به گزارش خبرنگار مهر، جشن بزرگ سینمای ایران که هر سال از سوی خانه سینما برگزار میشود امسال سیزدهمین سال برپایی خود را پشت سر میگذارد. این جشن صنفی هر سال 21 شهریورماه برگزار میشود که در تقویم رسمی کشور عنوان روز ملی سینما را به خود اختصاص داده است.
هر چند سیزده سالگی برای یک رویداد سینمایی میتواند سنین رشد و بلوغ را تداعی کند، اما باید گفت این جشن صنفی بخش عمده اعتبار خود را نه فقط از استمرار در برگزاری بلکه از جایگاه حرفهای و اعتبار نهاد صنفی برگزارکننده دریافت میکند.
امین تارخ دبیر جشن دوازدهم
خانه سینما به عنوان یک نهاد صنفی غیر دولتی از زمان شکلگیری در طول سالها توانسته موجودیت خود را تثبیت کرده و به نقطه اتکای اهالی صنوف مختلف تبدیل شود که گسترش فعالیتها، تأثیرگذاری و اعلام موجودیت آن در مقاطع مختلف و حساس خود گویای این جایگاه است.
به نظر میآید برگزاری یک جشن صنفی از سوی یک نهاد متخصص بخصوص در رقابت با جشنواره دولتی فجر یکی از فعالیتهایی است که توانسته جایگاه خانه سینما را برای اهالی هنر هفتم تقویت کند. جدی شدن تدریجی این رقابت به نوعی از اهمیت دادن سینماگران به حضور آثارشان در این جشن و علاقه به ارزیابی آثارشان از سوی متخصصان هر صنف نشئت میگیرد.
رقابتی که گاه این دو رویداد سینمایی را در رقابتی نزدیک به دو قطب تعیینکننده برای ارزشگذاری به فیلمهای سینمایی بدل کرده و البته کسب جایزه از هر یک از این جشنوارهها تعابیر و تفاسیر خود را به همراه دارد.
این روزها جشن بزرگ سینمای ایران در آستانه سیزده سالگی یا به تعبیر برخی 1+12 است و در حالی که حدود چهار ماه و نیم به برگزاری آن باقی است. این جشن با معرفی دبیر کار خود را آغاز کرده است. امسال جشن خانه سینما علاوه بر تقارن با عدد 13 از یک وجه دیگر نیز نشانهگذاری میشود که آن انتخاب فرهاد توحیدی به عنوان دبیر جشن است.
این انتخاب از این وجه اهمیت پیدا میکند که در طول 13 دوره برگزاری اولین بار است که یک فیلمنامهنویس و فردی از اهالی قلم و نگارش به عنوان دبیر معرفی شده و میتواند یک امتیاز مهم را در کارنامه صنف فیلمنامهنویسان و نویسندگان ثبت کند. تا کنون دو بازیگر، یک تهیهکننده و هفت کارگردان دبیری این جشن را بر عهده داشتهاند.
فرهاد توحیدی علاوه بر ریاست کانون فیلمنامهنویسان خانه سینما، نایب رئیسی هیئت مدیره این نهاد و سابقه حضور در هیئت داوری جشنها و جشنوارههای مختلف و مهم را در کارنامه دارد که از مهمترین آنها میتوان به عضویت در هیئت انتخاب معرفی نماینده سینمای ایران به اسکار هشتاد و یکم اشاره کرد که به انتخاب "آواز گنجشکها" انجامید.
توحیدی علاوه بر آن جایگاه حرفهای تثبیتشده دارد که با نگارش فیلمنامه مجموعههای "بچههای خیابان" همایون اسعدیان و "یک مشت پر عقاب" اصغر هاشمی و فیلمنامههای سینمایی کمدی و پرفروش و گاه مستقل برجسته میشود. "مرد عوضی"، "دنیا"، "توکیو بدون توقف"، "مربای شیرین"، "گاهی به آسمان نگاه کن"، "پاداش سکوت"، "پرونده هاوانا" و "هفت و پنج دقیقه" از جمله آثار مهم اوست.
به این ترتیب با توجه به این سابقه حرفهای و البته جایگاه این فیلمنامهنویس مستقل در ارزیابی و داوریهای تخصصی و همچنین حضور مداوم وی در عرصه سینما و مناسبات خانه سینما، میتوان امیدوار بود توحیدی با احاطه به این مناسبات و البته وجوه مثبت که از شخصیت ذاتی وی و البته نویسنده بودنش برمیآید امسال سکان جشنی بیحاشیه و حرفهایتر از همیشه را به عهده بگیرد.
در واقع این انتخابِ اولین میتواند نگاه همه صنوف و متخصصان و البته مخاطبان را به این صنف مهم جلب کند که با استمرار حضور در تلاش هستند جایگاه مستقل خود را به دست آورده و آن را در مناسبات جاری سینمای ایران بیش از پیش جا بیندازند. این اتفاق میتواند سال 88 را برای فیلمنامهنویسان سینمای ایران نقطهگذاری کرده و نوید بسط حضورشان را در جایگاه سینمای حرفهای بدهد.
فرهاد توحیدی در نشست فیلمنامهنویسی با حضور اعضای آکادمی اسکار
جشن خانه سینما در 12 دوره پیشین برگزاری نمایندگانی از صنوف مختلف را به عنوان دبیر معرفی کرد که از آن جمله میتوان به امین تارخ جشن دوازدهم، پرویز پرستویی جشن یازدهم، رسول صدرعاملی جشن دهم، محمدمهدی عسگرپور جشن نهم، ابوالحسن داودی جشن هفتم و هشتم، منوچهر محمدی جشن ششم، مسعود جعفری جوزانی جشن پنجم، مجید مجیدی جشن چهارم، یدالله صمدی جشن دوم و سوم و احمدرضا درویش به عنوان دبیر نخستین جشن نام برد.
هر چند جشن بزرگ سینمای ایران در طول سالهای برگزاری با حاشیهها و مخاطراتی گاه کمرنگ و پررنگ همراه بوده، اما به نظر میآید امسال با انتخاب یک فیلمنامهنویس مستقل و با توجه به روحیات عمومی این قشر و روحیات خاص فرهاد توحیدی میتوان انتظار جشنی آرام، بدون حاشیه و حرفهای را داشت.
نظر شما