به گزارش خبرنگار مهر، کنکور سراسری سال 1387 با رقابت یک میلیون و 344 هزار و 978 نفر در گروههای آزمایشی علوم ریاضی و فنی، گروه هنر، گروه علوم تجربی، گروه زبانهای خارجی و گروه علوم انسانی 6، 7 و 8 تیر ماه برگزار شد.
یک ماه بعد در 6 مرداد ماه نتایج اولیه کنکور سراسری اعلام شد و بیش از 800 هزار داوطلب مجاز به انتخاب رشته شدند که نسبت به انتخاب رشته اقدام کردند. در نهایت نیز 14 شهریور ماه اسامی 437 هزار و 69 پذیرفته شده نهایی کنکور سراسری 87 بر روی سایت سازمان سنجش آموزش کشور قرار گرفت.
پس از اعلام نتایج کنکور و اعمال سیاستهای بومی گزینی در پذیرش داوطلبان که به گفته مسئولان سازمان سنجش این سیاستها از چندین سال پیش اجرا می شده و مختص امسال نبوده است، اعتراضات داوطلبان کنکور آغاز شد. هر چند که همیشه کنکور با معترضانی همراه است اما اعتراضات امسال رنگ و بوی دیگری داشت.
علی عباسپور تهرانی فرد رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در اولین اظهارنظر درباره نحوه اعلام نتایج کنکور اجرای مصوبه بومی گزینی را اشتباه دانست و به مهر گفت: وزارت علوم در اجرای مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی مرتکب اشتباه شده و اگر هم بنا بر اجرا بود باید برای سال آینده این کار انجام می شد.
البته این اظهار نظر بی پاسخ نماند و دکتر بابک نگاهداری معاون ارتباطات دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی با تأکید بر اینکه مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی دقیقا از تاریخ ابلاغ لازم الاجرا است در واکنش به اظهارات عباسپور به مهر گفت: اجرای مصوبه بومی پذیری از سوی دستگاه مجری الزامی بوده و وزارت علوم بستر لازم برای این امر را فراهم کرده است.
وی با تأکید بر اینکه مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی دقیقا از تاریخ ابلاغ لازم الاجرا است گفت: مصوبه بومی پذیری به پیشنهاد سازمان سنجش و وزارت علوم و با کار کارشناسی صورت گرفته در وزارت علوم به عنوان پیش نویسی به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه شد بنابراین مبدا پیشنهاد دهنده این مصوبه خود وزارت علوم بوده است.
نگاهداری اظهار داشت: سازمان سنجش سال گذشته 57 درصد بومی پذیری را در دوره های روزانه اعمال کرد و امسال آنچه در مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید بومی پذیری 65 درصد دوره های روزانه کنکور سراسری بوده است.
وی گفت: بنا به اعلام وزارت علوم و سازمان سنجش در کنکور سراسری امسال 60 درصد بومی پذیری اعمال شد از این رو تفاوت بومی پذیری در کنکور امسال با کنکور سال گذشته تنها سه درصد بوده است.
البته شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز برای پاسخگویی محکمتر به اظهارات رئیس کمیسیون آموزش مجلس بیانیه ای نیز صادر کرد که در آن بیانیه اعلام کرد: شورای عالی انقلاب فرهنگی طی بیانیه ای نسبت به اظهارات علی عباسپور درباره مصوبه این شورا در بومی گزینی داوطلبان کنکور اعلام کرد: این شورا بر اساس برنامه ریزی در مسیر اولویتهای ابلاغ شده گام بر خواهد داشت و تغییری در مواضع خود ایجاد نمی کند.
همچنین این شورا تاکید کرد، مطالب اظهار شده از ناحیه آقای دکتر عباسپور تهرانی فرد به هر انگیزه ایراد شده باشد تغییری در رویکرد و مواضع شورا نسبت به انجام اصلاحات زیربنایی و درمان برخی دردهای مزمن درنهادها و مراکز آموزشی - بدور از مصلحت سنجی های متداول - نخواهد داد و شورای عالی انقلاب فرهنگی با متانت و بر اساس برنامه ریزی در مسیر اولویت های ابلاغ شده گام بر خواهد داشت.
پس از این اظهارات متناقض سازمان سنجش آموزش کشور زمان تکمیل ظرفیت کنکور را مطابق سالهای گذشته اعلام کرد.
با وجود اینکه مسئولان سازمان سنجش از مراحل تکمیل ظرفیت کنکور خبر داده بودند، موید حسینی صدر سخنگوی فراکسیون دانشگاهیان مجلس گفت: در نامه ای که از سوی این فراکسیون خطاب به محمد مهدی زاهدی نوشته شده، اعضای فراکسیون دانشگاهیان تاکید کرده اند که وزیر علوم باید درباره نخبگانی که با رتبه خوب در کنکور پذیرفته نشده اند توضیح بدهد و حق آنان را بازگرداند.
داوطلبان ناراضی نیز اعتراضات خود را با تجمع در مقابل سازمان سنجش یا مجلس شورای اسلامی پیگری می کردند به طوری که تعدادی از داوطلبان کنکور سراسری دانشگاه ها که به دلیل اعمال مصوبه بومی سازی از پذیرش در دانشگاه بازماندهاند مقابل مجلس تجمع کردند.
این داوطلبان که از سراسر کشور در مقابل مجلس حضور یافتند، پلاکاردهایی با این مضامین " وزارت علوم اشتباه کرده"،"رئیس جمهور ما، عدالت عدالت"، "حقوق کنکوری ها از دست رفت"، "نمایندگان ملت به اعتراض کنکوری ها رسیدگی کنید" و ... در دست داشتند و خواستار پیگیری نتایج کنکور بودند.
با اعتراضات داوطلبان در مقابل مجلس، جمعی از نمایندگان مجلس با امضای 2 بیانیه خواستار رسیدگی فوری به اعتراضات دواطلبان نتایج آزمون ورودی دانشگاهها شدند.
در بیانیه ای که به امضای 172 نماینده رسیده بود آمده بود: از آنجا که در روزهای اخیر پس از اعلام نتایج آزمون ورودی دانشگاهها در میان عده قابل توجهی از داوطلبان نگرانی شدیدی بوجود آمده و اعتراض آنان را برانگیخته است ما نمایندگان مجلس شورای اسلامی بر اساس وظیفه ای که در دفاع از حقوق مردم و موکلین خود داریم خواهان آن هستیم که وزارت علوم وتحقیقات و فناوری با رسیدگی فوری و دقیق به اعتراضات داوطلبان از هر گونه تضییع حق احتمالی آنان جلوگیری به عمل آورد و به رفع نگرانی آنان و خانواده آنان کمک کند.
همچنین جمعی از نمایندگان مجلس نیز در بیانیه ای دیگر نسبت به مسئله پیش آمده برای داوطلبان کنکور واکنش نشان داده و خواستار رسیدگی به مشکل آنان شدند.
وزیر علوم نیز در پاسخ به این نمایندگان اعلام کرد: امسال موارد جدیدی وضع و اعمال نشده است. تنها تعدادی از رشته ها از ناحیه ای به استانی تبدیل شده اند که این موارد نیز در دفترچه کنکور اطلاع رسانی شده است.
پس از حضور وزیر علوم و اظهاراتش در کمیسیون آموزش رئیس این کمیسیون در گفتگویی تلویزیونی از موضع خود کمی عقب نشینی کرد و گفت: آنچه در کنکور امسال اجرا شده است بر اساس قوانین گذشته بوده و مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی به سقفی که اعلام شده در کنکور امسال نرسیده است.
وی اضافه کرد: در کنکور امسال 13 رشته از رشته های وزارت علوم و 9 رشته از رشته های وزار ت بهداشت از ناحیه ای به استانی تغییر یافته اند که این موارد نیز در دفترچه کنکور منتشر شده است. هرچند که معتقدم باید اطلاع رسانی بیشتری در این زمینه صورت می گرفت.
