با این روند امنیت غذایی و کشاورزی به خطر می افتد
به گزارش خبرنگار مهر، دکتر محمد علی ملبوبی در نشستی در خبرگزاری مهر پیرامون مسایل مربوط به بیوتکنولوژی و محصولات تراریخته به تشریح مضرات عقب ماندن از زیست فناوری پرداخت و گفت: امسال سویاکارهای ما خیلی کمتر کاشتند، چون هزینه کرد کاشت سویا در کشور پایین آمده است. کارخانه های روغن کشی به دلیل اینکه سویای وارداتی (که تراریخته هستند) ارزان تر بود از سویا داران داخلی سویا نخریدند و با این روند امنیت غذایی و کشاورزی به خطر می افتد.
رئیس انجمن بیوتکنولوژی ادامه داد: باید واقعیت را پذیرفت زمانی که این محصولات را از خارج وارد می کنیم و ارزان تر از داخل به فروش می رسند، شغل و کشاورزی ما به خطر می افتد.
وی با بیان اینکه هر چه می گذرد وارد کننده بیشتری می شویم و در رقابت هزینه کرد می بازیم، گفت: چند میلیون کشاورز داریم که شغلشان در خطر است.
رئیس انجمن بیوتکنولوژی در پاسخ به این پرسش که مشکلات پیش روی بیوتکنولوژی در کشور باعث چه میزان عقب افتادگی این فناوری در کشور شده است، گفت: به زمانی بر می گردم که بیوتکنولوژی مطرح شد. 30 سال گذشته سابقه تجاری شدن این فناوری در دنیا اتفاق افتاد و تکنولوژیهای دیگر را تحت تأثیر قرار داد در بسیاری از امور که معضل فناوری داریم، بیوتکنولوژی می تواند مشکلت را حل کند.
وی ادامه داد: در حال حاضر بیوتکنولوژیستهای دنیا در حال خاتمه دادن بر روی پروژه های ژنوم یکی پس از دیگری هستند، اما بسیاری در ایران معنای این را نمی فهمند.
بالاترین مسئول اجرایی بیوتکنولوژی کشور هنوز نمی داند می توان ژن را به گیاه منتقل کرد یا نه؟
ملبوبی به بحثهای آینده نگاری که در بیوتکنولوژی درنیا مطرح است اشاره کرد و گفت: تا سال 2015 تمام مسیرهای بیوشیمیایی زیستی و تا سال 2020 نیز سلول بر روی کامپیوتر مشابه سازی خواهد شد و به وسیله آن می توان عرضه دارو و ساخت گیاهان تراریخته را با سرعت بیشتری و هزیتنه بسیار کمتر انجام داد.
وی اضافه کرد: این در حالی است که مسئولین بیوتکنولوژی در دولت ما که بیوتکنولوژیست نیستند، هنوز بر سر اینکه بذر موجود زنده است یا نه و ساده ترین موضوعات زیستی بحث می کنند و ما هنوز با بالاترین مسئول اجرایی بیوتکنولوژی کشور بحث می کنیم که می توان ژن را به گیاه منتقل کرد یا نه؟
انتقاد از ستاد ویژه زیست فناوری
رئیس انجمن بیوتکنولوژی ایران همچنین با اشاره به ستاد ویژه زیست فناوری گفت: این ستاد با وجودی که انجمن پیشنهاد دهنده و طراح آن بود، چندین ماه است با ساختاری که ما از ابتدا نسبت به آن معترض بودیم تشکیل شده است. در این ستاد افراد غیر بیوتکنولوژیست و اشخاص حقوقی یعنی معاونین وزرا عضو هستند.
تنها توزیع بودجه که عملکرد نیست
وی در پاسخ به این پرسش که آیا از عملکرد ستاد رضایت دارید یا نه گفت: کدام عمکلرد؟ تنها توزیع بودجه که عملکرد نیست.
ملبوبی همچنین در خصوص مخالفت خود با لایحه ایمنی زیستی که توسط شورای ملی ایمنی زیستی در سازمان حفاظت محیط زیست تدوین شده بود گفت: جهت تنویر افکار عمومی می گویم از مرحله ای به بعد تدوین لایحه بدون نظر ما بوده و در بسیاری از جلسات مشاور وزیر علوم در بیوتکنولوژی حضور داشتند. امضای من همراه با استناد به اینکه موافق ماده مورد بحث در آن جلسه نیستم صورت گرفته و خواستم که امضا را به خود من نشان بدهند که این امر صورت نگرفت.
نظر شما