حسین حیدری در گفتگو با خبرنگار مهر هدف از اجرای پروژه IPM را تهیه غذای سالم برای جمعیت رو به ازدیاد جهان دانست و گفت: تولید کنندگان محصولات غذایی برای تامین این نیاز به انواع راههای افزایش میزان محصول روی آوردند که از آن جمله می توان به استفاده از کودهای شیمیایی، سموم و آفات کشها و دستکاری ژنتیکی اشاره کرد. استفاده از این روشها باعث شد تا هزینه های سنگینتری به محیط زیست و سلامت انسانها تحمیل شود.
وی پروژه IPM را استراتژی تولید محصولات کشاورزی ذکر کرد و افزود: مدیریت تلفیقی آفات (IPM) یا Integrated Past Managment در دهه ٩٠ میلادی از سوی سازمان کشاورزی و خواربار سازمان ملل (FAO) با رویکرد مشارکت کشاورزان در مدیریت تولید و حفاظت از محصولات کشاورزی در قالب مدرسه در مزرعه (FFS ) اجرا شد.
حیدری با اشاره به اجرای این پروژه در ایران اظهار داشت: در ایران این حرکت از سال 1379 تحت عنوان "کاهش و بهینه سازی مصرف کود و سموم شیمیایی" بر روی محصول پسته آغاز شد که با موفقیت طرح به سایر محصولات چون خرما و برنج تسری یافت.
وی با تاکید بر اینکه اجرای این طرح منجر به کاهش 80 تا 100 درصدی سموم شد، اظهار داشت: وقتی کشاورزان سموم و آفات را نمی شناسند اقدام به سمپاشی غیر ضروری در مزارع می کنند که با اجرای این پروژه و ارائه آموزش در مزارع از سمپاشی های غیر ضروری در مزارع جلوگیری شد به طوری که تعداد سمپاشی ها در برخی از محصولات چون خیار گلخانه ای از 32 بار به 2 بار کاهش بافت.
حیدری استفاده از شیوه های بیولوژیکی را از مهمترین عوامل کاهش سم در مزارع ذکر کرد.
اولویتهای پروژه مدیریت تلفیق آفات
حیدری خاطر نشان کرد: پروژه IPM با هدف مدیریت تولید و حفاظت از محصولات کشاورزی در 6 کشور خاورمیانه شامل فلسطین، لبنان، سوریه، ایران، مصر و اردن به اجرا در آمد. این پروژه در ایران بر اساس اولویت 2 محصول خیار گلخانه ای و انگور انتخاب شد که با دلیل نتایج خوبی که حاصل شد به برنج، خرما، پسته و سیب تسری یافت.
هماهنگ کننده پروژه IPM فائو با تاکید بر اینکه پروژه IPM بر اساس نیازهای کشورها اجرا می شود به مهر گفت: این پروژه در 5 کشور دیگر بر روی دو محصول اجرا شده است ولی در ایران بر روی 6 محصول اجرا شد که در طی آن موفق شدیم با اجرای روشهای علمی تعداد دفعات سمپاشی را کاهش دهیم.
حیدری با اشاره به اینکه بر اساس رتبه بندی فائو ایران در زمینه اجرای این پروژه رتبه اول را کسب کرده است، اضافه کرد: این پروژه در برخی از نقاط محدود تعریف می شود که در صورت موفقیت به صورت طرح ملی اجرا می شود. تاکنون موفق شدیم برخی از این فعالیت را به صورت ملی اجرا شود که از آن جمله می توان به پروژه کرمانشاه اشاره کرد. این پروژه بر روی محصولات باغبانی انگور و سیب اجرا شد و به تدریج در کل استان بر اساس این طرح، شیوه تولید و نگهداری این دو محصول تغییر یافت.
نظر شما