رئیس سازمان سنجش و معاونان نیز پس از این اظهارات در نشستی مطبوعاتی اعلام کردند هیچ یک از اعتراضات وارد نیست و تمام مراحل گزینش دانشجو بر اساس قوانین و مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجلس شورای اسلامی یا کمیته برنامه ریزی کنکور بوده و سازمان سنجش نمی تواند در روش گزینش اعمال نظر کند.
عبدالرسول پورعباس درباره تفاوت پذیرش کنکور امسال با کنکور سال گذشته و دلیل افزایش پذیرش بومی استانی در کنکور امسال گفت: ما هر ساله تعدادی از ظرفیتها را ارتقاء می دهیم این ارتقا شامل ارتقا کاردانی به کارشناسی و همچنین ارتقا رشته از منطقه و قطب به ناحیه و از ناحیه به استان می شود.
وی افزود: با این ارتقاء اگر رشته ای در همه نواحی ایجاد شود گزینش رشته بومی ناحیه ای و اگر در همه استانها ایجاد شود گزینش باید به گزینش بومی استانی تبدیل شود.
پورعباس اظهار داشت: در سال جاری در وزارت بهداشت 8 رشته کاردانی به کارشناسی و از ناحیه ای به استانی ارتقاء یافت.
وی ادامه داد: 13 رشته نیز در وزارت علوم از ناحیه به بومی استانی تبدیل شدند از این رو ظرفیت خوبی به استانها اختصاص داده شد.
پورعباس همچنین با اشاره به برخی اعتراضات نسبت عدم قبولی با رتبه های پایین تر از هزار گفت: با بررسیهای صورت گرفته در سازمان سنجش ممشخص شد تنها 4 داوطلب کنکور امسال با رتبه های زیر هزار قبول نشدند که این افراد همگی کمتر از 10 انتخاب رشته داشتند و رشته های انتخابی آنها نیز شامل دانشگاههای تهران، صنعتی شریف، صنعتی امیرکبیر بوده است. در نتیجه به مقایسه نمره آخرین فرد قبول شده در رشته هایی که این داوطلبان انتخاب کرده اند، با نمره این داوطلبان مشخص شده که نمره این افراد اختلاف فاحشی دارد.
پس از این اظهارات و ادامه اعتراضات و تاکیدات نمایندگان مجلس چند تن از نمایندگان از تصمیم وزارت علوم برای پذیرش داوطلبان برتر کنکور در دانشگاههای تهران خبر دادند. در همین راستا و چند روز بعد از اظهار نظر نمایندگان مجلس معاون سازمان سنجش آموزش کشور با اشاره به ارائه جزئیات تکمیل ظرفیت کنکور سراسری سال 87 در ویژه نامه سنجش گفت: 200 نفر در دانشگاههای شهر تهران در زمان تکمیل ظرفیت پذیرش می شوند که شانس رتبه های زیر 1000 برای پذیرش بیش از سایرین است.
دکتر ابراهیم خدایی به مهر گفت: : این تعداد در ظرفیتهای مازاد اعلام شده در دانشگاههای تهران در رشته های پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، حقوق، مهندسی برق، مهندسی مکانیک، مهندسی کامپیوتر و مهندسی عمران پذیرفته می شوند.
البته اعلام ظرفیت برای دانشگاههای شهر تهران اعتراضات روسای این دانشگاهها را برانگیخت که خیلی زود هم این اعتراضات پایان یافت و همگی اعلام کردند که تابع تصمیمات وزارتخانه هستند.
بنا بر اعلام جدید سازمان سنجش مقرر شد تکمیل ظرفیت کنکور از روز دوشنبه 8 مهرماه آغاز شود. مسئولان سازمان سنجش اعلام کردند در این مرحله 58 هزار داوطلب جدید پذیرش خواهند شد که بر طبق گشایش وزارت علوم مقرر شده بود بیش از 200 نفر از این تعداد به دانشگاههای تهران وارد شوند.
اما تکلیف تکمیل ظرفیت کنکور نیز به تعویق افتاد و تکلیف داوطلبان بسیاری که در مرحله تکمیل ظرفیت شرکت کرده بودند مبهم باقی ماند.
معاون سازمان سنجش آموزش کشور در این زمینه به تشریح دلایل به تعویق افتادن اعلام نتیجه تکمیل ظرفیت کنکور پرداخت و درباره نحوه پذیرش کنکوریها در تکمیل ظرفیت به مهر گفت: به دلیل مصوبه مجلس و عدم امکان اجرای دوباره تکمیل ظرفیت، تکمیل ظرفیت 8 مهرماه کنکور 87 به تعویق افتاد.
تا اینکه بالاخره با پیگیری نمایندگان مجلس مصوبه ای در این زمینه تصویب شد که دکتر محمود احمدی نژاد در تاریخ 16/8/1387 این قانون را به عنوان قانون افزایش ظرفیت پذیرش دانشجو در دانشگاههای مادر و مهم دولتی در سال 1387 را که پیش از این به تصویب مجلس شورای اسلامی و تأیید شورای نگهبان رسیده بود، برای اجرا ابلاغ کرد.
بر اساس ماده واحده این قانون، ظرفیت پذیرش دانشجو که از طریق آزمون سراسری در رشتههای روزانه در دانشگاههای مادر و مهم دولتی پذیرش می شوند در رشته های فنی و مهندسی، پزشکی، حقوق و سایر رشتههای علوم انسانی که بنا به تشخیص وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مورد تقاضای بالای داوطلبان است، اگر در سال 1387 نسبت به سال 1386 کاهش ظرفیت پذیرش داشتهاند به میزان ظرفیت پذیرش دانشجو در سال 1386، افزایش مییابد.
همچنین طبق مصوبه فوق 10 درصد به ظرفیت پذیرش دانشجو در سال 1387 در رشتههای فوقالذکر اضافه میشود.
طبق قانون فوق، دانشگاههایی که ظرفیت آنها افزایش می یابد عبارتند از تهران، صنعتی شریف، علم و صنعت ایران، صنعتی اصفهان، امیر کبیر، شیراز، شهید بهشتی، تبریز، مشهد، علوم پزشکی تهران، علوم پزشکی شهید بهشتی، علوم پزشکی ایران، علوم پزشکی شیراز، علوم پزشکی اصفهان، علوم پزشکی تبریز، علوم پزشکی مشهد، علوم پزشکی اهواز، علوم پزشکی کرمان.
بر اساس این قانون مصوب مجلس، دولت میتواند با جابجایی در اعتبارات جاری و تملک دارایی سرمایهای تا مبلغ 90 میلیارد ریال از جزء (15) ردیف (101000)- اعتبارات معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری- بودجه مورد نیاز را برای پذیرش افراد مورد اشاره این قانون را به دانشگاههای ذیربط پرداخت کند.
همچنین طبق این قانون افزایش ظرفیت ایجاد شده بر اساس نمره زیر گروه مربوطه در آزمون سراسری سال 1387 صرفا با تاثیر سهمیه مناطق 1 ، 2 و 3 کشوری و به صورت آزاد و بدون تاثیر هر گونه سهمیه بندیهای دیگر صورت می گیرد و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری موظف است گزارش کاملی از اقدامات و پذیرشهای صورت گرفته در دانشگاهها را به کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس ارائه کند.
سازمان سنجش نیز پس از این ابلاغیه دست به کار شد تا اینکه بالاخره نتایج تکمیل ظرفیت کنکور نیز در نیمه های آذر ماه اعلام شد. معاون سازمان سنجش آموزش کشور تعداد پذیرفته شدگان در دوره های روزانه تکمیل ظرفیت کنکور 87 را یک هزار و 744 نفر اعلام کرد و گفت: سازمان سنجش برای مساعدت به داوطلبان در پذیرش تکمیل ظرفیت کنکور از فانون مجلس نیز فراتر عمل کرده است.
با اینکه بارها توسط مسئولان سازمان سنجش پرونده کنکور 87 بسته شده اعلام شده بود اما کنکور باز هم معترض داشت و این معترضان باز هم به مجلسیان متوسل شدند که در این زمینه باز نشتسهایی با حضور نمایندگان مجلس و مسئولان وزارت علوم به صورت رسمی و غیر رسمی برگزار شد.
رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در موضع گیری بسیار صریح با بیان اینکه سازمان سنجش قانون افزایش 10 درصدی ظرفیت برای دانشگاههای مادر را اجرا نکرده است به مهر گفت: اجرای قانون و نحوه عملکرد آن در خصوص تکمیل ظرفیت کنکور به رئیس مجلس شورای اسلامی گزارش می شود.
علی عباسپور تهرانی فرد افزود: "اعتراضات تکمیل ظرفیت کنکور 87 و اجرای قانون در این خصوص در کمیسیون بررسی و به سازمان سنجش ارسال شده است."
وی با بیان اینکه معتقد هستیم قانون در این خصوص اجرا نشده است گفت: "نحوه ای که وزارت علم در افزایش 10 درصدی اعمال کرده روش مد نظر قانونگذار نبوده است."
رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس اظهار داشت: "از این رو اجرای قانون و نحوه عملکرد آن را به رئیس مجلس شورای اسلامی گزارش می کنیم و به بخش حقوقی مجلس نیز ارجاع می دهیم."
وی نحوه اجرای تکمیل ظرفیت در کنکور 87 را جابجایی در ظرفیت ها و نه افزایش ظرفیت دانست و به مهر گفت: " در رشته ای مانند برق دانشگاه صنعتی شریف از 15 نفر 10 نفر با جابجایی در تکمیل ظرفیت پذیرش شدند و ظرفیت ها از سایر داوطلبان پر نشده است در رشته های پزشکی نیز این اتفاق افتاده است."
عباسپور اظهار داشت: "در رشته ای که افزایش ظرفیت آن جز قانون بوده کاهش ظرفیت صورت گرفته است به طوری که در مجموع افزایش ظرفیت بر اساس قانون اجرا نشده است."
وی گفت: "در یک رشته قبلا به ما تعداد پذیرش دانشجو را 110 نفر اعلام کرده بودند که اگر بر اساس قانون 10 درصد افزایش ظرفیت برای آن در نظر گرفته شده بود به این تعداد 11 ظرفیت جدید دیگر افزوده می شد این در حالی است که آنچه اجرا شده تنها 5 نفر جابجایی را در این رشته نشان می دهد."
رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: "به دلیل اینکه سازمان سنجش ملاک پذیرش در تکمیل ظرفیت کنکور را مردادماه در نظر گرفتند تنها 10 درصد جابجایی در پذیرش صورت گرفته است."
وی افزود: "در لیستی که در اختیار ما قرار گرفته است داوطلب جدیدی در مرحله تکمیل ظرفیت پذیرفته نشده است و تمامی اسامی گواه جابجایی داوطلبان است نه پذیرش جدید."
اما پس از این اظهارات وزیر بهداشت به سخنان رئیس کمیسیون آموزش واکنش نشان داد و به مهر گفت: وزارت بهداشت بیش از 15 درصد در ظرفیت دانشگاههای علوم پزشکی افزایش داشته و قانون 10 درصد افزایش ظرفیت در دانشگاههای مادر را اعمال کرده است. این درحالی است که عباسپور مجددا به مهر اعلام کرد که این اشتباه رخ داده و مجلس از تمام ظرفیت خود در این زمینه استفاده خواهد کرد.
رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در این زمینه به مهر گفت: "سازمان سنجش هم در کنکور 87 درست عمل نکرده است و هم در اعمال قانون افزایش 10 درصدی ظرفیت در تکمیل ظرفیت و جلساتی که تاکنون در این زمینه با مسئولین وزارت علوم برگزار شده مجلس را قانع نکرده است."
علی عباسپور تهرانی فرد افزود: " وزارت علوم و بهداشت در زمینه افزایش ظرفیت به ویژه در رشته های پزشکی بر اساس قانون مصوب مجلس عمل نکردند و کمیسیون آموزش نیز گزارش را به رئیس مجلس ارائه داده است."
رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی گفت: "ما در مجلس این موضوع را پیگیری می کنیم و از تمامی ظرفیت های قانونی برای این منظور استفاده خواهیم کرد."
با وجود اینکه رئیس کمیسیون آموزش تاکید دارد که در کنکور امسال وزارت علوم قانون را اعمال نکرده است اما یکی دو تن از نمایندگان مجلس در گفتگو با مهر از برخوردهای عباسپور انتقاد کرده و اعلام کردند که پرداختن به موضوع کنکور، پیگیری سایر مشکلات آموزش عالی را به حاشیه رانده است.
فاطمه آجرلو در این زمینه به مهر گفت: موضوع اعتراضات کنکور در حال تبدیل شدن به یک موضوع تبلیغاتی و سیاسی است.
وی افزود: هفته گذشته به عنوان یک نماینده نه به نمایندگی از کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس نشستی با وزیر علوم و رئیس سازمان سنجش با حضور برخی نمایندگان اولیای داوطلبان معترض کنکور 87داشتم و یک سری پرونده داوطلبان معترض را به وزیر علوم و رئیس سازمان سنجش ارائه کردم. بسیاری از کارنامه ها تک به تک در این جلسه مورد بررسی قرار گرفتند.
وی ادامه داد: در آن جلسه اثبات شد که اولیای داوطلبان به دلیل اینکه از همه جوانب و ابعاد دخیل در سنجش داوطلبان اشراف ندارد، با جمع بندی ظاهری کارنامه فرزند خود و بدون آگاهی از جمیع فاکتورهای سنجش، تحلیلی دارند که در نتایج کنکور 87 اشتباه شده است.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس خاطرنشان کرد: درست است که رضایت قلبی داوطلبان معترض حاصل نشد اما به هر حال فاکتورهای لازم برای قبول شدن آنها در دانشگاه وجود نداشته است بنابراین مانور روی موضوع "اشکال در کنکور 87" با توجه به نرم افزارهایی که فعالیتهای سازمان سنجش بر اساس آنها انجام می شود دیگر جایی ندارد.
فاطمه آجرلو در توضیح بیشتر درباره نحوه پیگیری اعتراض داوطلبان کنکور 87 توسط کمیسیون آموزش و تحقیقات گفت: رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در این باره جلسه ای با وزیر علوم و رئیس سازمان سنجش داشته است. البته قرار نبود که جلسه به این شکل باشد زیرا به هر حال رئیس کمیسیون باید جلسات به این مهمی را در حضور سایر اعضا تشکیل دهد.
وی تصریح کرد: این احتمال هم وجود دارد که دکتر علی عباسپور تهرانی فرد از منظر رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با وزیر علوم و رئیس سازمان سنجش جلسه نداشته و صرفا به عنوان یک نماینده به تنهایی برای پیگیری اعتراض داوطلبان کنکور با این دو مسئول نشست داشته است، بنده هم از این منظر با وزیر علوم و رئیس سازمان سنجش جلسه داشتم که اشکالی بر این حالت متصور نیست.
به گزارش مهر، بازخوانی مطالب و اتفاقات کنکور 87 حاکی از یک روند قابل توجه است. روندی که یا از دلسوزی بر می آید یا به گفته یکی از نمایندگان مجلس بازیهای سیاسی و تبلیغاتی. اما یک نکته حائز اهمیت است. کنکور 87 باید هر چه زودتر تکلیفش مشخص شود زیرا ادامه این روند به اطمینان و اعتماد داوطلبان سالهای آتی کنکور خدشه وارد خواهد ساخت. هم مجلس و هم دولت باید با دلسوزی نسبت به سرنوشت داوطلبان یک بار دیگر روند کنکور را مورد بررسی قرار دهند.
نظر شما