دانشگاهها در حال حاضر در اوج نیاز تجهیزاتی قرار دارند
غلامرضا فهرستی در گفتگو با خبرنگار مهر درباره تأثیر فشارهای بین المللی برروند خرید تجهیزات گفت: دانشگاهها در حال حاضر در اوج نیاز تجهیزاتی خود هستند زیرا از یک سو سطح علمی کشور و پژوهشگران به شدت ارتقاء یافته و ایران در منطقه، بالاترین نرخ رشد تولیدات علمی را در چند سال اخیر کسب کرده است.
وی افزود: این به معنای این است که برای حفظ نرخ و یا افزایش کمی و کیفی آن نیاز به تجهیزاتی با بالاترین سطح فناوریها داریم.
برخی شرکتهای تولید کننده تجهیزات پیشرفته توسط آمریکا خریداری شده است
فهرستی افزود: آمریکایها با خرید شرکتهای تولید کننده این تجهیزات سعی دارند که بر تولید و استفاده اینگونه تجهیزات تفوق پیدا کنند. بعنوان مثال در سال گذشته برخی شرکتهای تولید کننده تجهیزات پیشرفته توسط شرکتهای آمریکائی خریداری شده و به نوعی تولید آنها در انحصار شرکت های آمریکائی درآمده است.
وی با اشاره به این موضوع اعلام کرد: برای برون رفت از این معضل و شکست انحصار شرکتهای آمریکائی باید به جای خرید غیر مستقیم و با ریسک بالا از کانالهای غیر مطمئن به سمت سرمایه گذاری برای ساخت و تهیه این تجهیزات و اعتماد به نیروهای توانمند و متخصص داخل کشور در دانشگاهها و مراکز پژوهشی رفت.
فهرستی افزود: در حال حاضر شرکتهای خارجی اروپائی که خرید تجهیزات از طریق آنها انجام می شود موانعی را ایجاد می کنند که روند خرید را کند و پر مخاطره می سازد به نحوی که گاه برای عبور از این موانع و اخذ مجوزهای لازم توسط نهادهای مربوطه در کشورهای اروپائی ماهها وقت و هزینه باید صرف کرد.
ظهور شرکتهای فروشنده تجهیزات آزمایشگاهی دروغین در کشورهای همجوار
مدیر کل امور پشتیبانی پژوهشی وزارت علوم به مهر گفت: با توجه به این نیازها و اعتبارات مطروحه و با عنایت به پر سود بودن این تجارت، شرکتهای دروغین و غیر واقعی در کشورهای همجوار به وجود آمده اند که به افزایش قیمتها در داخل کشور دامن می زنند. بسیاری از این شرکتها ارائه خدمات پس از فروش ندارند و شرکتهای واسطه ای هستند که وقتی از شرکتهای اصلی در مورد آنها استعلام می شود از وجود چنین شرکتهائی اعلام بی خبری می کنند.
وی افزود: چنین شرکتهای کاغذی و مجازی، فضای کاری را برای دانشگاههای ما مبهم و غبار آلود می کنند.
گاه تجهیزاتی را می خریم که برای آنها نیروی انسانی وجود ندارد
فهرستی با بیان اینکه پایگاه اطلاعاتی قابل اطمینانی در خصوص تجهیزات موجود و یا مورد نیاز دانشگاهها و موسسات پژوهشی در حال حاضر در کشور وجود ندارد به مهر گفت: برخی دانشگاهها مبلغ هنگفتی را هزینه و دستگاهی را خریداری می کنند که برای استفاده از آن نیروی انسانی و فضای مناسب را ندارند. از سوی دیگر ساختار دستگاهها و تجهیزات امروزی به گونه ای است که برای روزآمدی و یا تعمیرات نیاز به نیروی متخصص با دانش فنی بالا و ارتباط مستمر با سازنده اصلی از طریق شبکه اینترنت دارد.
مدیر کل پشتیبانی پژوهشی وزارت علوم، اظهار داشت: اعتقاد ما بر این است که برخورد صحیح و بین المللی با سازندگان دستگاهها منجر می شود که دانشگاهها و موسسات پژوهشی ایران در دنیا خود را درست معرفی کنند اما دانشگاههای کشور ما که در نمایشگاههای بین المللی حضور فعالی ندارند و از فضای رقابتی در این گونه نمایشگاهها به درستی بهره نمی گیرند و از چنین فرصتهایی استفاده نمی کنند عادت کرده اند که به شرکتهای واسطه داخلی مراجعه کرده و درخواستهای خود را اعلام کنند لذا نه قیمتها حقیقی است و نه خدماتی که به عهده فروشنده کالاست از سوی خریدار قابل پیگیری است.
وی با اشاره به مبلغ 140 میلیون یورویی باقیمانده اعتبار فاینانس که به بند ش تبصره 29 بودجه سال 79 مربوط می شود، گفت: این اعتبار از سال 86 مجددا فعال شده که از طریق یک شرکت مجری در حال اجراست اما به دلایل فوق الذکر روند آن کند است
پنج محموله خرید تجهیزاتی وارد کشور شد
وی ادامه داد: در حال حاضر حدود 30 میلیون یورو سفارش خرید عملیاتی شده و تاکنون پنج محموله ازآن به کشور حمل شده و در گمرکات کشور در حال انجام مراحل و تشریفات ترخیص است الباقی آن نیز در حال انجام است که امیدواریم تا انتهای سال 87 این میزان را افزایش دهیم.
فهرستی به بیان مشکلات خرید از طریق اعتبار فایننس اشاره کرد و مراحل اجرائی و محدودیتهائی را که این نوع خرید به وجود می آورد را متعدد دانست و به مهر گفت: یکی از محدودیتها این است که در هر صورت اسقراض کننده باید شرایط قرض دهنده را به نحوی بپذیرد و در رویه خود رعایت کند.
وی افزود: با توجه به اینکه 140 میلیون یورو مذکور از طریق فایننس بین المللی و توسط یک بانک معتبر اروپائی تأمین اعتبار شده است لذا شرایط خاصی را دارد که باید با رویه ویژه ای نیز با آن برخورد کرد.
نظر شما