به گزارش خبرنگار مهر در قم، دکتر علی لاریجانی، غروب چهارشنبه طی سخنانی در اولین همایش حوزه و روشنفکری که در مدرسه عالی دارالشفا قم برگزار شد با اشاره به وجود قرائتهای مختلف روشنفکری در کشور اظهار داشت: حوزه علمیه باید وارد عرصه نقد و بررسی قرائتهای جدید روشنفکری شود و در مقام پاسخگویی به نظرات گوناگون مروج تفکر مبتنی بر عقلانیت باشد.
وی با مفید توصیف کردن برگزاری نشستهایی از این دست در حوزه علمیه گفت: ما در حال حاضر در بسیاری از حوزههای مورد نیاز در سند چشم انداز 20 ساله نیازمند یک نوگرایی عقلانی هستیم و در این خصوص حوزه میتواند با شناسایی و نقد اندیشه دیگران به ویژه در مباحث مربوط به روشنفکری به نظام کمک کند.
لاریجانی افزود: امروز اگر شما حوزویان بخواهید خرافه زدایی کنید و گرایشات سبک و سطحی را از جامعه بزدایید چارهای ندارید مگر آن که به عنوان مروجان تفکر دینی، مسایل را با عقلانیت به مردم ارائه دهید و بیان کنید.
نقد قدرت به منظور اصلاح امری ضروری و حیاتی است
وی لزوم نقدپذیری قدرت را مورد توجه قرار داد و گفت: باید توجه داشت که نقد قدرت به معنای فحاشی و تخریب و پنجه افکندن در چهره قدرت نیست بلکه منظور اصلاح است که امری ضروری و حیاتی است.
وی افزود: نظام باید نگاه نقادانهای در همه بخشهای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و ... داشته باشد.
دکتر لاریجانی همچنین به مفهوم عدالت در جامعه اشاره کرد و گفت: در این خصوص باید بدانیم که عدالت را چگونه تعریف کنیم و در این گونه مباحث لازم است از بیان حرفهای سطحی، به طور جدی پرهیز کنیم.
وی ادامه داد: متأسفانه ما گاهی در ارائه نظراتمان راجع به مبانی توسعه یا عدالت و ... حرفهای کلی را مطرح میکنیم که نتیجه آن میشود برداشتهای متفاوت و خاص افراد از یک موضوع مشترک است.
لاریجانی در ادامه صحبتهای خود نشناختن تفکر شیعی و تفکر انقلاب اسلامی را یکی از دلایل ایجاد چالشهای ما با غرب در گذشته عنوان کرد و افزود: ارائه تفکر درست انقلاب اسلامی به دنیای غرب و دیگر مجامع یکی از وظایف ماست و ما اگر از همان ابتدای انقلاب در زمینه شناسایی این تفکر که مبتنی بر عقلانیت است به دیگران تلاش میکردیم، بهتر نتیجه میگرفتیم.
نماینده مردم قم در مجلس اضافه کرد: مطلوب این است که امروز انقلاب اسلامی برخی از چالشهای اجتماعی و اخلاقی غرب را مورد کاوش قرار دهد و در این زمینه دیدگاه خود را مطرح نماید.
نظر شما