محسن پرویز ضمن بیان این موضوع به خبرنگار مهر گفت: یکی از انتقاداتی که در مورد کتاب مطرح شده این است که شمارگان کتابها نسبت به جمعیت کاهش پیدا کرده است، اما این نکته را متاسفانه در نظر نمیگیرند که تعداد عناوین رشدی تصاعدی داشته است.
معاون وزیر ارشاد افزود: البته شمارگان کتابها به صورت سنتی پایین نیامده است و تقریبا" در همه نقاط دنیا کتابهای جدی منهای کتابهای آموزشی در مصرف داخلی دو سه هزار نسخه است. در فرانسه در امریکا و در سایر کشورهای اروپا هم همین طور است.
پرویز با بیان اینکه "بعضیها با مشاهده افرادی که در مترو میخوانند، فکر میکنند که همه مردم کتابخوانند"، گفت: آن کتابی که در مترو خوانده میشود بینوایان ویکتور هوگو نیست، کتاب کوچکی است از دسته ادبیات زرد و عامهپسند که تیراژ سیهزارتایی هم دارد. درهمه کشورها ادبیات فاخر و جدی تیراژ بالایی ندارد مگر این که برای آن تبلیغاتی ویژه شود.
نباید نگران باشیم
وی ادامه داد: مثلا" مگر "کوری" اثر ساراماگو چقدر کشش دارد و چند نفر آدم حوصله خواندن این کتاب را دارند؟ اما وقتی به این کتاب نوبل تعلق میگیرد هم در داخل کشور و هم در خارج ممکن است تیراژ چند صدهزارتایی هم پیدا کند.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد در مورد بهبود وضعیت شمارگان کتاب در کشور گفت: میانگین شمارگان کتاب در همه حوزهها در سال هشتادوپنج حدود چهارهزارو صد جلد بود. در سال هشتادوشش چهارهزار و صدو بیست جلد و اکنون هم بیش از چهار هزار وچهارصد نسخه است. تیراژ کمی نیست و به نظرم نباید چندان احساس خطر کنیم. در همه کشورهای دنیاهمین اتفاق در حال رخ دادن است.
پرویز با اشاره به اینکه " بحث ادبیات چه در حوزه کودکان و چه بزرگسالان در حکموت قبلی چندان چندان جدی نبود، گفت: یعنی ادبیات داستانی و شعری ما به شدت به دور از خواستهای مردم بود. البته بعضی آثاری که منطبق با نیاز مردم نوشته میشد و مورد پسند قرار میگرفت، روشنفکری داشت و ادبیات عامهپسند و پاورقینویسانی بودند که به آن شکل آثاری را مینوشتند اما آثار چندانی نبودند که از حداقلهای هنری لازم برخوردار باشند و مورد استقبال مردم قرار گیرند.
ادبیات بعد از انقلاب جدیتر شد
وی ادامه داد: مثلا" "آتش بدون درد" مرحوم نادر ابراهیمی یکی از آثار فاخری بود که ابتذال هنری در آن دیده نمیشد؛ بحث ابتذال محتوایی را پیش نمیکشم چرا که تکنیک مورد نظر من است. گاهی آثار هنری هم بود اما مردم آنها را نمیخواندند چرا که بعضی نویسندگان مینوشتند که مثلا" بعضی روشنفکران بخوانند.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد افزود: در سایر زمینهها دو یا سه نفری داشتیم که آثارشان از نظر هنری آثار شایستهای تلقی میشد و مردم هم آنها را میخواندند مثل آثار آقای دولتآبادی یا ابراهیمی و چند نفر دیگر. پس از انقلاب این رویه عوض شد.در زمینه شعر که اصلا" یک تحول اساسی رخ داد که به نظر من یکی از دلایل اصلی آن این بود که سن و سال در آفرینش شعر تاثیر نداشت.
پرویز خاطر نشان کرد: در شرایط اخیر ممکن است جوانان بیست و پنج یا سی ساله شعری بگویند که از یک شاعر پخته هشتاد ساله قویتر باشد. ما شاعران مسنی داشتیم که برای دفاع مقدس شعر گفتند و به نظر میرسید که شعرشان حالت کوششی دارد و نه جوششی. اما بعضی را هم داشتیم که با وجود این که سن و سالی از آنها گذشته بود شعر جوششی پدید آوردند مثل آقایسبزواری که شعرشان تاثیرگذار و حماسی است.
در آغاز راهی هستیم که در حال به بار نشستن است
وی افزود: اما بیشتر این بار مسئولیت بر عهده جوانان بود که اشعار خوب و قوی سرودند. اما در عرصه ادبیات داستانی تعبیر من این است که آنها که وارد این عرصه شدند شاید هنوز تجربه کافی از زندگی برای آفرینش یک رمان موفق نداشتند. رمان فاخر و تکنیکی و قابل اعتنا عموما" محصول تجربه است؛ درواقع آمیزشی از هنر و تجربه. بدون تجربه و مطالعه نمیتوان رمان فاخرآفرید.
این مدیر فرهنگی با بیان اینکه "در دوره اخیر جایزه جلال و کتابسال کتاب "قاعده بازی" نوشته فیروز زنوزی جلالی را به عنوان اثر قابل تقدیر شناخته گفت: به نظرم ما داریم نویسندگانی پیدا میکنیم که میتوانند آثار فاخری را بیافرینند و تجربههایشان میتواند آثار ارزشمندی باشد. آینده ادبیات بزرگسال هم خوب به نظر میرسد.
وی در ادامه گفت: چندی قبل در یکی از جلسات نقدی که حضور داشتم کسی راجع به اثر یکی از نویسندگان خوبمان میگفت که این اثر ایده و نکته نویی ندارد. من خدمت عزیزان گفتم که همین قدر که شما میپذیرید یک نویسنده به نقطهای از هنر رسیده که از مواد خام و نه چندان نو اثری خواندنی و جذاب بپروراند، خود یک رشد خوب است.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد تاکید کرد: در ادبیات پیش از انقلاب ما بیش از 10 نفر نویسنده توانمند و آشنای هنر نداشتیم در حالی که اکنون این طور نیست. در ادبیات دنیا کار را با حجم آن نمیسنجند ممکن است نویسندهای با یک اثر هم جهانی و نامش ماندگار شود. به گمانم ما در آغاز راهی هستیم که در حال به بار نشستن است و باید امیدوار باشیم در آینده نه چندان دور آثاری بسیار بهتر آفریده شود.
نظر شما