۹ خرداد ۱۳۸۳، ۹:۳۶

گزارش اختصاصي "مهر "؛

جزئيات تحقيق و تفحص از ناوگان هوايي كشور ؛ مديران وزارت راه مقصران رديف اول

جزئيات تحقيق و تفحص از ناوگان هوايي كشور ؛ مديران وزارت راه مقصران رديف اول

مديرعامل شركت هواپيمايي جمهوري اسلامي ايران ، بسياري از مديران وزارت راه و ترابري نظير سرپرست سازمان هواپيمايي كشوري و مدير كل دفتر نظارتي وزارت راه و ترابري در گزارش تحقيق و تفحص از ناوگان هوايي كشور مقصران اصلي شناخته شدند .

به گزارش اختصاصي خبرنگار اقتصادي "مهر"، گزارش نهايي در 103 صفحه به همراه صدها نسخه از مدارك مربوطه به هئيت رئيسه مجلس ششم جهت طي مراحل قانوني تقديم شد وگزارش مذكور تنها بيانگر گوشه هايي از سوء مديريت ها و تخلفات گسترده در صنعت هواي كشور است كه به دليل كمي وقت پاراگرافي از آن  در مجلس ششم قرائت شد .
در اين گزارش در خصوص خريد هواپيماهاي دست دوم توسط شركت هواپيمايي جمهوري اسلامي ايران (هما) آمده است ، خريد شش فروند هواپيماي ايرباس200 -  300 ازكشور تركيه نمونه بارزي از يك خريد غير كارشناسانه وعدم احساس و مسئوليت در مقابل بيت المال است . با وجود هشدار مدير مهندسي نيرو(موتور) مبني بر وجود اشكالات اساسي در طراحي موتور اين هواپيما ها و اين كه تعداد معدودي هواپيما در دنيا مجهز به اين نوع موتورها هستند و توليد موتورهاي مذكور به دليل قابليت هاي ضعيف خود به عنوان يك پروژه شكست خورده از طرف كارخانه جنرال الكتريك متوقف شده وهمچنين محدوديت مراكز تعميراتي اين گونه موتورها كه به كشورهاي تركيه ، هلند ، آمريكا و اسرائيل ختم مي شود. ديري نمي پايد موتورهاي اين هواپيماها به دليل سوختن و كنده شدن (تيغه هاي توربين) از كار افتاده و هواپيماها يكي پس از ديگري زمين گير شدند.
يكي از شركتهاي معتبر اروپايي در پاسخ به استعلام يكي از شركت هاي هواپيمايي خصوصي ايراني آنها را از خريد هواپيماهاي مذكور منصرف مي كند.
مديران شركت هواپيمايي تركيش اير در مصاحبه هاي خود به هزينه هاي بالاي تعمير ، نگهداري وسوخت اين هواپيماها اذعان كرده و خريد اين هواپيماها از سوي ايران را نجات شركت شان از ور شكستگي اعلام كردند .در شرايطي كه هواپيماهاي بهتري براي فروش موجود بود.
شركت هواپيمايي جمهوري اسلامي ايران بابت كل هزينه خريد اين شش فروند هواپيما ، سه موتور يدكي ، يك دستگاه موتور كمكي و خريد قطعات جمعا 118 ميليون و587 هزار و 394 دلار پرداخت كرد وبابت هزينه هاي جانبي شامل حق ماموريت ، كاركنان قسمت هاي مختلف  ( حدود 5700 نفر در روز ) جمعا يك ميليون و 104 هزار و 916 دلار پرداخت مي شود . يادآوري مي شود تا اين تاريخ ماموريت هاي كاركنان اعزامي در مراحل و زمان هاي مختلف به خارج از كشور در رابطه با اين هواپيماها به 9 هزار نفر رسيده است.

در اين گزارش همچنين در خصوص خريد هواپيماي تشريفاتي ( VIP ) دولت تاكيد شده است ، معلوم نيست بر اساس كدام ضرورت و به دستور كدام مقام مسئول مقدمات خريد هواپيماي اختصاصي ديگري براي دولت صادر مي گردد؟
هواپيماي خريداري شده از نوع مسافري مي باشد كه بايد با صرف هزينه اي سنگين به هواپيماي تشريفاتي تبديل شود از قرار معلوم بابت خريد هواپيما 2/39 ميليون دلار معادل 32 ميليارد تومان پرداخت شده است و طبق قرار داد بعمل آمده با شركت فرانسوي سوژرما توافق گرديده با پرداخت ( 20 ميليون يورو) معادل بيست  ميليارد تومان اطاق خواب ، حمام ، دستشويي ، دكوراسيون رويال ، صندلي هاي سوپر  كلاس  و كف پوش نفيس به هواپيماي تشريفاتي مبدل شود.
توصيه مي شود از خريد محصولات آمريكايي و اسراييلي پرهيز گردد. برخي از مسئولين ذيربط بدون توجه به تجارب شكست خورده قبلي در مقابل خريد هواپيماهاي فرسوده MD83  بر مي آيند كه اساسا مناسب شرايط آب و هوايي ايران تشخيص داده نشده و بدليل آمريكايي بودن آن مشمول تحريم كامل مي باشد.

اسناد بدست آمده  بدست كارشناسان در اين گزارش حاكي از آن است كه خريد اين نوع هواپيما تاييد نمي نمايند كه پس از تغييرات حاصل شده در مديريت سازمان هواپيمايي  كشوري با اصرار برخي مقامات وزارت راه از جمله مدير كل دفتر اين وزارتخانه كارشناسان سازمان هواپيمايي از نظر قبلي عدول كرده و استفاده از اين نوع هواپيماها را مشروط به رعايت آيين نامه هاي كتاب راهنما تاييد مي نمايند . گزارشات رسيده به كميته نشان مي دهد يكي ازكارشناسان با سابقه به نام(ع . ا ) در دفتر وزير راه توسط مدير كل مربوطه  مورد تهديد قرار مي گيرد . قابل ذكر است به دنبال مخالفتهاي صورت گرفته از سوي صاحبنظران و مسئولان خريد اين نوع هواپيما از دستور كار كميته خريد خارج مي شود.

در بخشي ديگر از اين گزارش ذكر شده است ، نمايندگان بايد بدانند در آخرين ساعات كاري كميته تحقيق و تفحص اخباري واصل گرديد مبني بر اينكه با واسطه مديران يكي از شركتهاي هواپيمايي وابسته به مجموعه شركتهاي احرار تحت عنوان خريد هواپيماي اختصاص 120 ميليون دلار معادل 96 ميليارد تومان به دو نفر دلال كه  تابعيت لبناني و انگليسي دارند پرداخت شده كه تا اين تاريخ از تحويل هواپيما خبري نيست. گفته مي شود تعداد از افراد دخيل دراين ماجرا دستگير شده اند كه جا دارد نمايندگان مجلس هفتم موضوع را پيگيري نمايند.

در بخش معيار گزينش و انتخاب مديران گزارش تحقيق و تفحص از ناوگان هوايي كشور تاكيد شده است ،  طي چند سال اخير  اعضاء هيات مديره (هما) كه در واقع مركز تصميم گيري و هدايت شركت مي باشد عموما از افراد غير متخصص و ناآشنا به اين صنعت انتخاب شده اند به عنوان مثال انتصاب شخصي كه همزمان مدير كل روابط عمومي وزارت راه و ترابري مي باشد و قبل از آن رييس موسسه رسانه هاي تصويري وزارت ارشاد بوده است به عنوان عضو هيات مديره كه ظاهرا علاوه بر اين  مشاغل كارهاي جانبي ديگري هم دارد از جمله اين انتصابات غلط مي باشد براي معالجه بيماري وي را كه مدت كوتاهي است به عضويت هيات مديره درآمده به انگلستان اعزام و هزينه معالجه وي را از بودجه شركت و وزارت راه پرداخت مي نمايند. يكي ديگر از اعضاء هيات مديره كه قبلا از مسوولين كشتيراني و فعلا نيز معاون اداري مالي وزارت راه و ترابري است و مدت يك سال و اندي عضو هيات مديره بوده است. شخصي كه عنوان معاونت برنامه ريزي و خدمات مديريت شركت هما را دارد از جمله افراد عضو هيات مديره هواپيماهيي است كه با تخصص خريد تسليحات تمامي امور خريدهاي هواپيما را به همراهي مدير كل دفتر وزارتي راه و ترابري كه حتي از دانستن الفباي علوم هوايي بي بهره است به عهده دارد. تعدد ماموريت هاي خارجي از كشور آنان بازتاب منفي در محافل مختلف داشته است. شخصي كه داراي دكتراي زمين شناسي و در مصاحبه با راديو خارجي تبحر دارد .

در سازمان هواپيمايي كشوري اين گزارش آمده است ، سازمان مهمي چون هواپيمايي كشوري كه توليت حاكميت اكنون با سرپرستي يك فرد نا آشنا با معظلات هواپيمايي كشوراداره شود ضمن اينكه تذكر بيش از 15 تن از نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي به رياست محترم جمهور مبني بر عدم صلاحيت سرپرست فعلي هواپيمايي كشوري مي تواند دليل قاطعي برعدم وجاهت ادامه كار كسي باشد كه با حكم سرپرستي سازمان مهم و حساسي همچون هواپيمايي كشوري هدايت پروژه هاي كلاني چون واگذاري فرودگاه بين المللي حضرت امام(ره)  و خريد هواپيماهاي توپولف204 را خود شخصا به عهده دارد ، در شركت فرودگاهها و به تبع آن فرودگاه بين المللي امام خميني (ره) و گماردن نيرو بي تجربه اي به نام ن-ق-م كه چند صباحي بيش نيست كه دانشگاه را ترك نموده و خدمت سربازي را به عنوان محافظ(و البته تمشيت كننده امور پدر كه از نمايندگان سابق مجلس شوراي اسلامي و رييس كميسيون عمران بوده است).

در اين گزارش در خصوص خريد رادار تاكيد شده است ،آيا وقتي افرادي كه به عنوان آموزش رادار ازقسمت هايي غير از قسمت كنترل ترافيك هوايي به خارج از كشور اعزام شده اند نمي تواند يكي از دلايل اصلي غير عملياتي بودن رادارها باشد ؟
ايا اعزام عده از مديران فرودگاهها به خارج ازكشور تحت عنوان آموزش رادارها نتيجه اي به جز غير عملياتي شدن رادارها دربر خواهد داشت ؟ آيا فراخواني دو نفر از بازنشسته هاي قديمي متخصص رادار براي كمك به عملياتي شدن رادارها ، معنايي به غير از فقدان متخصص رادار در هواپيمايي كشور دارد.

در پايان اين گزارش نيز تصريح شده است ، گزارش تحقيق وتفحص از ناوگان هوايي كشور درحالي تهيه و به اتمام رسيد كه رياست هئيت مديره ومدير عامل شركت هواپيمايي جمهوري اسلامي و سرپرست سازمان هواپيمايي نه تنها از همكاري با اعضاي هئيت تحقيق و تفحص امتناع كردند بلكه از پاسخ به سئوالات ومكاتبات مربوطه خودداري ورزيده ومديران زير مجموعه خود را نيز از اقدام به همكاري با اين هئيت منع كردند  ، بنا براين ، بر طبق آيين نامه هاي موجود نامبردگان و ساير مديراني كه اقداماتشان به شرح اين گزارش موجبات خسارت به بيت المال مسلمين را فراهم آورده ، به مراجع صالحه قضايي معرفي و تحت تعقيب قرار گيرند .

متن كامل جزييات اصلي طرح تحقيق و تفحص از ناوگان هوايي كشور نيز درآدرس زير قابل دسترسي است:

http://www.mehrnews.com/fa/NewsDetail.aspx?NewsID=82146&t=Economic
 

کد خبر 82436

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha