۱۶ اسفند ۱۳۸۷، ۱۲:۰۶

اختصاصی مهر/

شناسایی 80 اثر باستان شناسی در شهرستان خنداب استان مرکزی

شناسایی 80 اثر باستان شناسی در شهرستان خنداب استان مرکزی

اراک - خبرگزاری مهر: سرپرست هیئت باستان شناسی استان مرکزی گفت: بررسی و شناسایی آثار و محوطه های باستان شناسی شهرستان خنداب از حدود 20 روز پیش آغاز شده و تاکنون 80 اثر و محوطه باستانی در این منطقه شناسایی شده است.

علی اسدی امروز در گفتگو با خبرنگار مهر در اراک در مورد نتایج قابل توجه  بررسی و شناسایی شهرستان خنداب اعلام کرد: در عمده تپه­ها شواهد استقرار دوره هخامنشی دیده می ­شود و این موضوع با توجه به اینکه سکونت­ گاههای این دوره تا کنون در بخش غربی استان مرکزی و به خصوص در منطقه مورد بررسی گزارش نشده بود از اهمیت فراوانی برخوردار است.

وی با بیان اینکه شهرستان خنداب یا منطقه شراء دارای مناطق مسکونی عمده ای، همچون گورزار، جاورسیان، سنگ سفید، اُستوه، اناج، دهچال  و خنداب است، افزود: کلیه شهرها و روستاهای این منطقه در اطراف رودخانه شراء (یا قرءچای ) واقع شده و تنها دهستان سنگ سفید در منطقه ای کوهستانی در 10 کیلومتری غرب ین رودخانه قرار دارد که بیشترین محوطه­ها و تپه­ها نیز در اطراف این سکونتگاه­های امروزی یافت شده است.

اسدی با اشاره به اینکه هر یک از این روستاها و شهرهای امروزی با توجه به شواهد باستان شناختی به زمان­های بسیار دور می­ رسد، اظهارداشت: پیش از این هیچگونه پژوهش باستان شناسی روشمندی در دره شراء صورت نگرفته بود و به همین دلیل منطقه مورد بررسی از منظر تاریخی و باستان شناختی ناشناخته باقی مانده است که با توجه به اینکه این منطقه در سرچشمه روخانه قره چای و ابتدای مسیر این رود قرار داشت همواره انتظار می­رفت که محوطه­های مهمی در آن کشف و شناسایی شود.

سرپرست هیئت باستانشناسی، سفال­های شناسایی شده در بیشتر تپه ها و استقرارگاه­های باستانی منطقه را سفالهایی کاملاً مشابه سفال­های هخامنشی در منطقه فارس دانست و اظهار داشت: به نظر می رسد در دوره هخامنشی این منطقه از آبادانی و اهمیتی در خور توجه برخوردار بوده است.

وی عنوان کرد: شهرستان خنداب که از سوی مردم محلی ساکن آن عموما با نام شراء شناخته شده است، در ابتدای حوزه رودخانه قره چای قرار داد، این رودخانه پس از استان مرکزی وارد استان همدان می­ شود و در نهایت با ورود مجدد به استان مرکزی به دریاچه حوض سلطان در قم می­ ریزد.

وی تصریح کرد: این موضوع نظر به قرار داشتن دره شراء در مسیر راههای ارتباطی همدان به سمت جنوب ایران قابل توجیه است زیرا همدان یکی از پایتختهای دوره هخامنشی بوده و بدون شک راههای ارتباطی زیادی به آن منتهی می ­شده است.

اسدی همچنین اذعان داشت: تپه­های منطقه اغلب دارای آثار دوره اسلامی نیز هستند و سفالهای لعابدار زیبایی مربوط به سده های میانی و متاخر اسلامی در منطقه کشف شده است.

این باستان شناس که دهستان سنگ در منطقه مورد بررسی زادگاه او به شمار می رود به شناسایی چندین مورد نقوش صخره ­ای در مناطق مختلف دره شراء اشاره کرد و افزود: گرچه تاریخ ­گذاری نقوش مذکور دشوار است با این حال با توجه به فراوانی آنها در منطقه و کیفیت بالای برخی نقوش توجه خاصی به شناسایی و مستند نگاری این آثار شده است و تلاش بر این است به دقت مورد مطالعه قرار گیرند.

وی از مهمترین آثار منطقه شراء کوه (غار معروف به کیخسر و کوه شاه زنده و یا به اختصار کوه شاه) دانست و افزود: این کوه اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و با توجه به روایات محلی، مردم این ناحیه معتقدند که غار قرارگرفته بر قله این کوه محل ناپدید شدن کیخسرو (شاه کیانی) در اساطیر ایران باستان است به همین جهت این کوه مورد احترام زردشتیان ایران وجهان است.

در پایان اسدی اظهار امیدواری کرد که با پایان بررسی این شهرستان علاوه بر شناسایی بهتر منطقه چهره تاریخی کل استان مرکزی بسیار روشن ­تر از گذشته نمایان شود.

کد خبر 842791

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha