به گزارش خبرنگار مهر، دکتر مختار جلالی در نشستی در خبرگزاری مهر در ارتباط با بیوتکنولوژی و مسائل مربوط به آن گفت: تا جایی که ایران نتواند به اهداف پیش بینی شده در افق چشم انداز برسد، تلاش و تحقیق در فناوری مشکلی ندارد اما زمانی که بتواند فناوری مانند بیوتکنولوژی را که در تمام زندگی نفوذ کرده به تولید برساند در برابر آن مقاومت می شود.
وی افزود: سالها پیش در ایران دانشجوی انرژی هسته ای تربیت می شد که دشمنان گفتند ما که نمی خواهیم بمب اتمی بسازیم چرا باید این رشته را داشته باشیم لذا تدریس این رشته در دانشگاه تعطیل شد و دانشجویان این رشته به سمت رشته های صنایع غذایی و سایر رشته ها سوق داده شدند پس از 15 سال متوجه شدیم که چه اشتباهی مرتکب شده ایم.
عضو انجمن ایمنی زیستی گفت: در خصوص بیوتکنولوژی نیز نسلهای آینده در ارتباط با خیانتهایی که برای ایجاد مانع در برابر این فناوری صورت می گیرد، قضاوت خواهند کرد.
وی اظهار داشت: بحث بر اندازی نرم مگر چیزی جز این است که دشمن بخواهد مانع پیشرفت کار و تحقیق محققین کشور شود؟
جلالی با اشاره به عواقب تصویب لایحه ایمنی زیستی که پس از تغییراتی در مجلس توسط دولت استرداد شد، گفت: تصویب این لایحه به معنای تعطیلی بیوتکنولوژی و خاموش شدن کورسویی از تحقیقات در حوزه بیوتکنولوژی بود.
داستان جن و شیطان در زمان امیرکبیر و بیوتکنولوژی در زمان حاضر
وی همچنین با ذکر مثالی تاریخی به برخی مشکلات پیش روی بیوتکنولوژی در کشور اشاره کرد و گفت: در زمان امیرکبیر در کشور قرادادی منعقد شد که بر اساس آن برخی انواع واکسن به ایران وارد می شد امیرکبیر این قرارداد را منعقد و به سراسر کشور ابلاغ می کند اما از سوی دیگر رمالها بودند که می گفتند این واکسنها جن و شیطان را به بدن انسانها وارد می کند اینجا است که حرف یک رمال بر حرف امیرکبیر غالب می شود.
چرا مخالفان بیوتکنولوژی فرار می کنند و بحث نمی کنند
عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس ادامه داد: اکنون در خصوص بیوتکنولوژی نیز اگر مخالفان با این فناوری حرف منطقی دارند چرا بحث نمی کنند، چرا فرار می کنند، چرا بدون منطق عنوان می کنند "جنگلهایی که به دلیل وجود محصولات تراریخته گرد مرگ بر روی آنها نشسته اند". اگر دلسوز محیط زیست هستند چرا به وضعیت هوای آلوده تهران رسیدگی نمی کنند که وظیفه اصلی آنها است؟ چرا کشتی های محصولات تراریخته در کشور ما پهلو می گیرند؟ واردات مشکلی ندارد اما محصولات داخلی مشکل زا است؟
وی با بیان اینکه یک محقق همیشه به دنبال علم نافع است، گفت: محقق بیوتکنولوژی نیز اگر تحقیقی انجام می دهد می خواهد به محصول ختم شود و این محصول به دست مردم برسد.
جلالی با تأکید بر اینکه به طور قطع در کشور قانون ایمنی زیستی برای فعالیت و کار بر روی بیوتکنولوژی نیاز داریم، گفت: نباید با حرفهای بی منطق مانع رشد تحقیق شد که در این صورت، نسلهای آینده قضاوت می کنند و آن وقت نفرین خواهند کرد افرادی را که باعث مانع در رشد بیوتکنولوژی در کشور شده اند.
چاقوی جراحی را به دست جراح بسپارید
وی اظهار داشت: در قوانین باید عنوان کرد که چاقوی جراحی (بیوتکنولوژی) را به دست جراح بسپاریم.
عضو انجمن ایمنی زیستی در مورد خواص استفاده از بیوتکنولوژی گفت: در تمام مقالات علمی دنیا، افزایش عملکرد جز بدیهیات استفاده از محصولات تراریخته است به عنوان مثال می توان ژن مربوط به ویتامین A و آهن را در برخی محصولات گنجاند.
وی افزود: علاوه بر این از طریق محصول تراریخته 10 تا 15 درصد افزایش کمی و کیفی به دست می آید. از سوی دیگر در حالی که می توان گیاهی را بدون سم و ضرر به موجود زنده تولید کرد باید از ورود سموم گیاهی به کشور جلوگیری کرد.
جلالی با اشاره به وضعیت برخی دانشجویان بیوتکنولوژی در خارج از کشور در زمان تحصیل خود گفت: در دانشگاه لندن بسیاری از دانشجویان رشته بیوتکنولوژی را مجبور به تغییر رشته می کردند و یا امکانات مناسبی برای تحقیق در اختیار آنها نمی گذاشتند تنها زمانی که دانشجویی در پروژه استاد بود می توانست از امکانات بهتری استفاده کند.
نظر شما