حسن نجفی درباره وضعیت اکران "سهم گمشده" به خبرنگار مهر گفت: این فیلم کاری فرهنگی دینی است و نگاهی اعتقادی را دنبال میکند. تصورم این بود آنها که از دین و اعتقادات صحبت میکنند از چنین آثاری حمایت کنند. اما در بخش فرهنگ ما بین هنرمندان تبعیض وجود دارد. فیلم من در حالی اکران شده که هیچگونه تبلیغات نظیر تیزر، بیلبورد و... ندارد.
وی افزود: نمیدانم مشکل کجاست. به صراحت میگویم در فرهنگ ما شهروند درجه یک، دو و سه وجود دارد و اختصاص دادن تسهیلات، امکانات و فضا به عدهای خاص بسیار ناراحتکننده است. فروش این فیلم در 15 روز در دو سینمای تبریز از مرز هشت میلیون تومان گذشته و میتوان نتیجه گرفت مخاطبان خاص خود را دارد که با فیلم ارتباط برقرار کردهاند.
نجفی با اشاره به موضوع "سهم گمشده" ادامه داد: تمام اتفاقها در باکو میگذرد و به داستان زندگی زنی به نام زینب میپردازد که دو پسر به نامهای طرلان و روحالدین دارد. روحالدین در ایران درس خوانده و تجارت میکند و به نوعی متأثر از این کشور است. بچهدار شدن طرلان و همسرش صنم و بیماری تنفسی کودکشان مشکلاتی را به وجود میآورد.
کارگردان "سهم گمشده" داستان فیلم را چنین تشریح کرد: زینب که زنی آذربایجانی و متأثر از ریشههای ایرانی است، تصمیم میگیرد دوباره خانواده را دور هم جمع کند. ما ابتدای فیلم میبینیم او مشغول مرتب کردن منزل خود برای ایام عزاداری امام حسین (ع) است، چون هنوز اعتقادات خود را حفظ کرده است.
وی درباره مضمون عاشورایی فیلم گفت: زینب به طرلان یادآوری میکند که از خدا خواسته اگر فرزند پسر به او داد، وی را به مراسم عزاداری عاشورا در ایران ببرد. طرلان با اعتقادات خود درگیر میشود. از طرفی پزشک روسی قول درمان کودک را در این کشور داده و از طرفی مادر اصرار به سفر دارد تا به وعده خود وفا کند.
نجفی خاطرنشان کرد: در لحظه پایانی فیلم کودک روز عاشورا وارد ایران میشود و مراسم عزاداری برپاست. ما در نگاه کودک تصویری از صحنه تعزیه و شهادت امام حسین (ع) را میبینیم و صدای گریه او نشانه شفا پیدا کردنش است.
این فیلمساز دلیل انتخاب این موضوع را چنین تشریح کرد: بحث نقاط اشتراک انسانها با یکدیگر به زبان و جغرافیا مربوط نیست بلکه دین ما را به یکدیگر متصل میکند. ما در این فیلم امام حسین (ع) و واقعه عاشورا را به عنوان گوهر دینمان مطرح کردیم.
وی درباره تولید فیلم به زبان آذری گفت: همیشه دوست داشتم فیلمی به زبان مادریام بسازم و قابلیت این زبان را مطرح کنم. خواستم بگویم میتوانیم فیلمی به این زبان بسازیم که هم معناگرا باشد و هم با مخاطب خود ارتباط برقرار کند. در واقع با این کار میخواستم دو کشور مسلمان را به هم نزدیک کنم. در کشور آذربایجان نیز مردم عطش دین و دینداری دارند.
نجفی با اشاره به نمایش فیلم در جشنواره بینالمذاهب رم گفت: در جلسه نمایش این فیلم در رم وقتی روضه حضرت علی اصغر (ع) خوانده میشد مخاطبان حسی عجیب داشتند و این برای من ارزشمند بود. من این فیلم را دلی ساختم و روند حضورهای جهانی آن تا این زمان به مدد این حضرت ادامه داشته است.
رئیس حوزه هنری آذربایجان شرقی گفت: فیلم جدیدم با نام "آسمان هشتم" به موضوع امام رضا (ع) میپردازد. ساختن فیلمهایی درباره ائمه با مضامین خاص که در آنها مطرح میشود بیشتر به تجربه شخصی خودم بازمیگردد. زینب "سهم گمشده" در لحظاتی مانند مادرم است و به همین ترتیب برای گرفتن تمام صحنههای فیلم از احساس خودم استفاده کردم.
وی درباره اکران خارجی "سهم گمشده" افزود: در اکرانهای خصوصی فیلم در آذربایجان مردم خوب استقبال کردند و حتی در صحنههایی زنان گریه میکردند. این فیلم به لحاظ طرح مسائل تاریخی و دینی مردم باکو را تحت تاثیر قرار داد. هم اکنون در حال رایزنی برای اکران عمومی فیلم در آذربایجان هستیم.
نجفی تأکید کرد: مخاطبان تهرانی باید این فیلم را روان و ساده ببینند. با این نگاه قطعاً به لایههای درونی آن پی میبرند. همچنین باید از اداره کل نظارت ارزشیابی ارشاد و غلامرضا فرجی مسئول پخش فیلم قدردانی کنم که زمان عزداری امام حسین (ع) را به اکران این فیلم اختصاص دادند.
"سهم گمشده" از یازدهم دیماه در قالب گروه فرهنگی در سینماهای سپیده، مرکزی، پایتخت، حافظ و فلسطین اکران شده است. از بازیگران این فیلم که در بخش سودای سیمرغ جشنواره فیلم فجر پارسال حضور داشت میتوان به کامران یونس، خالده قلی اوا، گلزار قربان اوا، قربان مسیم اف، اتکم اسکندراف و مهربان خانلار اشاره کرد.
نظر شما