان بمی در این خصوص می گوید: بروز زلزله در بم نحوه زندگی ما را تغییر داد بطوریکه حتی جمعیت شهر بم نیز در حال حاضر بمی نیستند و از همه جای ایران برای کار به بم آمده اند.

احمد سالاری گفت: بسیاری از خانواده های متمول بمی در عرض یک شب همه چیز خود حتی اعضاء خانواده خود را از دست دادند و برای در امان ماندن از سرمای دی ماه محتاج یک چادر شدند.

سالاری گفت: وجود چنین شرایطی علاوه بر مشکلات اقتصادی و اجتماعی فشار سنگین روحی را به مردم وارد کرد به طوری که مردم بم که زمانی یکی از سرزنده ترین و شادترین مردم استان و کشور بودند، امروز روحی خسته دارند.

در مراسم سالگرد بم هنوز دختران و پسران نوجوانی را می بینید که تنها در کنار دهها قبر با چشم گریان به آینده خود فکر می کنند

وی گفت: زحمات زیادی در خصوص بازسازی شهر بم کشیده شده است و این زحمات در شهر نمایان است اما هنوز در برخی از زیر ساخت ها دچار مشکل هستیم که گاز، آب، برق و معابر شهری از آن جمله هستند.

این شهروند بمی گفت: کمتر به مسائل روحی ما توجه شده است پنج سال زندگی دور از افرادی که تمام هستی ما بودند و از دست دادن تمامی افراد خانواده همیشه در خاطر ما می ماند و خستگی و اندوه را تمام سال به خصوص پنجم دی ماه می توانیم در چشمان مردم شهر بم ببینیم به طوریکه شام غریبان قبرستان بم یکی از غم انگیزترین و حزن آورترین مراسمهای سالانه و هفتگی در این شهر است.

وی گفت: در مراسم سالگرد بم هنوز دختران و پسران نوجوانی را می بینید که تنها در کنار دهها قبر با چشم گریان به آینده خود فکر می کنند.

اکبر مرادی یکی دیگر از شهروندان بم نیز با اشاره به مشکلات اقتصادی پس از زلزله  افزود: برای ساخت واحد های مسکونی به هر واحد 15.5میلیون تومان تسهیلات پرداخت شد و هر کس در روزهای اول توانست ساخت منازل خود را آغاز کند تا حدودی کار ساخت را به پایان رساند اما کسانی که به دلایل مختلف نتوانستند در روزهای ابتدایی شروع به ساخت کنند به دلیل تورم و افزایش قیمت مصالح با مشکل مواجه شدند.

زینب علیخانی نیز با اشاره به مشکلات بهداشتی شهر گفت: سالک امروز در تمام سطح شهر دیده می شود به طوریکه من و بیشتر از اعضای خانواده دچار این بیماری شده ایم.

سالک در اغلب نقاط شهر بم شیوع دارد

وی گفت:  این درحالی است که در برخی از جوی های خیابان آب راکد مانده و شرایط برای تکثیر پشه عامل این بیماری فراهم است.

این زن بمی افزود: به دلیل وجود نخاله های ساختمانی و گرد و خاک در شهر میزان بیماری ها نسبت به قبل از زلزله افزایش یافته است.

وی با اشاره به بیماری سالک گفت: در اکثر خانواده ها حتی در افراد بزرگ سال خانواده نیز بیماری سالک دیده می شود هر چند که اقدامات بهداشتی نیز توسط مسئولان صورت گرفته اما باید با این مسئله به صورت ریشه ای برخورد شود.

وی گفت: در زمینه واحد های تجاری هم شش میلیون تومان وام داده شد که همین مسئله در خصوص واحد های تجاری نیز وجود دارد.

این شهروند بمی گفت: تورم و افزایش قیمتها و ثابت بودن وام ساخت منازل باعث شده بسیاری از خانه ها نیم ساز بمانند که مسئولان باید در جهت تکمیل این واحدها حداقل تسهیلات مناسبی در اختیار مردم بگذارند و درقبال آن ضمانت اجرایی محکمی نیز از مردم دریافت کنند.

وی افزود: پس از زلزله به دلیل تخریب قنات ها و بروز آفتهایی همچون "زنجره خرما" و دلال بازی در خرید و فروش مرکبات به کشاورزان ضربه زده است که تاثیر منفی بر اقتصاد شهروندان بمی گذاشته است.

با گذری در بم می توان دید که با گذشت پنج سال از زلزله بم هنوز در برخی از مناطق شاهد زندگی مردم در کانکسها در کنار خانه های نیم ساخته هستیم که دلیل عمده آن را مردم نداشتن بودجه کافی برای ساخت منازل و بالا بودن قیمت مصالح ساختمانی می دانند.

به گزارش مهر ، تجمع زباله های ساختمانی در برخی از معابر به خصوص معابر فرعی به حدی است که عبور و مرور با مشکل انجام می شود و برخی از امکانات زیر بنایی نیز با مشکل همراه است. اما نباید این نکته را فراموش کرد که شهر بم با تمام مشکلات و کمبود ها ساخته شده است و با ویرانه ای که پس از زلزله برجای مانده بود و به صورت انگشت شمار می شد یک سازه سالم را پیدا کرد تفاوت اساسی کرده و مردم بسیاری از امکانات شهری که دراختیار دیگر شهروندان در شهر های دیگر کشور نیست برخوردار هستند.

ارگ قدیم بم نیز که مورد توجه بسیاری از فرهنگ و تاریخ دوستان جهان است نیز در حال ساخت است و به نظر می رسد برای به سرانجام رسیدن آن احتیاج به بودجه بیشتری است.

یونسکو به وعده های خود برای بازسازی بم عمل نکرد

طبق برآورد صورت گرفته بازسازی ارگ قدیم به 100میلیارد تومان هزینه احتیاج دارد که تاکنون 70 میلیارد ریال هزینه شده است که درکنار آن نیز دولت ژاپن نیز یک میلیارد و 300میلیون ریال برای تهیه برخی از ابزار بازسازی این سازه تاریخی کمک کرده اند این درحالی است که سازمان یونسکو علیرغم وعده های فراوان هیچ مبلغی برای بازسازی ارگ قدیم اختصاص نداده و فقط در مواردی هزینه اسکان کارشناسان خود را پرداخت کرده است.

استاندار کرمان در خصوص کسری بودجه برای تکمیل بازسازی شهر بم می گوید: برای تکمیل بازسازی شهر بم نیاز به اختصاص بودجه بیشتر به برخی از بخشها است هر چند که بازسازی بم به صورت چشمگیری تا کنون پیش رفته است اما پروژه های باقی مانده از اهمیت بالایی برخوردارند و این درحالی است که در با کسری بوجه مواجه هستیم.

حبیب الله دهمرده تصریح کرد: بازسازی این شهر بسیار مورد توجه و اهمیت مقامات ارشد نظام واقع شده است و در همین زمینه بارها مقام معظم رهبری و رئیس جمهور از این منطقه بازدید کرده اند و با حساسیت روند بازسازی را دنبال می کنند.

وی گفت: یکی از مسائلی که باید در بازسازی بم مورد توجه قرار گیرد استفاده صحیح از بودجه اختصاص یافته بازسازی است که باید با مدیریت صحیح و جامع در این زمینه اقدام و از موازی کاری در دستگاههای مختلف و صرف هزینه های غیر ضروری جلوگیری شود.

دهمرده افزود: باید با یک برنامه جامع از موازی کاری جلوگیری کرد و از بودجه موجود نهایت بهره وری را انجام داد.

وی گفت: با توجه به کسری بودجه در برخی از بخشها بخصوص عمران شهری با ارسال نامه ای به رئیس جمهور خواستار اختصاص بودجه بیشتر برای تکمیل بازسازی شده ایم که امیدوارم هستیم با توجه به شرایط این شهرستان با این درخواست موافقت شود.

دهمرده با تاکید بر همکاری همه مسئولان در خصوص تکمیل بازسازی این شهر گفت: یکی از مشکلات در بم کسری بودجه شهرداری های بم و بروات است که با وجود همکاری با این دستگاه در خصوص تامین بودجه این دستگاه باید در جهت یافتن راهی برای ایجاد درآمد و خود کفایی کوشش نماید.

وی با تاکید بر لزوم استفاده از مصالح با دوام در ساخت منازل شهری و روستایی و واحد های تجاری گفت: باید سطح استاندارد ساخت این واحد ها درحدی باشد که در صورت تکرار زلزله بم سازه ها بتوانند مقاومت کنند.

استاندار کرمان افزود: بم هنوز احتیاج به نگاه ویژه مسئولان دارد و باید با جبران کسری بودجه برخی از دستگاهها بازسازی این شهر را عملا به پایان برسانیم.

معاون عمرانی استاندار کرمان در زمینه روند بازسازی بم می گوید: کمبود بودجه در برخی دستگاهها ما را با پروژه های نیمه تمام مواجه کرده است هر چند که اکثر حجم کار بازسازی بم به اتمام رسیده است.

جواد کمالی گفت: در زمینه بازسازی روستایی 100درصد بازسازی منازل شهری 94درصد و در بخش تجاری نیز 82درصد پیشرفت داشته ایم.

وی در زمینه ادامه ساخت و ساز برخی واحد های مسکونی گفت: تعهدات دولت در خصوص ساخت و ساز مشخص است اما برخی از ساکنین بم خانه های خود را بالای متراژ مشخص شده تعیین کرده و درحال ساخت هستند که همین مسئله موجب بالا بودن تعداد منازل نیمه ساخت شده است.

وی گفت: در زمینه ساخت واحد های مسکونی شهری در بم در 3 سال گذشته 89 درصد پیشرفت صورت گرفته است.

کمالی گفت: 183باب مدرسه و 100مسجد و امامزاده نیز در دستور کار ساخت قرار گرفتند که به دلیل کمبود اعتبار تاکنون از30مسجد و امامزاده بهره برداری شده است.

وی با تاکید برلزوم جبران کسری اعتبار در بخش های عمرانی این شهرستان گفت: در صورت پرداخت هزینه های موجود کار بازسازی بم به صورت عملی بزودی پایان می یابد.

فرماندار بم نیز در زمینه مشکلات موجود در بحث تکمیل روند بازسازی افزود: از ابتدای بازسازی شهر بم تا کنون ساخت 40هزارو 174 واحد مسکونی و تجاری در دستور کار قرار گرفته است که با پیشرفت چشمگیری انجام شده است و مابقی نیز در حال انجام است.

مجید اعتمادی افزود: 26هزار مترمربع فضای فرهنگی، 28هزار مترمربع اداری و پشتیبانی هلال احمر، 135هزار مترمربع ورزشی، 32هزار مترمربع بهزیستی، 183مدرسه با هزارو271کلاس ، 30هزار مترمربع فضای شهری و 170هزار متر مربع بهداشتی و اداری و 60اداره دولتی تا کنون ساخته شده است.

وی تصریح کرد: اعتبارات هزینه شده 75میلیارد تومان بوده که 23میلیارد در بخش آب رسانی، 46میلیارد تومان در زمینه برق رسانی، 19میلیارد تومان در زمینه اماکن مذهبی و 9میلیارد تومان در بخش کشاورزی هزینه شده است.

اعتمادی افزود: بازسازی ارگ قدیم نیز به عنوان بزرگترین سازه خشتی جان در حال پیگیری است که تاکنون در این زمینه 10میلیارد تومان هزینه شده است که با توجه به شرایط این بنا احتیاج به هزینه بسیار بیشتر دارد. 

 فرماندار بم افزود: کمبود بودجه و وجود پروژه های نیمه تمام در حال حاضر بزرگترین مشکل موجود است هر چند که اختصاص بودجه تا کنون بسیار بالا بوده است اما باید به این نکته نیز دقت کرد که حجم کار و اتمام بازسازی نیز بسیار بزرگ است.

وی خواستار اختصاص بودجه بیشتر شد و گفت: واقعیت این است که بازسازی بم به دلیل وجود پروژه های نیمه تمام به اتمام نرسیده است و احتیاج به صرف وقت و بودجه بیشتر دارد و امیدواریم  مسئولان به این نکته توجه لازم را داشته باشند.

اعتمادی افزود: این مسئله بخصوص در اجرای پروژه های عمران شهری مشهود است و در این زمینه نیاز داریم که اعتبارات مورد نیاز برای چند سال آینده نیز ادامه یابد.

وی گفت: در زلزله بم حدود 100 باب مسجد، امامزاده و اماکن مذهبی تخریب شده اند که برای ساخت آنها در فاز اول 52مسجد در دستور کار قرار گرفته اند که تا کنون به دلیل کمبود اعتبار 32واحد به اتمام رسیده است و بقیه منتظر تامین اعتبار هستند.

به گزارش مهر ، فرماندار بم افزود: کل تسهیلات بازسازی بم 610میلیارد تومان بوده است اما امسال به دلیل سیاست های کلی بانک ها در پرداخت تسهیلات با مشکل مواجه شده ایم و برخی از تسهیلات به تعویق افتاده است که علاوه بر کندی در روند بازسازی تاثیرات اجتماعی نیز داشته است.

اعتمادی افزود: در پرداخت سرمایه در گردش اصناف بم نیز در سال جاری با مشکلات فروانی روبرو هستیم.

وی گفت: برای اتمام بازسازی بم به 150تا 200میلیارد تومان اعتبار نیاز است تا بتوانیم روند بازسازی را به شرایط مطلوب برسانیم.

اعمادی افزود: این مبلغ علاوه بر اعتبار مورد نیاز با زسازی ارگ قدیم بم می باشد که طبق براورد صورت گرفته به 8میلیارد تومان به صورت سالانه احتیاج دارد.

رئیس شورای شهر بم نیز در خصوص مشکلات شهری بم اظهار داشت: متاسفانه معابر شهری در بم از وضعیت مطلوبی برخوردار نیستند.

وحید صامت خواستار اجرای کامل مصوبات دور اول سفر هیات دولت در بم شد و گفت: دو بانده کردن مسیر کرمان - بم که تا کنون باعث تلفات فراوانی شده است و اجرای طرح فاضلاب شهری بم و پتروشیمی می تواند بسیاری از مشکلات موجود در بم را کاهش دهد.

بسیاری از معابر شهر بم هنوز خاکی است

صامت افزود: معابر به خصوص معابر فرعی بم مملو از خاک و نخاله های ساختمانی است و برخی از معابر قابل عبور نیست و ادامه این روند غیر ممکن است.

وی عنوان کرد: در صورت عدم تکمیل بازسازی بزودی شاهد ادامه روند مهاجرت به شهرهای دیگر بخصوص به کرمان خواهیم بود.

صامت افزود: روزانه در شهر بم 120تن زباله تولید می شود ولی امکانات و مناسب برای بازیافت این زباله ها وجود ندارد.

وی با اشاره به تاخیر در پرداخت حقوق کارمندان شهرداری بم گفت: با توجه به وضعیت بم و کم بودن امکان برای درآمد زایی باید اعتبارت بیشتری در خصوص جبران کسری اعتبار در نظر گرفته شود.

کد خبر 806059

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha