به گزارش خبرگزاری مهر، در این دیدار نیکولاس دلانژو (Nicolas de Longeaux) مدیر ارشد این شرکت ضمن معرفی مجموعه مذکور اظهار کرد: با توجه به تجربه همکاری با پنج هزار شهرداری در پنج قاره دنیا آمادگی داریم در زمینه پروژه های حمل و نقل شهری و مدیریت ترافیک و آموزش موضوعات ترافیکی با شهرداری تهران همکاری کنیم.
وی در این ملاقات تشدید آلودگی هوا از جمله ازدیاد گاز کربنیک و CO2 را از جمله پیامدهای افزایش ترافیک دانست و اضافه کرد: به منظور کنترل آلودگی هوا صرفاً بهبود موتور وسایل نقلیه کفایت نمی کند، بلکه تقویت ناوگان حمل و نقل عمومی و مدیریت ترافیک از اهمیت بالایی برخوردار است.
همچنین در این دیدار یانیک موریلون (Yannick Morillon) مدیر بخش آفریقا و خاورمیانه این شرکت نیز اهمیت آموزشهای بخشهای ترافیکی و به کارگیری امکانات مدیریت هوشمند و نظارت به منظور کنترل ترافیک را مورد تاکید قرار داد و تصریح کرد: در این میان آموزش بخشهای مختلف حمل و نقل شهری از مدیران عالی تا رانندگان که به صورت مستقیم با مردم سر و کار دارند، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
وی با تاکید بر اهمیت بالای جمهوری اسلامی ایران در منطقه آفریقا و خاورمیانه، خدمات حمل و نقل شهری در زمینه مترو، اتوبوسرانی، تاکسیرانی و تراموآ را از مهم ترین فعالیتهای شرکت ویولیا بر شمرد و افزود: علاوه بر این در سایر زمینه های خدمات شهری نیز آمادگی کامل داریم تا با شهرداری تهران همکاری کنیم.
در ادامه این دیدار معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران با معرفی اجمالی پایتخت کشورمان از نگاه حمل و نقل شهری، با اشاره به برخی از مشکلات حمل و نقل عمومی تهران از نظر کیفی و کمی، اظهارکرد: در صدد تغییر رویکرد ذهنی مردم از سمت خودروهای شخصی به سوی خودروهای عمومی هستیم و به این منظور توسعه حمل و نقل عمومی ترجیح پذیر به طور جدی در دستور کار مدیریت شهری قرار دارد.
مهندس سید جعفر تشکری هاشمی با استقبال از فعالیت شرکتهای قدرتمند خصوصی در زمینه ارائه خدمات در ناوگان حمل و نقل شهری افزود: تلاش می کنیم در تهران سیستم یکپارچه مکمل بین مترو، اتوبوسرانی و تاکسیرانی را پیاده کنیم ضمن اینکه به منظور آموزش رانندگان و کارکنان شبکه حمل و نقل عمومی گامهای اولیه از طریق ایجاد مراکز آموزشی برداشته شده است.
همچنین در این دیدار مدیرعامل شرکت مترو تهران و حومه با توضیح وضعیت موجود راه آهن شهری تهران و خطوط در دست ساخت مترو تصریح کرد: مطالعات پایه ای متروی تهران توسط شرکتهای فرانسوی سیسترا و سوفروتو انجام شده و سیستم موجود مجموعه ای از تجهیزات اصلی اروپایی و تجهیزات فرعی چینی است.
مهندس محسن هاشمی با اعلام آمادگی شرکت مترو جهت تامین اعتبار احداث خطوط جدید از طریق فایناس افزود: احداث 100 کیلومتر خطوط جدید مترو در 5 سال آینده را در دستور کار داریم و در صورت تامین اعتبار مورد نیاز به میزان 5 میلیارد دلار آماده ساخت سالانه 20 کیلومتر خط جدید مترو هستیم.
بر اساس این گزارش در بخش دیگری از این ملاقات، یانیک موریلون با اشاره به پیشرفت قابل ملاحظه تهران در زمینه توسعه سیستمهای حمل و نقل شهری در دو سه سال اخیر گفت: استقبال شهروندان از شبکه مترو در اتوبوسهای شهری به ویژه خطوط تندرو (BRT) بسیار قابل توجه است.
نیکولاس دلانژو نیز اقبال عمومی شهروندان در زمینه استفاده از مترو و اتوبوسهای تندرو را مورد تاکید قرار داد و خاطرنشان کرد: با توجه به استقبال کم نظیر مردم تهران چرا در زمینه توسعه و تکمیل خطوط مترو و تقویت و گسترش خطوط تندروی اتوبوسرانی سرمایه گذاری لازم را نمی کنید.
در پایان این دیدار که مهندس حسین کلخورانی مدیرعامل سازمان سرمایه گذاری و مشارکتهای مردمی شهرداری تهران نیز حضور داشت مدیران شرکت فرانسوی ویولیا از مرکز کنترل ترافیک شهرداری تهران دیدن کردند.
نظر شما