محمد هاشمی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری مهر در پی ابلاغ سیاستهای برنامه پنجم توسعه با یادآوری اینکه کشور در پایان سال بیستم سند چشم انداز 20 ساله نظام باید جایگاه اول علمی و اقتصادی را در میان کشورهای منطقه و جهان کسب کند، گفت: برنامه چهارم توسعه به عنوان برنامه ای دانش محور بر مبنای الزامات تحقق سند چشم انداز 20 ساله نظام تدوین و تصویب شد اما متاسفانه دولت نهم آنچنان که باید و شاید به برنامه چهارم و به سند چشم انداز توجه نکرد و حتی هنوز برخی آئین نامه های اصل 44 را هنوز ننوشته و اجرایی نکرده است.
"پیشرفت و عدالت" محور اصلی برنامه پنجم توسعه
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام "پیشرفت و عدالت" را محور اصلی تدوین برنامه پنجم توسعه دانست و گفت: اگر رفتار یک کشور یا یک دولت فقط عکس العملی و روزمرگی باشد، نمی تواند لزوما در جهت پیشرفت حرکت کند. اکنون نیز 3 دهه است که از انقلاب اسلامی گذشته و مردم توقع دارند و شایسته خدمت هستند. ضمن اینکه جمهوری اسلامی ایران در دنیا به عنوان یک کشور الگو مورد توجه است و نگاهها به این سمت است که ایران چگونه از منابعش استفاده و چگونه رفاه مردم را تامین می کند.
برنامه پنجم توسعه را دولت برنامه محور عملیاتی می کند
دولتی که می خواهد سیاستهای برنامه پنجم توسعه را محقق کند باید توانا باشد، این دولت باید از همه اقشار جامعه، از همه گروهها و همه نخبگان حوزه و دانشگاه استفاده کند. |
محمد هاشمی در تبئین الزامات تحقق برنامه پنجم توسعه گفت: دولت اگر بخواهد به روزمرگی بپردازد نمی تواند در چارچوب برنامه کار کند و اگر نتواند در چارچوب برنامه کار کند، نتیجه ای بهتر از آنچه که در سه یا چهار سال گذشته به دست آمده، حاصل نمی شود. پاسخگویی در کنار برنامه محوری و مسئولیت پذیری باید مورد توجه مجریان باشد و دستگاه نظارتی نیز باید در نظارت بر دستگاهها جدی باشد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد: دولتی که می خواهد سیاستهای برنامه پنجم توسعه را محقق کند باید توانا باشد، این دولت باید دولت ملی باشد به این معنا که از همه اقشار جامعه از همه گروهها و همه نخبگان حوزه و دانشگاه استفاده کند. دولتی که توان بسیج همه نیروها و امکانات کشور را داشته باشد طبعا می تواند موفق هم باشد. دولتی که توان تحقق برنامه پنجم توسعه را دارد نباید دولت حزبی یا گروهی باشد بلکه باید دولت فراجناحی باشد.
بخشهایی از برنامه چهارم توسعه محقق نشدند
در حوزه پژوهش عقب افتادگی داریم و بودجه ای که طی برنامه چهارم توسعه باید هزینه می شده، هزینه نشده و اکنون زمان را از دست داده ایم و فرصت سوزی شده است |
محمد هاشمی در این باره به مهر گفت: مقرر بود طی برنامه چهارم توسعه سالانه 8 درصد رشد اقتصادی داشته باشیم. اکنون که 8 درصد تحقق پیدا نکرده و دیگر فرصت را از دست داده ایم. در حوزه پژوهش عقب افتادگی داریم و بودجه ای که طی برنامه چهارم توسعه باید هزینه می شده، هزینه نشده و اکنون زمان را از دست داده ایم و فرصت سوزی شده است. دولت در بخش اشتغال باید شرایطی فراهم می کرد که سالانه حدود یک میلیون شغل مولد ایجاد کند اما به جای اینکه در طول برنامه چهارم توسعه نرخ بیکاری کاهش پیدا کند یا حداقل ثابت بماند، افزایش پیدا کرده است. وقتی بیکاری بالا رود مفاسد اجتماعی هم بالا می رود. از طرف دیگر به جای اینکه وابستگی بودجه جاری دولت به نفت کاهش پیدا کند این وابستگی افزایش یافته است.
وی افزود: زیانهایی که جامعه در پی عدم تحقق برنامه چهارم توسعه دیده است دیگر قابل جبران نیست. بسیاری از این عقب افتادگی ها را نمی توان تا پایان برنامه چهارم توسعه جبران کرد. متاسفانه مشاهده می کنیم که در جامعه به جای اینکه شاهد پیشرفت در جهات مختلف باشیم، درجا زده ایم یا عقب گرد کرده ایم . حال امیدواریم دولت در برنامه پنجم توسعه توجه بیشتری به تحقق برنامه داشته باشد و امیدواریم که آنچه در برنامه چهارم اتفاق افتاد دیگر در برنامه پنجم تکرار نشود.
نگاهی تاریخی به برنامه نویسی برای اداره کشور
برنامه نویسی برای پیشرفت و اجرای درست برنامه ها در جمهوری اسلامی ایران پاسخ به آن دسته از مخالفین نظام است که می گویند اسلام نظام حکومتی و نظام اقتصادی ندارد |
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی گفت: کشور تا سال 67 درگیر بحث جنگ بود و امکان برنامه ریزی و رویکرد برنامه محوری وجود نداشت. پس از آتش بس و خاتمه جنگ در دولت سازندگی برای اولین بار اداره کشور بر اساس رویکرد برنامه محور صورت گرفت. در برنامه های اول و دوم توسعه سیاسی اقتصادی اجتماعی کشور تا حدود زیادی تجربه موفقی داشتیم تا اینکه برنامه سوم تنظیم و تصویب شد و دولت اجرا کرد.
دولت خاتمی نگاه بلند مدت برنامه دولت هاشمی را پیگیری نکرد
وی از توجه به هدفگذاری بلند مدت در تدوین برنامه سوم توسعه به عنوان نقطه تمایزی میان برنامه سوم توسعه با برنامه های پیشین نام برد و گفت: در پایان دولت سازندگی بحث افق ایران 1400 مطرح شد و بر این اساس برنامه 25 ساله ای در نظر گرفته شد که باید جمهوری اسلامی ایران در افق 1400 چگونه کشوری از نظر علمی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و صنعتی و ... باشد. همه این چگونه بایدها در این برنامه پیش بینی شد اما این برنامه پس از دولت سازندگی در دولت خاتمی (دولت هفتم) پیگیری نشد. پس از آن در مجمع تشخیص مصلحت نظام بحث افق بلند مدت در قالب طراحی چشم انداز 20 ساله نظام مطرح شد.
نظر شما