به گزارش خبرنگار مهر در شهریار، شهرستان شهریار واقع در منتهی الیه ضلع جنوب سلسله جبال البرز مرکزی در 45 کیلومتری پایتخت با جمعیتی بالغ بر یک میلیون و 200 هزار نفر عنوان مهاجرپذیرترین شهرستان استان تهران را به خود اختصاص داده است.
شهریار دارای قدمتی بسیار طولانی است و آثار به دست آمده از آن، حاکی از زندگی انسانهای متعدد قبل از میلاد مسیح در این شهرستان است. این شهر در گذشته از بلاد ری و در عصر معاصر از بخشهای شهرستان کرج بوده است که به مرور مستقل و امروز تبدیل به شهری دارای مشکلات کلانشهرهای کشور شده است.
سازمان میراث فرهنگی حدود 100 تپه باستانی، قلعه تاریخی، درختان چند صدساله، گورستان تاریخی، کاروانسرا و آثار باستانی دیگری در این شهرستان شناسایی کرده است که همگی مبین تاریخ کهن شهرستان شهریار است. مظاهر تمدن اقوام سیلک به قدمت آن به چهار هزار سال قبل می گردد در تپه ها و جلگه های شهریار دیده شده است.
این شهرستان دارای سه بخش مرکزی، ملارد و شهرقدس است. 10 شهر، 11 دهستان و 103 آبادی در شهریار وجود دارد که در مجموع هفت درصد مساحت استان تهران را شامل می شود.
نرخ رشد جمعیت در این شهرستان محصور در میان کلانشهرهای تهران و کرج 8/7 درصد است که بالاترین نرخ رشد جمعیت در استان تهران و حتی کشور محسوب می شود و در واقع شهریار بار تهران و کرج را از لحاظ سکونت جمعیت بر دوش دارد.
ساختارهای زیربنایی شهریار به دلیل رشد بی رویه جمعیت از رسیدن به استانداردها بازمانده است
در سالهای اخیر به دنبال تبدیل شهرستان کرج به دومین کلانشهر کشور و گرانی قیمت زمین و مسکن در این شهرستان بسیاری از مهاجرانی که قصد سکونت در کرج داشتند به این شهرستان روی آوردند و به همین دلیل شهریار در مدت زمانی کمتر از 10 سال با جمعیتی عظیم روبرو شد.
ساختارهای زیربنایی شهرستان به دلیل همین رشد بی رویه جمعیت از رسیدن به استانداردها بازمانده و شهریار امروز با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم می کند.
امکانات شهریار به هیچ عنوان پاسخگوی جمعیت یک میلیون و 200 هزار نفری شهرستان نیست و در زمینه های مختلف کمبودهای گوناگونی در این شهرستان وجود دارد اما نگرش به آن همانند کلانشهر کرج تنها در حد یک شهرستان است و بودجه ها و اعتبارات تخصیصی به این شهرستان به هیچ عنوان پاسخگوی نیازهای شهرستان نیست.
به تبع رشد بی رویه جمعیت تعداد دانش آموزان این شهرستان نیز با نرخ رشد سالانه هشت درصد هم اکنون بیش از 235 هزار دانش آموز است که به طور طبیعی فضاهای آموزشی شهرستان متناسب با این جمعیت نیست.
این شهرستان دارای حدود 20 هزار دانشجو است که در دانشگاه آزاد و پیام نور شهریار یا سایر دانشگاه های کشور مشغول به تحصیل هستند. هم اکنون چهار واحد دانشگاهی پیام نور با 14 هزار دانشجو در شهرستان شهریار فعالیت می کنند که این تعداد دانشجو معادل 50 درصد دانشجویان مشغول به تحصیل استان تهران است.
با پیگیریهای مسئولان مربوطه شهرستان سه واحد دانشگاهی پیام نور در شهرهای صباشهر، اندیشه و باغستان در حال طی مراحل اداری و مقدماتی احداث است که در این راستا طی چند ماه اخیر کلنگ احداث و آغاز عملیات اجرایی واحد دانشگاهی پیام نور در شهر صفادشت شهرستان شهریار به زمین زده شد. امید می رود با احداث و بهره برداری از این واحدهای دانشگاهی سطح آموزشی شهریار ارتقا یابد.
شهریار از جهت امکانات بهداشتی و درمانی با مسائل بسیاری روبروست و به ازای هر چهار هزار و 185 نفر جمعیت در شهریار تنها یک تخت بیمارستانی وجود دارد . این شهرستان دارای سه بیمارستان دولتی 12 بهمن شهرقدس با 40 تخت، بیمارستان تامین اجتماعی شهر شهریار با 115 تخت و بیمارستان امام سجاد (ع) با 135 تخت است. همچنین در حال حاضر در این شهرستان در مجموع 29 مرکز بهداشتی و درمانی فعال هستند که از این تعداد هشت مرکز شهری و مابقی در روستاها واقع است.
شهریار به لحاظ دامداری و کشاورزی موقعیت ویژه ای دارد و از قطبهای کشاورزی استان محسوب می شود اما در سالهای اخیر تغییر کاربری اراضی و تخریب باغات این بخش را با مشکلاتی روبرو کرده است. این شهرستان از مهمترین مراکز دامداری استان تهران محسوب می شود به نحوی که سالانه 185 هزار تن شیر که 22 درصد تولید شیر استان تهران است، در شهریار تولید می شود همچنین سالانه 74 هزار تن تخم مرغ معادل 33 درصد تولید استان توسط تولیدکنندگان این شهرستان در سراسر کشور توزیع می شود.
75 درصد تولید قارچ کشور در این شهرستان تولید می شود که در این راستا سه موسسه کشت بافت که نخلهای کل کشور به خصوص کشورهای عربی را تامین می کند، در شهریار فعال است. در بخش کشاورزی نیز 14 هزار هکتار باغ و هفت هزار هکتار زراعت در شهریار وجود دارد و عمده ترین محصول این شهرستان زردآلو، سیب، گلابی، هلو، شلیل، شبرنگ، انگور، گوجه سبز و قطره طلا است.
باید با اجرای برنامه تغذیه مصنوعی سفره های زیرزمینی از هدررفت آب در شهریار جلوگیری کرد
یکی از عمده ترین مشکلات شهریار در این بخش عدم ساماندهی آب کشاورزی شهرستان است، شرایط طبیعی این شهرستان به گونه ای است که در مواقع بارندگی مقادیر زیادی سیلاب وارد دشت می شود در این مواقع اغلب این آب برای آبیاری مزارع مورد استفاده واقع می شود اما به هر حال حجم قابل توجهی از آن در دشت مانده و هرز می رود در حالیکه در برخی نقاط همین شهرستان کشاورزان برای تامین آب کشاورزی خود دچار مشکل می شوند. هم اکنون یکی از مشکلات اساسی شهروندان به خصوص کشاورزان آب شرب و کشاورزی است که امید است در دور دوم سفر رئیس جمهور به این شهرستان مورد توجه ویژه قرار گیرد.
به زعم کارشناسان بهترین راه جلوگیری از هرز رفتن آب در این گونه مواقع احداث سد ذخیره ای بر روی رودخانه ها است و اجرای برنامه آبخیزداری است که تاکنون چندان موفق نبوده حتی رودخانه هایی که سد داشته اند به دلیل نگرانی از خرابی سد، آب پشت سد را رها کرده و وضعیت سابق را ایجاد کرده اند. علت این امر غیر مستحکم بودن سد و احداث آن به منظور رفع موقت مشکل است.
آب قنات های این شهرستان در زمستان هدر می رود در حالیکه می توان با اجرای برنامه تغذیه مصنوعی سفره های زیرزمینی از هدر رفتن آن جلوگیری کرد. این مسائل در حالی همه ساله روی می دهند که تامین آب کشاورزی و شرب غرب استان تهران در سالهای اخیر یکی از جنجالی ترین بحثهای مسئولان بوده است.
شهرستان شهریار با دارا بودن 10شهر و قرار گرفتن در موقعیت سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و نظامی ناشی از نزدیکی به پایتخت دارای مسائل متعددی در بخش حمل و نقل و جاده است. وضعیت راه های این شهرستان نیازمند نگرشی جامعی و کلی است و فراهم سازی امکانات مختلف در این بخش و احداث ساماندهی جاده های موجود از ذغدغه های اصلی مسئولان شهرستان است. از دور اول سفر رئیس جمهور به شهریار تاکنون حدود سه سال می گذرد و تاکنون بخش راه و محورهای مواصلاتی شهر ارتقا معناداری یافته است به نحوی که اکثر آنها بهسازی شده اند.
شهریار به لحاظ صنعتی یکی از مناطق مهم صنعتی کشور است که دارای بیش از 871 واحد صنعتی است. عمده فعالیتهای صنعتی شهریار شامل لوازم خانگی، مواد شوینده، صنایع غذایی و تبدیلی و مواد شیمیایی است. سهم صنایع شهریار نسبت به صنایع استان 6.3 برآورد شده است و هم اکنون دو هزار و 500 واحد صنعتی مجاز در شهرستان فعالیت می کنند. استقرار صنایع تبدیلی در این شهرستان به لحاظ تولید انواع محصولات باغی یکی از خواسته های مسئولان و شهروندان است که برآورده شدن آن برای شهروندان بسیار حائز اهمیت است.
این شهرستان با دارا بودن 72 معدن شن و ماسه رتبه اول تولیدات معادن استان تهران را به خود اختصاص داده است و سرمایه گذاری و توسعه فعالیت این بخش ضمن ایجاد اشتغال که از جمله مسائل شهرستان محسوب می شود می تواند بخشی از مشکلات شهروندان شهریار را حل کند همچنین 12 درصد از شاغلان صنعتی استان تهران در این شهرستان فعالیت می کنند.
اشتغال یکی از ذغدغه های اصلی جوانان شهریار است
اشتغال یکی از ذغدغه های اصلی جوانان شهریار است زیرا با توجه به نرخ رشد جمعیت افزایش آمار بیکاران شهرستان دور از ذهن نیست. امید به دریافت تسهیلات اشتغالزا یا اشتغال در کارگاه های و کارخانه های جدید از آرزوهای جوانان این شهرستان است.
شهروندان شهریار که متشکل از اقوام مختلف ایرانی و مهاجرانی از سراسر کشور هستند برای بار دوم منتظر حضور رئیس جمهور خود در این شهرستان و ظهور برکات ناشی از این سفر هستند.
شهروندان این شهرستان به حضور رئیس جمهوری در منطقه خودشان امیدهای زیادی بسته اند و امید دارند که به برکت حضور ریاست جمهوری شهرستانهای آنها از چنگال فقر، بیکاری، تخریب جاذبه های گردشگری، تاریخی و بسیاری مشکلات موجود رهایی یابد.
نظر شما