به گزارش خبرنگار مهر، نشست رسانهای بررسی نشر کتاب کودک صبح امروز دوشنبه 7 اردیبهشت با حضور مصطفی رحماندوست، سید علی کاشفی خوانساری و امیر صالحی طالقانی در تالار اندیشه حوزه هنری برگزار شد.
رحماندوست در ابتدای این نشست گفت: با اینکه ایران حضوری 40 ساله در نمایشگاه کتاب بولونیا داشته، اما متاسفانه هیچگاه در جشنواره بولونیا شرکت نکرده است در حالی که اگر شرکت میکرد ما میتوانستیم در بخش ویژه این نمایشگاه همه کتابهای منتشر شده در حوزه کودکان را به نمایش بگذاریم.
وی افزود: ادبیات کودک ایران ظرفیت جهانی شدن را دارد. به همین دلیل است که در مجامع جهانی حضور داشته است. اگر ادبیات کودک ما قابلیت جهانی شدن را نداشت هیچ وقت نمیتوانست در این مجامع شرکت کند.
رحماندوست در ادامه با بیان اینکه باید شورایی را برای شناخت نیاز جهانی کتاب کودک تشکیل دهیم تصریح کرد: تشکیل چنین شورایی به ما کمک میکند تا با توجه به نتیجه ارزیابی و کارشناسی بازار نشر جهانی کتاب کودک، آثار تولید شده در این حوزه را به همراه خلاصهای از ترجمه این کتابها به جهان معرفی کنیم.
این شاعر کودک ونوجوان در ادامه با بیان اینکه ابتدایی ترین اطلاعرسانی در نمایشگاه کتاب بولونیا این است که آثاری را عرضه کنید تا آبروی ایران را نبرد گفت: در حالی که متاسفانه این کار ابتدایی توسط ناشران ما رعایت نمیشود. زمانی که با این بی برنامگیها روبرو میشویم جا برای فعالیت حرفهای نمیماند.
وی در ادامه با بیان اینکه هنوز اتفاق بزرگی در حوزه نشر کتاب کودک ما نیفتاده است گفت: موسسه های خصوصی ما متاسفانه خلق اندیشه نمیکنند چه برسد به موسسههای دولتی که اصلا حاضر به پاسخگویی نیستند. امسال با گذشت چهار دهه از حضور در بولونیا هنوز شاهد اتفاق خاصی در حوزه نشر کتاب کودک نیستیم. بویژه بعد از انقلاب با آنکه کشورهای اسلامی منتظر بودند تا ما کتابهای کودکان خود را معرفی کنیم اما متاسفانه اتفاقی نیفتاد.
لیلی حائری سردبیر نشریه شهرزاد قصهگو دیگر سخنران این نشست با تشریح بخشهای مختلف نمایشگاه کتاب بولونیا گفت: نمایشگاه بولونیا چهار بخش دارد که شامل بخش داستانی، غیرداستانی، افقهای جدید و بخش ابتکاری( که هر ساله تعیین میشود) است.
وی افزود: از دوره بعدی این نمایشگاه بخش تصویرگری اولیه هم به این بخشها اضافه خواهد شد که در این بخش اولین کار تصویرگری به نمایش گذاشته میشود.
حائری با اشاره به حضور جدی کانون پرورشی فکری کودکان در این نمایشگاه یادآور شد: کانون در دوره اخیر نمایشگاه 2714 تصویر فرستاده بود که دو اثر از این تصویرگران ایرانی در میان 81 اثر چاپ شده در کاتالوگ نمایشگاه حضور داشت.
صالحی طالقانی دیگر سخنران این نشست با تاکید بر لزوم توجه به پیشنهاد رحماندوست مبنی بر تشکیل شورای ادبی کتاب کودک گفت: اگر روزی به جای دو سه شورای ادبی کتاب کودک که فعالیت محدودی دارند ده شورای فعال داشته باشیم می توانیم قابلیتهای فروان خود را در این حوزه به جهان عرضه کنیم.
وی سبا بیان اینکه حضور ایران در نمایشگاه کتاب بولونیا دوگانه است تصریح کرد: حضور برخی سازمانها مثل کانون پرورش فکری کودکان حضوری حرفهای است و این سازمان 40 سال است که به صورت حرفهای در این نمایشگاه شرکت میکند اما در مقابل این حضور فعال برخی از سازمانها به صورت غیر حرفهای برای اهدافی غیر از فروش و یا برقراری ارتباط شرکت میکنند.
طالقانی ادامه داد: شاید این حضور غیر حرفهای به چشم نیاید اما بسیار برای سازمانهایی که حرفهای در این نمایشگاه شرکت میکنند مضر است.
کاشفی خوانساری نویسنده کودک و نوجوان نیز گفت: شنیدهام که مرکز انیمیشن حوزه هنری برنامهای مبنی بر تشکیل شورای کودک دارد که عملی شدن این برنامه خلاء شورای کتاب کودک را جبران میکند. امیدوارم این شورا به زودی تشکیل شود تا ارتباط بین کتاب کودک و انیمیشین در این مرکز تسهیل شود.
وی افزود: غفلت در بحث بینالمللی کتاب کودک محدود به نمایشگاه کتاب بینالمللی خارجی نیست .در بخش نمایشگاه کتاب داخلی نیز برای کتاب کودک اندیشهای نشده است. ما جشنوارههای مختلفی داریم اما هیچ جشنوارهای با برد بینالمللی در حوزه کتاب کودک نداریم که این جای سوال و انتقاد است.
نظر شما