۱۰ اسفند ۱۳۸۷، ۱۴:۴۷

با برگزاری دوهمایش/

واتیکان برای آشتی علم و دین تلاش می‌کند

واتیکان برای آشتی علم و دین تلاش می‌کند

واتیکان طی چند ماه آینده همایشهایی آکادمیک با هدف بررسی آثار چارلز داروین زیست‌شناس و گالیلئو گالیله منجم دو متفکر مطرح‌کننده چالشهای انقلابی برای اعتقادات دینی را برگزار خواهد کرد تا تأکید کند که دین با علوم مدرن سازگار است.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از واشنگتن پست، این همایش که با حضور شخصیتهای بین المللی دانشمند و متأله برگزار می‌شود واپسین تلاشهای کلیسای کاتولیک تحت رهبری پاپ ژان پل دوم و بندیکت شانزدهم برای تصدیق تطابق دین مسیحیت با علوم مدرن محسوب می‌شود.

با این اوصاف برخی از منتقدان از داخل و خارج کلیسا مصرانه اظهار می‌دارند که چنین رویکردهایی نمی‌توانند وظیفه واتیکان را در تصدیق نقش تاریخی خود به عنوان مانعی بر سر راه پیشرفتهای علمی از بین ببرد.

برخلاف برخی از کلیساهای پروتستان محافظه‌کار که نظریه تکامل داروین را با استدلال توصیف انجیل از خلقت انسان نفی می‌کنند، کلیسای کاتولیک داری پیشینه‌ای از نشان دادن تساهل نسبت به اندیشه‌ها و افکار داروین است.

پاپ پیوس دوازدهم در سال 1950 حدود یک دهه پس از انتشار نظریه داروین اجازه داد که نظریه تکامل وی مورد بحث و بررسی قرار گیرد و ژان پل دوم نیز نیم قرن پیش تکامل را بیش از یک فرضیه توصیف کرد که این امر مورد تقدیر دانشمندان و بسیاری از دین‌باوران در سنتهای مختلف قرار گرفت.

رابرت راسل پایه‌گذار موسسه الهیات و علوم طبیعی در کالیفرنیا در این رابطه اظهار داشت: رویارویی کلیسای کاتولیک با نظریه تکامل نشان دهنده جریانی پویا است که حس ژرفی از استمرار را با گذشته تاریخی آن با پاسخ تجربی و زنده از اکتشافهای علم ترکیب می‌کند.

راسل که خود یک کشیش کلیسای متحد مسیح و فیزیکدان است یکی از سخنرانهای همایش واتیکان خواهد بود که در صد و پنجاهمین سالگرد انتشار کتاب "منشای انواع " نوشته چارلز داروین برگزار می‌شود.

در سالهای اخیر با افزایش اهمیت خلقت‌گرایی و طراحی مصنوعی به عنوان توضیح جایگزین وجود انسان و جهان کاتولیکها درباره پذیرش نظریه داروین ابراز تردید کرده‌اند.

کاردینال کریستوف شوبورن از دانشجویان سابق پاپ بندیکت شانزدهم در سال 2005 با استدلال اینکه تعصب نوداروینی با دین مسیحیت سازگار نیست و اصرار بر اینکه هوش انسان می‌تواند هدف و طراحی را در جهان طبیعی تمیز دهد به یک مناقشه دامن زد.

شوبرن از آن زمان تاکنون در راستای تبیین موضع خود تلاش کرده و اظهار می‌دارد که وی نه تنها نظریه تکامل را نمی‌پذیرد بلکه استدلالهایی را که از اندیشه‌های داروین برای تکذیب وجود خداوند خالق استفاده کرده نخواهد پذیرفت.

کشیش مارک لکرک نیز اخیراً طی مقاله‌ای در روزنامه آبزرواتروه واتیکان اظهار داشته است: تکامل و خلقت مکمل یکدیگر هستند.

وی به عنوان یکی از برگزارکنندگان همایش داروین اظهار داشت سال گذشته هیچ کدام از خلقت‌گرایان یا طرفداران طراحی هوشمند به این همایش دعوت نشده بودند.

درحالی که وی گفته بود این همایش جشنی به احترام این دانشمند انگلیسی نیست، یکی دیگر از مقامات واتیکان اخیراً اظهار داشته بود که کلیسا تمایل دارد به شخصیت گالیله مخترع نابغه و فرزند کلیسا احترام بگذارد.

این کلمات موجبات برگزاری همایش گالیله در واتیکان را فراهم آورد آن هم در سالی که از سوی سازمان ملل به عنوان سال بین‌المللی نجوم نام گرفته، چرا که 400 سال از استفاده نخستین تلسکوپ نجومی توسط گالیله گذشته است.

کد خبر 840724

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha