به گزارش خبرنگار مهر مسعود سامی وند در سومین روز از برگزاری چهاردهمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز و پتروشیمی، در جمع خبرنگاران با بیان اینکه در سال گذشته بیش از 217 مخزن ذخیره سازی گازطبیعی از انواع مختلف هیدروکربوری، گنبد نمکی و سفره های آب زیرزمینی در سراسر کشور مورد بررسی قرار گرفته است، اظهار کرد: مخازن البرز، آران بیدگل، فخره، قره و کاشان از مهمترین مخازن هیدروکربوری مناسب برای ذخیره سازی گاز در منطقه ایران مرکزی هستند.
مدیرعامل شرکت ذخیره سازی گاز ایران از شناسایی 217 مخزن زیر زمینی جدید برای ذخیره سازی 50 میلیارد متر مکعب گاز در کشور خبر داد و گفت: از این تعداد 92 مخزن در غرب کشور قرار دارد که نتیجه مطالعات 2 مخزن «باباقیر و بانکول» در استان ایلام برای ذخیره سازی گاز مثبت بوده است.
وی از انجام مذاکره با یک شرکت لهستانی در رابطه با ذخیره سازی گاز در گنبد نمکی خبر داد و افزود: تامین 2 میلیون متر مکعب آب برای شستشوی نمک موجود در این مخزن از مهمترین مراحل عملیاتی این پروژه به شمار می آید.
این مقام مسئول با تاکید بر این موضوع که مخزن گنبد نمکی که در ایران مرکزی (حد فاصل استانهای قم و اصفهان) قرار دارد، با 10 کیلومتر طول، 5 کیلومترعرض و 5/3 کیلومتر عمق، بزرگترین مخزن نمکی کشور است، تصریح کرد: این مخزن از قابلیت ذخیره سازی 9 میلیارد متر مکعب گازطبیعی برخوردار است.
به گفته وی ایران مرکزی در گستره ای به طول 170 هزار کیلومتر در مرکز کشور است که به منظور شناسایی مخازن مناسب برای ذخیره سازی گاز فعالیتهای گسترده ای در آن انجام می شود.
مدیرعامل شرکت ذخیره سازی گاز طبیعی ایران با بیان اینکه درسال گذشته حدود 100 مخزن شامل هیدروکربوری و گنبد نمکی در ایران مرکزی شناسایی شده و مورد مطالعه قرار گرفته است، بیان کرد: با توجه به وجود نفت در مخازن یاد شده لازم است نفت موجود در آنها توسط شرکت ملی نفت تخلیه شود و سپس جهت انجام مراحل ذخیره سازی در اختیار شرکت ذخیره سازی گاز ایران قرار بگیرد.
وی همچنین از شناسایی دو مخزن ذخیره سازی گاز به ظرفیت 32 میلیارد مترمکعب در غرب کشور خبر داد و گفت: با توجه به نتیجه مطالعات و دستور وزیر نفت مبنی بر شتاب بخشیدن فعالیتها در مخازن بابا قیر و بانکول، هم اکنون همکاری های مشترکی میان شرکت ذخیره سازی گاز با نفت مناطق مرکزی درجهت بهره برداری سریع تر از این مخازن آغاز شده است.
به گفته سامی وند پیش بینی می شود با بهره برداری از این مخازن و ذخیره سازی گاز درآنها، استانهای غربی کشور (ایلام، همدان، کرمانشاه و کردستان) نیز از نظر تامین گاز در شرایط بهتر و پایدارتری قرار گیرند.
وی همچنین از شناسایی مخزن ذخیره سازی گاز «مختار» در استان کهگیلویه و بویراحمد خبرداد و یادآور شد: مطالعات انجام شده روی این مخزن در یاسوج نشان می دهد، مخزن مختار از ظرفیت 6 میلیارد مترمکعب گازطبیعی برای ذخیره سازی برخوردار است و می توان از آن روزانه 40 تا 50 میلیون مترمکعب گاز برداشت کرد.
این مقام مسئول، خاطرنشان کرد: در حال حاضر 3 مخزن بابا قیر، بانکول و مختار در مرحله مطالعات پس از شناسایی (لرزه نگاری دو بعدی و سه بعدی، برآورد هزینه نصب تاسیسات و تجهیزات) قرار دارند و تاکنون سرمایه گذاری خاصی روی این مخازن صورت نگرفته است.
نظر شما