به گزارش خبرنگار مهر در گرگان، جمعی از شهروندان و مسئولان گلستانی با اشاره به روند روبه رشد برداشت غیرمجاز شن ماسه از بستر رودخانه های استان خواستارتدوین برنامه اساسی برای تامین نیازمندیها شدند.
به باور آنان، برداشت بی رویه، نبود معادن شن و ماسه کوهی، کمبود معادن آبرفتی، افزایش ساخت و سازها موجب شده تا اهالی برای تامین مصالح مورد نیاز به رودخانه های استان هجوم آورند.
به تاکید این عده، برای جلوگیری و کنترل روند روبه رشد برداشت بی رویه شن و ماسه از بستر رودخانه ها صدور مجوز برای بهره برداری از معادن کوهی ضروری است.
گلستان سالانه به چهار میلیون تن مصالح ساختمان نیاز دارد که 90 درصد آن از رودخانه ها برداشت می شود.
یک شهروند گنبدی در این زمینه به خبرنگار مهر گفت: متاسفانه کمبود معادن شن و ماسه موجب می شود تا اهالی برای تامین مصالح چاره ای جز برداشت از رودخانه نداشته باشند.
محمد ایری به خبرنگار مهر افزود: برای ساخت و سازها نیاز به مصالح از جمله شن و ماسه ضروری است و باید جایگزین مناسبی برای معادن آبرفتی ایجاد شود.
وی اظهار داشت: برای رفع دائمی معضل برداشت شن و ماسه ازبستر رودخانه ها باید معادن کوهی شن و ماسه در این شهرستان ایجاد شود.
یک مهندس عمران نیز گفت: جلوی ساخت و سازها را نمی توان گرفت ولی باید برنامه جامعی برای تامین مصالح ارائه شود.
حسین اکبری در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: اکنون برداشت شن و ماسه از رودخانه های منطقه نگران کننده شده و پیامدهای زیانباری دارد.
وی بیان داشت: متاسفانه برخی از رودخانه های منطقه براثر عوامل مختلف از جمله برداشت بی رویه شن و ماسه حالت طبیعی خود را از دست داده اند.
به گفته اکبری، همچنین این موضوع موجب برهم خوردن تعادل، بی ثباتی خاک و ساختار زمین شناسی رودخانه ها شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای گلستان گفت: این استان سالانه به چهار میلیون تن مصالح ساختمانی نیاز دارد.
نادعلی حاجیلری افزود: بخش عمده ای از این مصالح مورد نیاز از طریق برداشت غیرفنی و غیرمجاز از رودخانههای استان تامین می شود.
وی اظهار داشت: بیش از ۹۰درصد از مصالح شن و ماسه برای ساخت و ساز از رودخانهها برداشت می شود که این امر پیامدهای زیانباری دارد.
وی خاطرنشان کرد: برداشت غیرقانونی و غیرفنی شن و ماسه از رودخانه تبعات منفی زیادی برای مهندسی رودخانهها و طرحهای کنترل سیل دارد و این مسئله تاثیرات مخربی بر محیط زیست، پوشش گیاهی و توپوگرفی منطقه میگذارد.
به گفته حاجیلری، متاسفانه بعضی از رودخانههای استان دارای بیلان منفی برداشت شن و ماسه بوده و ادامه این روند موجب خسارات غیرقابل جبران بر کمیت و کیفیت منابع کشور می شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای گلستان بیان داشت: در دو سال گذشته بیش از ۳۰۰مورد اخطاریه برای جلوگیری از برداشت غیرمجاز شن و ماسه در استان صادر شده است.
وی یادآورشد: با تقویت گروههای بازرسی با هرگونه تخلف در این زمینه برخورد شده و متخلفان به مراجع قضایی معرفی و عملیات برداشت غیرقانونی متوقف میشود.
وی اضافه کرد: دست اندازی به حریم رودخانه و هر اقدام خلاف قانون در این زمینه موجب تضییع حقوق سایر شهروندان شده و همه باید در این زمینه خود را مسئول بدانند.
به گفته حاجیلری فقط در یک دوره زمانی سه ماهه با 167 مورد تجاوز به حریم رودخانه های استان گلستان برخورد قانونی شد که از این تعداد تخلف 110 مورد مربوط به برداشت غیرقانونی شن و ماسه و 57 مورد نیز دست اندازی به حریم و بستر رودخانه بوده است
وی خاطرنشان کرد: همچنین در این در مقطع زمانی 547 بار بازدید نظارتی از سطح همه رودخانه های استان انجام شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای گلستان بیان داشت: بیشتر رودخانههای اصلی استان از میان بافت شهری و روستایی عبور میکند و همین امر موجب افزایش دخل و تصرفهای غیرمجاز شده است.
نظر شما