خبرگزاری مهر- گروه دین و اندیشه: بسیاری از مبحثهای سیاسی مهم امروزی بر محور علم دور میزنند که در آنها میان میتوان به افزایش دمای کره زمین، رویارویی با بیماریهای عفونی و بودجه های تحقیقات فضایی اشاره کرد. مباحثه درباره این پرسشها و پرسشهای مشابه غالبا سطحی است چرا که تعداد اندکی از مردم چگونگی خواندن و تفسیر گزارشهای مربوط به نتایج علمی را میدانند حتی هنگامیکه گزارشها را روزنامهنگاران شایسته و اهل علم نگاشته باشند.
براساس اعتقادات نویسنده کتاب و آنچه در مقدمه آورده است برای فهمیدن مباحث علمی باید تصویری از چیستی علم و کار دانشمندان داشته باشیم. این کتاب قصد دارد نمای کلی تازهای از ماهیت علمی ترسیم کرده تا بتوان نتایج علمی و بحثهایی را که هر روز در معرضشان هستیم تحلیل و درک کنیم.
برخی از عناوین این کتاب عبارتند از : استقرای خام: آنچه مردم گمان می کنند که دانشمندان انجام می دهند ( ماهیت دانشمندان : توصیفهای کوتاه زندگینامه ای)؛ فقط یک نظریه: آنچه دانشمندان انجام می دهند ( آیزاک نیوتون: از نابغه پرهیزگار تا مدیر تندخو)؛ کلمه هایی که دانشمندان به کار نمیبرند: دست کم به شیوه که شما به کار میبرید( چارلز داروین: انقلابی مبتلا به بیماری هراسی)، ابطال گرایی این امر، اگر نادرست باشد علم است ( آلبرت انیشتین: نمونه اعلای یک نابغه)؛ شبه علم: آنچه عده ای از مردم می کنند علم نیست( لوئی پاستور: دانشمند زنجیره ای).
از دیگر عناوینی که نویسنده در این کتاب مورد توجه قرار داده میتوان به این موارد اشاره کرد: جامعه شناسی علم: دانشمندان این کار را به صورت گروهی انجام می دهند ( امی نوتر: برضد جریان تبعیض) ؛ نقدهای پسامدرنیستی بر علم : آیا علم جهانشمول است؟ (جودا فولکمن: غریبه سرسخت)؛ علم ودین : دانشمندان فقط به علم می پردازند ( ادسگر دیکسترا: تبدیل ریاضیات به مباحسه کامپیوتری)؛ تقلیل گرایی: کل حاصل جمع اجزا خود است ( لاینوس پولینگ: پیوند دادن فیزیک، شیمی و زیست شناسی به یکدیگر؛ آمار: قابل اطمینان به اندازه سود کازینو ( جان اسنو: نجات دهنده لندن)؛ منطق و ریاضیات: دانشمندان آن را روشن و دقیق می خواهند ( اندرو وایلز: هرگز چیزی را حل ناشدنی نخوانید)؛ زمین شناسی: علم جدید درباره صخره ها (آلفرد وگنر: تزلزل ناپذیر در علم و در یخ)؛ آینده علم : شگفتیها یا انقلابها ( ادوارد ویتن: اینشتین امروز).
نظر شما