۵ اردیبهشت ۱۳۸۸، ۹:۴۵

گفتگو با فیلسوفان تحلیلی

گفتگو با فیلسوفان تحلیلی

کتاب "گفتگو با فیلسوفان تحلیلی" ویراسته "اندرو پایل" با ترجمه حسین کاجی از سوی نشر مرکز منتشر شد.

خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه: کتاب در 378 صفحه و 20 بخش تنظیم شده که هر بخش، گفتگو با یک فیلسوف تحلیلی معاصر است.

کتاب شامل 20 گفتگو است که طی سالهای 1987 تا 1996 توسط نشریه "کوگیتو" – نشریه گروه فلسفۀ دانشگاه بریستول - به چاپ رسیده و "اندرو پایل" آنها را ویرایش کرده است.

ویژگی این گفتگوها در این است که هم فیلسوفان و هم غیر فیلسوفان می‌توانند آن را مطالعه نموده و دریافتی از آن داشته باشند. در واقع این ویژگی مبتنی بر هدف اساسی نشریه "کوگیتو" است که ترویج مباحث و مضامین فلسفی به خوانندگان غیرحرفه‌ای و دانشجویان فلسفه را دنبال می‌کند.

این کتاب به گفتگو با 20 نفر ازمهمترین چهره‌های (انگلیسی – امریکایی)  فلسفۀ تحلیلی در ربع قرن آخر قرن بیستم می‌پردازد که عبارتند از: "کواین"، "دن دنت"، "نانسی کارترایت"، "مارتا نوسبام"، "السدیر مک اینتایر"، "مایکل دامت"، "مری وارنوک"، "راجر اسکروتون"، "پیتر استراسون"، "هیلری پاتنم"، "اشتفان کورنر"، "ریچارد داوکینز"، "هیو ملور"، "ریچارد سورابجی"، "دیوید گوتیه"، "برنارد ویلیامز"، "آدام مورتون"، "درک پارفیت"، "جان کاتینگام" و "جین همپتون".

فلسفه غرب را از یک نگاه کلی می توان به دو شاخه فلسفۀ انگلوساکسون(تحلیلی) و فلسفۀ قاره‌ای تقسیم کرد. این تقسیم‌بندی از آن رو صورت می‌گیرد که برخی معتقدند توجه به صدق و توجیه در فلسفۀ تحلیلی از صبغه‌های اجتماعی، سیاسی و فرهنگی فلسفۀ قاره‌ای پررنگ‌تر است.

در حوزه‌های فلسفۀ تحلیلی و انگلوساکسون بیشتر با فلسفه‌های "مرتبۀ دوم" مواجه‌ایم که معارف دیگری چون : علم، هنر، تاریخ، اخلاق، دین و زبان را مورد بررسی قرار می‌دهد. این فلسفه‌ها کم تر به مضامین اجتماعی و سیاسی توجه دارند و تأکید اصلی آنها بر صدق و توجیه است.

در گسترۀ فلسفه قاره‌ای هم با نحله‌هایی فلسفی چون اگزیستانسیالیسم، هرمنوتیک و واسازی گرایی مواجه هستیم که از موهبت تحلیل و توجیه بی بهره نیستند و متهم کردن آنها به کم توجهی به صدق و توجیه آسان نیست.

مترجم هدف از ترجمه این کتاب را نبود منابع معتبر و کافی به زبان فارسی در حوزه فلسفۀ تحلیلی متأخر بر می شمارد. مترجم معتقد است هر چند ما از لحاظ کمی برای شناخت فلسفۀ غرب کارنامۀ نسبتا متوسطی به جا گذاشته‌ایم ولی به لحاظ کیفی به سطح مطلوبی دست نیافته‌ایم.

وی مهمترین نشانه و دلیل این مدعا را ضعف و نارسایی عمدۀ فرهنگی ما یعنی غرب‌شناسی ناقص ما می‌داند که نسبت نزدیک و تو در تویی با وضعیت آموزش و معرفی فلسفۀ غرب در ایران‌زمین دارد.

کد خبر 863333

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha