به گزارش خبرنگار مهر در گرگان، پارک ملی گلستان به دلیل وجود گونه های حیات وحش به گنجینه تمام عیار از گونه های نادر و کمیاب و زیستگاه حیات وحش ایران و جهان مبدل شده و ذخیره گاه "کره مسکون" نام گرفته است.
اکنون وضعیت و فرایند موجود در این زیست بوم طبیعی نگرانی بسیاری از کارشناسان و دوستداران حفاظت محیط زیست را دامن زده است و برخی تخریبهای صورت گرفته در این اثر ملی و طبیعی نیازمند تدبیر و ارائه برنامه هدفمند و جدیدی برای مبارزه با این روند است.
از جمله این طرحها احداث جاده به عرض 11 متر درون پارک ملی گلستان است که مدتهاست به مهمترین دغدغه کارشناسان و دوستداران محیط زیست کشور تبدیل شده و تاکنون اعتراضات زیادی نسبت به تدوام اجرای این طرح صورت گرفته است.
این روزها موضوع تخریب زیست محیطی در پارک ملی گلستان چندان نگران کننده شده است که تیم ویژه ای برای رسیدگی به تخلفات و تخریب صورت گرفته در این بخش از سوی دادگستری گلستان تشکیل شده است.
همچنین چندی پیش موضوع بررسی و پیشگیری تخریب در پارک ملی گلستان از سوی دادستان کل کشور صادر شد.
برآیندها نشان می دهد، یک هشتم گونه های گیاهی، یک سوم گونه های پردندگان، بیش از نیمی از گونه های پستانداران و شمار زیادی از گونه های جانوری و وحوش کشور در این پارک ملی و بین المللی زیست و زادآوری می کنند.
این پارک نه تنها به دلیل اینکه یکی از زیستگاههای حیات وحش است بلکه به خاطر حفظ بخش قابل توجهی از تنوع زیستی کشور دارای اهمیت و جایگاه ویژه ای است.
این پارک طبیعی و ملی با وسعت بیش از 91 هزار و 890 هکتار در شرق جنگلهای خزری شمال در استان گلستان واقع شده است و نخستین پارک ملی در ایران بوده که عنوان پارک ملی را به خود اختصاص داده است.
یافته ها نشان می دهد، این پارک ملی در 19 مرداد 1336 به نام منطقه حفاظت شده "آلمه وایشکی" تحت حفاظت کانون شکار قرار گرفت و در 22 فروردین 1343 به پارک وحش نامگذاری شد.
همچنین در سال 1353 پس از اصلاح قانون شکار و صید، عنوان پارک وحش به پارک ملی تغییر داده شد و به دلیل موقعیت ممتاز این پارک و جاذبه های فراوان زیستی، پارک ملی گلستان در سال 1977 از سوی سازمان یونسکو عنوان "ذخیره گاه کره مسکون" را به خود گرفت.
روند تخریب این بوستان ملی و جهانی نگران کننده شده است
یک دوستدار محیط زیست که چندی پیش به این پارک سفر کرده است، به خبرنگار مهر افزود: متاسفانه روند تخریب در این بوستان ملی و جهانی نگران کننده شده و باید جلوی این کار گرفته شود.
محمد جعفری افزود: متولیان امر در زمینه نابودی این پارک ملی سکوت اختیار کرده اند و هر روز شاهد تخریب این عرصه و از بین رفتن گونه های ارزشمند حیات وحش آن هستیم.
وی اظهار داشت: تخریب صوررت گرفته در این پارک فاجعه است زیرا مطابق قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست هر عمل عمرانی در داخل پارک های ملی ممنوع است، بر اساس اصل ۵۰ قانون اساسی هر عمل عمرانی که باعث تخریب غیرقابل جبران محیط زیست شود، ممنوع است و مطابق ماده شش کنوانسیون تنوع زیستی که در مجلس ایران نیز به تصویب رسیده دولت موظف است حفاظت از تنوع زیستی را در تمامی برنامه ها و سیاست های خود اعمال کند.
به گفته جعفری، متاسفانه سازمان محیط زیست در برابر فاجعهای که در پارک ملی گلستان در حال وقوع است سکوت کرده و باید تدبیر اساسی در این زمینه اتخاذ شود.
این دوستدار محیط زیست بیان داشت: امروز وضعیت پارک ملی و تخریبهای صورت گرفته به قدری فاجعه بار است که رغبت سفر دوباره به این منطقه را ندارم.
وی یادآور شد: پارکهای ملی مطلوب ترین و پذیرفته شده ترین مناطق در جهان هستند که در تمام جهان از پشتوانه قانونی بلند مدت و مطمئنی برخوردارند و هیچ گونه دخالت انسانی حتی به طور استثنایی در آنها جایز نیست.
وی عنوان کرد: متاسفانه تعریف پارکهای ملی ایران با معیارهای پذیرفته شده جهان منطبق نیست و این مناطق ایران برای دفاع از منابع بیوفیزیکی خود در برابر سوءاستفاده نهادهای دولتی یا خصوصی با مصیبت های زیادی روبرو هستند.
رئیس کل دادگستری گلستان از تشکیل تیم ویژه ای برای بررسی مصوبات سفر هیئت دولت در پارک ملی گلستان و رسیدگی به تخلفات و تخریب صورت گرفته این بخش خبر داد.
احمد فاضلیان افزود: با توجه به اینکه هیئت دولت مصوباتی در زمینه اجرای جاده در پارک ملی گلستان داشته و توافقاتی که بین محیط زیست و وزارت راه و ترابری منعقد شد، این تیم به بررسی کارشناسی می پردازد.
وی اظهار داشت: اگر تخلف در اجرای این مصوبه دولت صورت گرفته باشد، این تیم کارشناسی باید به صورت مکتوب به شورای حفاظت از اراضی ملی و منابع طبیعی گزارش دهد تا شورا با توجه به آن تصمیم گیری کند.
به گفته فاضلیان، در ماه های اخیر از ناحیه برخی سازمانهای طرفدار محیط زیست نسبت به بازسازی جاده و عبور آن از داخل پارک ملی گلستان ابراز نگرانی شده است.
رئیس کل دادگستری گلستان بیان داشت: این سازمانها مدعی هستند که به صورت گسترده در این پارک ملی تخریب صورت گرفته است که این مسئله از سوی تیم کارشناسی بررسی می شود.
وی یادآور شد: همچنین این سازمانها و تشکلهای غیردولتی در زمینه تجاوز راه و ترابری به محیط زیست اعتراض کرده اند که این اعتراض از سوی شورای حفاظت از اراضی ملی در درست بررسی است.
تلاش خبرنگار مهر در گرگان برای گفتگو با مدیرکل محیط زیست گلستان در این زمینه بی نتیجه ماند.
نظر شما