شناسایی دانشمندان علمی فعال مقیم خارج از کشور
به گزارش خبرنگار مهر، محمد مهدی زاهدی سه شنبه شب در همایش بزرگ ایرانیان خارج از کشور در سالن اجلاس سران با اشاره به برنامه های این وزارتخانه درباره ارتباط و همکاری با ایرانیان متخصص خارج از کشور گفت: کارگروه علمی و آموزشی شورای عالی ایرانیان خارج از کشور بحث شناسایی دانشمندان علمی فعال مقیم خارج از کشور را دنبال می کند.
وی خطاب به شرکت کنندگان در همایش گفت: مراکز آموزش عالی و علمی ما به علم و تخصص ایرانیان خارج از کشور نیاز دارند و شما می توانید در انتقال علم و فناوری به داخل کشور موثر باشید.
وزیر علوم اضافه کرد: کار گروه علمی آموزشی شورای عالی ایرانیان خارج از کشور یکی از کارگروههای فعال شورا است که در این مدت برنامه های مختلفی را در دستور کار خود قرار داده است.
اجرای طرح حضور سبز دانشمندان ایرانی خارج از کشور در داخل
وی اظهار داشت: طرح حضور سبز دانشمندان ایرانی خارج از کشور در داخل که از طریق آن تمهیداتی برای مشارکت متخصصان ایرانی خارج از کشور در پروژه های ملی فراهم می شود یکی از برنامه های وزارت علوم در کارگروه علمی آموزشی است.
تشکیل کمیته مدیریت شبکه متخصصان
زاهدی تشکیل کمیته مدیریت شبکه متخصصان به عنوان بازوی فکری کارگروه علمی آموزشی جهت تشکیل شبکه های علمی ایرانیان خارج از کشور را یکی دیگر از برنامه های وزارت علوم برای ارتباط با ایرانیان خارج کشور اعلام کرد و گفت: برنامه ریزی برای برگزاری همایشهای تخصصی ایرانیان خارج از کشور و طراحی وب سایت دبیرخانه کارگروه برای تسریع در ارتباطات نیز بخش دیگری از سیاست های ما به شمارمی آید.
وی با اشاره به برنامه های کلان ترسیم شده اضافه کرد: ایران بر اساس آنچه در سند چشم انداز بیست ساله ترسیم شده باید تا سال 1404 به قدرت علمی و فناوری کشورهای اسلامی تبدیل شود. همچنین در برنامه پنجم توسعه کشور نیز پیش بینی شده که ایران تا پایان برنامه پنجم مقام دوم علمی و فناوری را در منطقه کسب کند.
وزیر علوم اضافه کرد: برای رسیدن به این اهداف، وزارت علوم نقشه راهی را تهیه و در قالب نقشه جامع علمی کشور آن را به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه کرده است.
وی با اشاره به برخی دستاوردهای آموزش عالی در ایران پس از انقلاب اسلامی گفت: در سال 57 آمار دانشجو در مراکز خصوصی و دولتی 176 هزار نفر بود اما اکنون بیش از 5/3 میلیون دانشجو در دانشگاههای دولتی و خصوصی کشور در حال تحصیل هستند.
زاهدی ادامه داد: اوایل انقلاب در چند رشته محدود در مقطع دکتری دانشجو پذیرش می شد اما در حال حاضر 4 هزار دانشجوی دکتری در وزارت علوم و همین تعداد دانشجوی دکتری در دانشگاه آزاد و وزارت بهداشت در حال تحصیل هستند.
وی مقالات علمی تولید شده توسط ایرانیان را در سال 57 در حدود 400 مقاله عنوان کرد و گفت: این در حالی است که سال گذشته در ISI تعداد 13 هزار و 500 مقاله و در ISC تعداد 10هزار مقاله توسط محققین کشور تولید شده است.
زاهدی همچنین از رشد سهم اعتبارات پژوهشی از تولید ناخالص داخلی نسبت به سالهای گذشته خبر داد و گفت: در سال جاری هدفمندی پژوهش و کیفیت در آموزش از برنامه های جدی وزارت علوم است.
اقتدار علمی را به اقتدار ملی تبدیل کرده ایم
وی اظهار داشت: در بحثهای دفاعی و نظامی نیز ایران به پیشرفتهای بزرگی دست یافته است به طوری که ابرقدرتها نمی توانند حتی به صورت لفظی جسارتی به ایران کنند و این به دلیل آن است که ما در کشور توانسته ایم اقتدار علمی را به اقتدار ملی تبدیل کنیم.
نظر شما