به گزارش خبرنگار مهر، سید شمس الدین حسینی امروز در دومین همایش "بحران مالی جهانی، فرصت ها وچالش ها" در تهران گفت: اجازه می خواهم بحران مالی پیش آمده را بحران اقتصادی بنامم چون تا 5/1 سال آینده نیز جهان درگیر رکود اقتصادی خواهد بود.
وزیر اقتصاد و دارایی اظهار داشت: طی 2 قرن گذشته جهان با 7 بحران مالی روبرو شده که آخرین آن در سال 2007 آغاز شده و نسبت به بحران های مالی قبلی از ابعاد وسیع تری برخوردار است.
حسینی در بخش دیگری از سخنانش به کاهش ارزش ثروت جهان اشاره کرد و افزود: جهان 31 هزار میلیارد دلار از ثروت خود را از دست داده که از این رقم 11 هزار میلیارد دلار مربوط به کشور آمریکا است.
وی ادامه داد: در بحران مالی اخیر شاخص نیویورک 41 درصد، کانادا 41 درصد، اروپا و فرانسه 45 درصد، آلمان 45 درصد ، اسپانیا 72 درصد، بحرین 34 درصد ،مصر 60 درصد ، عربستان 56 درصد، امارات 51 درصد از ارزش خود را از دست داده اند که دراین ارتباط شاخص بهای مالزی 41 درصد،ژاپن 42 درصد و هنگ کنگ نیز 48 درصد از ارزش خود را از دست داده است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی خاطرنشان کرد: به طور کلی شاخص بورس های عمده جهان بین 30 تا 75 درصد کاهش یافته و قیمت محصولات نیز در این رابطه دچار کاهش شده به نحوی که قیمت جهانی روی 54 درصد و میلگرد نیز 35 درصد کاهش یافته است.
حسینی تاکید کرد: متوسط قیمت نفت در سالهای گذشته از 51 دلار به 131 دلار و در حال حاضر نیز به 48 دلارکاهش یافته به نحوی که بحران اخیر در اقتصاد جهانی 2 موج ایجاد کرده و یک بخش آن در بازار های مالی است و بعدی نیز در کاهش رشد اقتصادی و قیمت کالاها و خدمات به وجود آمده است.
وی زیان جهانی ناشی از بحران اقتصادی را 31 هزار میلیارد دلار اعلام کرد و گفت: سهم آمریکا از این بحران 11 هزار میلیارد دلار بوده است.
وی گفت: موج اول بحران جهانی تاثیری بر اقتصاد ایران نداشته و به نحوی که در زمان بحران اول شاخص بورس تهران رشد خوبی پیدا کرده بود ولی ایران ازموج دوم متاثر شد و بازار سرمایه دچار استهلاک شده است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی افزود: در بحران مالی اخیر بخش های واقعی اقتصاد جهانی از بخش های مالی تاثیر پذیرفته ولی این تاثیر در ایران برعکس بوده و ما باید از بحران مالی اخیر برای پرهیز از در آمد صادرات نفت برنامه ریزی انجام دهیم.
حسینی در ادامه سخنانش به افزایش بهای محصولات تولیدی جهان از نوسانات قیمت های انرژی اشاره کرد و افزود: اگر امروز در کشور طرح تحول اقتصادی و اصلاح قیمت های انرژی مطرح شده به دلیل اجتناب از تکیه بر قیمت ها انرژی است.
وی اتکای بودجه به در آمدهای نفتی را غیر قابل قبول ارزیابی کرد و بیان داشت: برای جلوگیری از رونق نفتی در بخش های عمومی و خصوصی اقتصاد کشور، دولت از 3 ماه گذشته مدیریت بحران را در دستور کار خود قرار داده است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی از تشکیل کارگروهی در آبان ماه سالجاری خبر داد که ازسوی دولت مامور بررسی حوزه گسترش بحران مالی شده که درآن کارگروههای مختلفی ازجمله کمیته های تخصصی مالی، انرژی ،ارزی، تولید ،تجارت و بودجه حضور دارند.
حسینی حاصل تلاشهای کارگروه یاد شده را تدوین یک بسته سیاستی دانست که در رابطه با هماهنگی با فعالان بازار سرمایه از سرایت بی اعتمادی به بازار یاد شده ، سرعت بخشیدن به تخصیص و پرداخت بودجه های عمرانی و حمایت از بازار سرمایه با استفاده از اعطای وام های ارزی و ریالی به شرکتهای بورسی است.
وی تسریع در ارائه لایحه توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید، حمایت از تولیدات داخلی با استفاده از اعتبارات اسنادی داخلی و تدوین بودجه احتیاطی برای سال بعد را از دیگر دستاوردهای بسته سیاستی یاد شده دانست و گفت: واگذاری طرحهای نیمه تمام مطابق اصل 44 و اجازه افزایش عملیات عمرانی در صورت افزایش قیمت نفت در بودجه 88 نیز مورد برنامه ریزی قرار گرفته است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی بیان داشت: در بسته سیاستی تامین منابع مالی خارجی از طریق سرمایه گذاری مشترک، ارائه حسابهای پس انداز با سود مناسب و اتخاذ دیپلماسی مناسب برای معرفی و شناساندن فرصتهای سرمایه گذاری و تاکید بر کاهش تولید نفت توسط کشورهای عضو اوپک مورد توجه قرار گرفته است.
حسینی به نوسانات قیمت نفت اشاره کرد و اظهار داشت: قیمت نفت از 9 دلار سال 1999 به 140 دلار در نیمه اول سال جاری و هم اکنون نیز به 40 دلار کاهش یافته به نحوی که بررسی ها نشان می دهد تولید نفت جهانی با نرخ 7/6 درصد در حال کاهش است که این مساله کاهش تولید 7/5 میلیون بشکه ای را در روز نشان می دهد.
وی ظرفیتهای اقتصادی کشور را برای مهار تورم و بحران اقتصادی بالا دانست و افزود: ایران با داشتن ذخیره ارزی مناسب و حسن تدبیر می تواند از این بحران به سلامت عبور کند و این بحران نباید مانع از اجرا و تغییر رویکرد طرح تحول اقتصادی در کشور شود.
نظر شما