به گزارش خبرگزاری مهر، نمایندگان مجلس در سال 86 با تاکید بر این نکته که برای کاهش مصرف سوخت در کشور باید به سمت و سوی توسعه حمل و نقل عمومی در کلان شهرها پیش رفت، دولت را موظف کردند اعتبارات حمل و نقل عمومی درون شهری را تا سقف چهار هزار میلیارد تومان افزایش دهد.
در چنین شرایطی عدم اجرای این مصوبه در بودجه سال 87 و کاهش 25 درصدی بودجه حمل و نقل عمومی توسط دولت در سال 88 نسبت به سال87، نه تنها به عدم توسعه حمل و نقل عمومی انجامید بلکه با افزایش ترافیک و مصرف سوخت در کلان شهرها سبب هدر رفتن میلیاردها تومان بودجه ملی شد که این موضوع با اصلاح الگوی مصرف منافات دارد.
بر پایه این گزارش، مجلس دولت را موظف کرد تا بودجه حمل و نقل عمومی درون شهری را به گونه ای افزایش دهد که این بودجه در بحث جابه جایی مسافر به 75 درصد برسد، درحالی که در سال گذشته نه تنها تمام اعتبارات مصوب مجلس از سوی دولت به حمل و نقل عمومی اختصاص نیافت، بلکه بر اساس پیشنهاد دولت بودجه حمل و نقل عمومی امسال نسبت به سال قبل 25 درصد نیزکاهش یافت.
به عقیده کارشناسان اجرای فرمایشات رهبر معظم انقلاب اسلامی در حوزه حمل و نقل عمومی، علاوه بر این که میتواند زمینهساز اصلاح الگوی مصرف در حوزه ترافیک باشد و از اسراف در مصرف سوخت جلوگیری نماید، خسارات ناشی از ترافیک و آلودگی هوا را نیزکاهش داده و این امکان را به وجود میآورد تا وقت شهروندان و امکانات و سرمایههای شهر به بهترین شکل مورد استفاده قرار گیرد.
این گزارش میافزاید ادامه روند کنونی سبب افزایش استفاده از خودروهای شخصی و بالا رفتن مصرف بنزین در تهران و به تبع آن هدر رفتن سوخت از یک سو و افزایش ترافیک و مشکلات ناشی از آن برای شهروندان از سوی دیگر خواهد شد.
بر این اساس و با توجه به دغدغه های مقام معظم رهبری مبنی بر تلاش تمام دستگاههای اجرایی برای اصلاح الگوهای مصرف در سال 88، پرداخت تمام و کمال مطالبات قبلی حمل و نقل عمومی کلان شهرها از جمله تهران در کنار اتخاذ سازوکارهای اجرایی به منظور تحقق محاسبه و مطالبه سهم واقعی دولت در توسعه حمل و نقل عمومی ضروری به نظر میرسد و از این رهگذر میتوان به ترغیب شهروندان به ترجیح وسایل نقلیه عمومی به جای وسیله نقلیه شخصی امیدوار بود.
تعلل، قصور، سیاسی کاری و هرگونه رفتاری که باعث وقفه در توسعه حمل و نقل عمومی کلان شهرها شود با اهداف برنامههای توسعه کشور و دغدغه موجود جهت کاهش مصرف سوخت در تضاد بوده و خسارات جبران ناپذیری به درآمدهای عمومی وارد خواهد کرد که با شعارهای عدالت محورانه مغایرت دارد، چرا که هیچ عقل سلیمی بر نمی تابد که اعتبارات حمل و نقل عمومی با وجود تمام تاکیدات و توصیه ها نه تنها افزایش نیابد بلکه با کاهش نیز رو به رو شود .
این گزارش با استناد به آمار «ستاد حمل و نقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت کشور» اضافه می کند امروزه شاهد روزانه 70 میلیارد تومان و سالانه بیش از 25 هزار میلیارد تومان هزینه سوخت وسایل نقلیه در کشور هستیم که به این اعداد و ارقام میلیاردها ساعت اتلاف وقت شهروندان در ترافیک شهرهای بزرگ و آثار اقتصادی و اجتماعی و پیآمدهای روحی و روانی ناشی از آن را نیز باید افزود.
این گزارش حاکی است اگر اعتبارات حمل و نقل ریلی و اتوبوسرانی و یارانه های بلیت اتوبوس و مترو به طور کامل در سال گذشته پرداخت میشد و این اعتبارات در سال جاری کاهش نمییافت، مدیریت شهری میتوانست امیدوار باشد که در توسعه حمل و نقل عمومی شاهد تحولات جدیدی باشیم.
با ادامه روند کنونی، سالانه حداقل 30 هزار میلیارد تومان هزینه سوخت و ترافیک ناشی از استفاده وسایل نقلیه شخصی در شهرها میشود، درحالی که با اصلاح الگوی مصرف در حوزه حمل و نقل و سوخت ظرف مدت تنها سه سال میتوان سالانه تا سقف 10 هزار میلیارد تومان از هزینههای سوخت و استفاده نادرست از آن در شهرها کاست و علاوه بر جلوگیری در میلیاردها ساعت اتلاف وقت شهروندان، میزان آلودگی هوا در شهرهای برگ را تا 50 درصد کاهش داد.
در پایان این گزارش اظهار امیدواری شده دولت محترم بر اساس فرمایشات رهبر معظم انقلاب اسلامی مبنی بر اصلاح الگوی مصرف تدابیری را برای اصلاح بودجه اختصاص یافته به حمل و نقل عمومی کلان شهرها اتخاذ کند تا با توسعه حمل و نقل عمومی گامی موثر در جهت کاهش خسارت به بیت المآل برداشته شود.
نظر شما