این مهمترین بخش های مصاحبه خبرگزاری مهر با مهندس میر حسین موسوی کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری است که مشروح قسمت دوم آن را در زیر می خوانید:
* رویکرد "یامن یا میر حسین" که آقای خاتمی مطرح کرد در ادبیات سیاسی مورد توجه قرار گرفت و خود شما هم به نوعی با بیان اینکه اگر خاتمی تا آخر می ماند با ایشان رقابت نمی کردم آن رویکرد را تکرار کردید. اما بعد از انصراف آقای خاتمی این رویکرد به "یا میرحسین یا کروبی" تبدیل نشد . دلیل این مسئله چیست؟
- موسوی: در رابطه با آقای کروبی باید بگویم ایشان از دوستان خیلی خوب بنده هستند و رابطه خیلی خوبی با هم داریم. معتقدم چهره های انقلابی و سیاسی کشور روابط خوبی با هم دارند و من فکر نمی کنم بین من و آقای کروبی یا خاتمی مشکلی باشد، ادامه طبیعی رقابتها و جریانات همین است که می بینیم.
- آیا احتمال انصراف یکی از شما در آستانه انتخابات وجود دارد ؟
-من چیزی در مورد انصراف ایشان نشنیدم و خود من هم قطعا انصراف نخواهم داد.
* شما نقدهای بسیاری بر وضع موجود در دولت نهم دارید. اما آیا نکات مثبت و قابل توجهی درعملکرد دولت نهم نمی بینید که آن را تائید و ادامه بدهید؟
دولتهای بعدی اگر با دولت قبل موافق و یا مخالف باشند مجبورند تعهدات دولت سابق را انجام دهند در حالی که اگر این قاعده نباشد قوامی در جامعه ایجاد نخواهد شد. |
معلوم است که من در دولت آقای احمدی نژاد حسنهای زیادی می بینم، چرا نبینم؟ اما این حسنها دائما در طول شبانه روز از طریق صدا و سیما اعلام می شود در حالیکه من فقط کمتر از دوماه فرصت دارم نقدهای خود را بگویم. |
میر حسین موسوی |
من اصراری ندارم که خدای ناکرده بگویم اقداماتی که انجام می شود با نیتهای خیر خواهانه همراه نیست. اما فکر می کنم در بعد کلان قضییه اشکالاتی وجود دارد به طوری که هم در سیاست خارجی و هم در سیاست داخلی این ایرادها وارد است، همین رفتن به ژنو که به عنوان اقدامی حماسی در داخل مطرح شد از جمله انتقادات من است. با این توضیح که هیچ کس راضی نیست رئیس جمهور کشور که سمبل نظام و مردم ما است مورد اهانت قرار بگیرد . معتقدم این حادثه قابل پیش بینی بود و مسئولان نباید در جایی که احتمال خطر می رود و یا منافع کشور به خطر می افتد حضور پیدا کنند.
تاکید می کنم میل به گفتن مواضع حق کشور و دفاع از آنها و یا مثلا ایستادن بر سر شعارهای اصلی انقلاب خوب است، ولی من در نحوه اجرای این سیاستها با دولت اختلاف نظر دارم.
* برخی مسئولان دولت نهم مطرح کرده اند که اقداماتی مثل سفراستانی و سهام عدالت ، مسکن مهر و ... را دولت بعدی هم باید انجام دهد. آیا شما این دیدگاه را قبول دارید و در صورت رئیس جمهور شدن این رویه را دنبال می کنید؟
من سفرهای استانی را ادامه می دهم اما با شکل و ساختار جدید و متفاوت. به صراحت می گویم من مردم را دنبال ماشینم نمی دوانم. |
سهام عدالت وعده دولت است نمی توان از آن عقب نشینی کرد ولی پایه های محکم تری برای ادامه این پروژه طراحی خواهم کرد. |
اجرای دفعی "لایحه هدفمند کردن یارانه ها " می تواند قشرهای مستضعف را تحت فشار قرار داده و مشکلات را بیشتر کند . در این زمینه من تابع یک برنامه تدریجی و ملایم چندساله هستم. |
* نظرتان درباره طرح مسکن مهر چیست ؟
- هیچ تردیدی در ادامه دادن این طرح ندارم اما می توان طرح مسکن مهر را با طرح های دیگری نظیر مشارکت با تعاونیها تکمیل کرد.
* بخشی از اصولگرایان که منتقد سیاست های دولت نهم هستند ، صراحتا از شما اعلام حمایت نکرده اند. به نظر می رسد این عده در خصوص موضع گیری صریح شما در برخی از موارد مانند میزان التزام شما به ولایت فقیه و چگونگی رابطه با رهبر معظم انقلاب، مرزبندی با طیف ملی- مذهبی و مرزبندی شما با طیف رادیکال سازمان مجاهدین انقلاب و حزب مشارکت به نتیجه قطعی نرسیده اند.
- در مورد ولایت فقیه مواضع خودم را اعلام کرده ام. در مورد ملی- مذهبیها هم چندین بار از من سئوال شده که با صراحت جواب داده ام اما برای اینکه خدای ناکرده ظلمی نکرده باشم باید بگویم بخشی از نیروهای ملی ــ مذهبی که اصولا مذهبی نیستند مثل جبهه ملی اصلا به من ربطی ندارند.
بخشی از نیروهای ملی ــ مذهبی که اصولا مذهبی نیستند مثل جبهه ملی اصلا به من ربطی ندارند. |
در آن زمان تمامی نیروهای حامی نظام خط امامی بودند و بنده هم جزو کسانی بودم که در حزب جمهوری، شورای انقلاب و روزنامه جمهوری حضور داشتم. در مراتب بعدی هم این مرز بندی و خط بندی ادامه پیدا کرد ولی اینکه این افراد به کفر و الحاد متهم بشوند را قبول ندارم چرا که آنها بالاخره آدمهای مذهبی هستند و به کشور علاقه دارند و اختلاف من با آنها مربوط به مسائل سیاسی است.
به طور مستقل کاندید شدم و از همه نیروهایی که به قانون اساسی و رهبری وفادار و خواهان پیشرفت کشور هستند، استفاده خواهم کرد و با همه آنها دوست و رفیق هستم. |
اما در مورد مرزبندی بین نیروهای اصلاح طلب و اصولگرا ، من هیچ نوع مرزبندی قائل نیستم . به طور مستقل کاندید شدم و از همه نیروهایی که به قانون اساسی و رهبری وفادار و خواهان پیشرفت کشور هستند استفاده خواهم کرد و با همه آنها دوست و رفیق هستم.
* خیلی ها معتقدند ایده معرفی اعضای کابینه در زمان مبارزات انتخاباتی، در روشن شدن افکار عمومی بسیار موثر است. آیا شما هم از این ایده استفاده خواهید کرد؟
- اگر ما یک نظام حزبی داشتیم، این روش که هر نامزدی معاون اول و وزرای خودش را معرفی کند موثر و مفید بود اما اکنون به دلیل نداشتن حزب و بالا بودن فضای تخریب متاسفانه امکان این اقدام برای من وجود ندارد.
* راهکاری برای مقابله با تخریبهای سیاسی که در سالهای اخیر در کشور ما شدت گرفته و حتی سازماندهی شده سراغ دارید؟ منظور ما بداخلاقی های عمومی در فضای رقابت سیاسی است.
- به نظر می رسد باید اخلاق عمومی را بیشتر رعایت کنیم و شفافیت ایجاد کنیم، تخریبها شاید در کوتاه مدت اثر بگذارد ولی روز به روز وجهه اش در بین مردم کمرنگ تر می شود و اثربخشی اش کمتر می شود. مردم متوجه می شوند که پشت این تخریبها صداقتی وجود ندارد.
در گذشته اینطور بود که اگر به کسی اتهامی زده می شد خیلی نباید سعی می کرد این اتهام را از دوش خود بردارد چون یک نوع مراعات عمومی نسبت به این قضیه وجود داشت ولی در وضعیت فعلی به دلیل آنکه مردم بیش از حد شاهد تخریبها هستند خیلی راحت این مسائل را قبول نمی کنند.
شاید راه حل مقابله با این تخریبها این باشد که اینقدر تخریب بکنند که کلا بی اثرشود و جامعه به واقعیتها بازگردد. اما به هرحال ما آدمهایی هستیم که اعتقاد به خدا و آخرت داریم بنابراین کسانی که مبادرت به چنین کارهایی می کنند خوب است به آخرت خود هم توجه کنند.
* شما گفتید که اگر آرا بیش از 24 میلیون باشد، برنده هستید، منشاء این تحلیل شما کجاست ؟
آنچه که باید به عنوان هدف همه جناحها و احزاب سیاسی مد نظر قرا گیرد مشارکت حداکثری مردم است. |
* پیش بینی شما در مورد یک مرحله ای و یا دو مرحله ای شدن انتخابات چیست؟
- به نظر من شرایط خیلی روشن نیست و فضای انتخاباتی به سرعت در حال تغییر است.
* اگر انتخابات به مرحله دوم برسد و شما و آقای احمدی نژاد به مرحله دوم بروید احتمال پیروزی خود را چقدر می دانید؟
- خوب هر کس به خودش خوشبین است ، بنابر این من فکر می کنم ما برنده خواهیم شد.
* اگر شما رئیس جمهور شوید اول به دیدار چه کسی میروید ؟
- طبیعی است که اول دیدار رهبر معظم انقلاب می روم.
* و اولین تصمیم شما چه خواهد بود؟
- سازمان مدیریت را احیا می کنم.
* حاضرید با احمدی نژاد به طور زنده در تلویزیون مناظره کنید؟
- ما بیش از اندازه داریم حرف می زنیم در حالیکه عملکردها در معرض دید مردم است . گمان نمی کنم مناظره تلویزیونی راه حل مناسبی باشد و خیلی بر فضای جامعه برای تدبر کمک نمی کند. این بدین معنی نیست که از مناظره گریزان باشم بلکه همین مصاحبه ها و اظهار نظرها هم نوعی مناظره است.
* چرا در سالهای اخیر خیلی کم به مجمع می رفتید
- من یک دوره به دلیل اینکه فضا را خیلی مفید نمی دانستم نرفتم ، اما در دوره جدید فکر می کنم بیشتر مفید هستم و فعالانه شرکت دارم.
* چرا؟
- با توجه به سیاستهای کلی که مطرح است فکر کردم می توانم دیدگاه هایم را در قالب آن مطرح کنم ، به همین دلیل، حضوری نسبتا منظم در جلسات دارم.
* شما اگر رئیس جمهور شوید سه سال باید با مجلس هشتم کار کنید. اگر مصوبات مجلس خلاف نظر جنابعالی باشد به آن پایبند هستید یا نه؟
- مجلس هر چه تصویب کند دولت باید اجرا کند. به طور کلی دولتها باید حتما با مجلس تعامل کنند. من خودم با سه مجلس کار کردم می دانم که مجلسها تفاوتهای زیادی با هم دارند و یک نوع حیثیتی برای خود قائل هستند که دولتها باید آن را به رسمیت بشناسند و با آن کار کنند.
البته مجلسی که فکرش به دولت نزدیک باشد خیلی می تواند به دولت کمک کند. ولی تنها شرط نیست ممکن است یک مجلس خیلی با دولت نزدیک باشد ولی دولت نتواند تعامل خوبی با آن داشته باشد.
* با نقدهای رسانه ای چه خواهید کرد؟
قواعد بازی این است که بپذیریم.
* همه نقدها را؟
- همه نقدها را. حد و مرز ما قانون است. دائم همه اشاره می کنم. شعار من هم "ایران پیشرفته با قانون، عدالت و آزادی " است. دولتها باید تحمل زیادی برای شنیدن نقدها داشته باشند.
* ارزیابی شما از خبرگزاری مهر چیست؟
متاسفانه در خبرگزاریها به بخش فرهنگی چندان اهمیت داده نمی شود اما خبرگزاری مهر با طرح متنوع دیدگاه های مختلف فکری و فرهنگی جذابیت یافته است . |
نظر شما