غلامرضا مصباحی مقدم رئیس کمیسیون ویژه طرح تحول اقتصادی، در گفتگو با خبرنگار مهر با اعلام این مطلب اعلام کرد که گزارش سوم این کمیسیون روز سه شنبه در صحن علنی مجلس قرائت خواهد شد .
دراین گزارش آمده است :
الف- طی نشستی با حضور تنی چند از طراحان طرح نظارت و هماهنگی در هدفمند کردن یارانهها ضمن تایید دغدغه نمایندگان محترمی که طرح مذکور را ارایه دادهاند مبنی بر مشخص نبودن آثار پرداخت نقدی یارانهها بر روی شاخصهای مهم اقتصادی، به منظور تعامل و هماهنگی بیشتر با دولت محترم در ارایه لایحه هدفمند سازی یارانهها انتظار این است بطور جامع این مسایل را مدنظر قرار داده و نگرانیها را از آثار سوء اجراء طرح برطرف نماید.
از طراحان این طرح خواسته شد تا ضمن تکمیل طرح، بررسی آن تا هنگام تقدیم لایحه به تعویق افتد. اگر نظر طراحان با تقدیم لایحه از سوی دولت تامین شد که دیگر ضرورتی به تصویب طرح مذکور نیست و الا طرح اصلاح شده برای بررسی در دستور کار کمیسیون قرار خواهد گرفت.
ب- وزیر محترم صنایع به همراهی تنی چند از معاونین وکارشناسان این وزارتخانه با حضور در کمیسیون و با توجه به سهم حدوداً 16 درصدی صنعت از کل یارانه انرژی توضیحاتی در ارتباط با تاثیرات طرح هدفمندسازی یارانهها در بخش صنعت و معدن ارایه نمودند. ایشان معتقد بودند که اجرای طرح تحول، ظرفیت بزرگی از منابع کشور را آزاد و نقطه عطفی در افزایش بهرهوری در صنعت خواهد بود و فضای مناسبی جهت ارتقاء این بخش ایجاد خواهد کرد.
با توجه به تنوع رشتههای صنعتی و تفاوت مصرف انرژی در آنها و لزوم توجه به رقابتپذیری و آثار تعامل بین زنجیرهها در بخش صنعت و معدن، ضرورت تدوین سیاستهای طرح تحول اقتصادی برای این بخش و چگونگی اولویت بندی اجرا، همچنین پیشبینی راهبردهای قیمتی و غیر قیمتی برای کمک به واحدهای تولیدی در جهت مقابله با افزایش هزینههای ناشی از آزادسازی قیمت حاملهای انرژی، همچنین جلوگیری از افزایش قیمت لجام گسیخته محصولات تولیدی که بر مردم فشار خواهد آورد و ممکن است در اثر سوء تدبیر واحدهایی را به تعطیلی بکشاند و روند واردات کالا به کشور را افزایش دهد، تاکید شد و چون مسوولین مربوطه اذعان داشتند اجرای کامل طرح در حوزه صنعت و معدن نیازمند حداقل 3 سال زمان است، مقرر شد برنامه مدون خویش برای اجرای طرح را همراه با پیشبینی آثار و تبعات مثبت و منفی و راهکارهای مقابله با افزایش شدید قیمت کالاها و حمایت از صنعت برای مجهزتر شدن به تکنولوژیهای جدید کمتر انرژیبر و راهکارهای افزایش بهرهوری انرژی را در جلسات آتی کمیسیون ارایه دهند.
ج- وزیر محترم نیرو همراه با تنی چند از معاونین خویش با حضور در کمیسیون ویژه ادامه وضعیت فعلی در صنعت برق و آب کشور را غیر ممکن دانسته و با استقبال از هدفمندسازی یارانهها وضعیت جدید را به نفع صنعت برق دانستند. در این جلسات با توجه به اینکه قیمت تمام شده برق شامل دو جزء تبدیل انرژی و سوخت است، تاثیر آزادسازی قیمت حاملهای انرژی بر روی سوخت نیروگاهها (که 90 درصد از سوختها فسیلی است) با توجه به ترکیب سوخت مصرفی (گاز، نفتگاز و مازوت) قیمت تمام شده هر کیلو وات برق تولیدی در گزینههای مختلف افزایش قیمت حاملهای انرژی مورد بررسی قرار گرفت و نسبت به برنامهریزی جهت افزایش راندمان نیروگاهها و کاهش تلفات شبکه (که می تواند تا حدی از قیمت تمام شده بکاهد) مسوولین مربوط فرجه زمانی 5 ساله را برای دستیابی به هدف پیشبینی کردند و نتیجه بحث و بررسیهای صورت گرفته این شد که با توجه به اینکه در قانون بودجه سال جاری دولت مکلف شده معادل قیمت تمام شده هر کیلو وات برق تولیدی (773 ریال) اعتبار لازم را برای این بخش اختصاص دهد، لذا تغییر آنچنانی در این حوزه ایجاد نخواهد کرد و برای سرمایهگذاریها جدید باید اعتبارات جداگانهای منظور کرد. علاوه بر این دغدغهها و نگرانیهای اعضای کمیسیون برای چگونگی جبران آثار افزایش قیمت انرژی، بر بخشهای مختلف انرژیبر و مردم جزو مواردی بود که چارهاندیشی و ارایه برنامه عملی توسط دولت برای رفع این معضلات به طور شفاف بیان شد.
د- با توجه به کاهش شدید قیمت نفت که مسلماً نحوه اجرای طرح تحول اقتصادی را تحت تاثیر قرار خواهد داد و عنایت به اینکه پیشنویس لایحه هدفمندسازی یارانهها در دولت نهایی شده و آماده تقدیم به مجلس است، مقرر شد کارگروهی مرکب از 5 نفر از نمایندگان محترم عضو کمیته، با همکاری مرکز پژوهشها و بهرهگیری از نظرات نخبگان و متخصصین امر پیشنویس لایحه را که آخرین تغییرات در آن اعمال شده مورد بررسی قرار داده و نظرات تخصصی خویش را که میتواند با اجرای بهتر موضوع هدفمندسازی یارانهها منجر گردد و تا حد زیادی دغدغهها و نگرانیهای ناشی از اجرای این طرح را کاهش دهد به کمیسیون ارایه تا پس از بحث و بررسی برای گنجانیدن در لایحه، تقدیم هیات محترم دولت شود. مسلماً توجه به نظرات تخصصی اعضای کمیسیون روند بررسی و تصویب کار را تسریع بخشیده، انشاءالله حمایت قاطبه نمایندگان محترم را درپی خواهد داشت.
نظر شما