به گزارش خبرنگار مهر در کرج دکتر الهه کولایی صبح امروز در جمع دانشجویان پردیس کشاورزی و منایع طبیعی درباره سیاست خارجی و تصمیمات گرفته شده در این خصوص، طی 30 سال گذشته سخنرانی کرد.
وی با بر مروری بر سیاست خارجی دولت در 30 سال گذشته اظهار داشت: همراه با پرسشهای تاریخی باید به مسایل روز برسیم و در این چارچوب ابتدا به این نکته توجه کنیم که 30 سال پیش در کشور ما انقلاب اسلامی بر علیه نظامی وابسته شکل گرفت.
وی ادامه داد: انقلاب اسلامی شعار استقلال را مطرح میکند و انقلابی ایدئولوژیک و آرمانگرایانه شکل میگیرد که از منظر ارزشها، کمک به مسلمانان جهان به عنوان رویکرد اصلی سیاست خارجیاش است. این اندیشه با جنگ خیلی زود مورد آزمون قرار گرفت و درسهایی که در طول جنگ گرفتیم نشان داد وحدت و یکپارچگی کشورهای اسلامی به عنوان حمایت از جمهوری اسلامی ایران اندیشهای است که کمتر به واقعیت تبدیل میشود.
کولایی ادامه داد: در دوره جنگ با سیطره ایدئولوژی به سیاست خارجی مواجهیم و بعد از جنگ بر اساس فضایی که به وجود میآید در دوران سازندگی با واقعیت گرایی مواجهیم.
وی خاطرنشان کرد: در این دوران رگههایی از واقعگرایی و آرمانگرایی به وجود میآید. دوم خرداد 76 برای جامعه جهانی پیام دارد، تنش زایی، همراه با جامعه جهانی، تلاش برای به نمایش گذاشتن ایرانی که بازیگر فعال خواهد بود، آن هم نقش سازندهای که نیازهای جامعه ایرانی هم تأمین شود.
کولایی بیان داشت: در سال 2001 قبل 11 سپتامبر اجلاسی در دوربان آفریقای جنوبی برگزار شد که در آن ایران در کنار جامعه جهانی قرار گرفت و صهیونیسم برابر نژاد پرستی معرفی شد و بعد از آن در جریان 11 سپتامبر جریان 19 نفر از مظنونین طلبه عربستان سعودی بودند و در این ماجرا هیچ ردپایی از جمهوری اسلامی معرفی نمیشود و هیچ اتهامی به ایران نمیزنند و واکنش دولت و مجلس این خطر بزرگ که ایران سیبل قرار بگیرد را از کشور ما دور کرد.
کولایی یادآور شد: در این دوره با تمام مشکلات موجود در راه مذاکره با روسیه منافع ما در خزر حفظ میشود و جایی که خاتمی میفهمد منافع ما در نشست عشق آباد زیر سئوال میرود نشست را ترک میکند در حالی که بسیاری منتقدان اعتقاد داشتند نشست بدون نشر حتی یک جمله، ارزشی ندارد. ولی در سال 2007 در تهران در شرایطی که فشار بینالمللی بالا بود و چهار قطع نامه علیه ایران صادر شده بود، به ناگاه توسط یک مقام رسمی سهم ایران از خزر 2. 11 درصد اعلام میشود و بعد برای اصلاح میگویند اشتباه است و به ترتیب 21 و 40 اعلام میکنند.
استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران همچنین افزود: نمونه بعدی اجلاس ژنو (دوربان 2) بود که حرکت و برخوردهای زشتی که در عرف دیپلماتیک قابل قبول نیست با نماینده ایران شکل میگیرد.
وی گفت: در عشق آباد سیاست خارجی، سیاست تهاجمی است ولی رئیس دولت نهم در اجلاسی، زیر نقشهای مینشیند که در آن نام خیلج عربی ذکر شده بود و به دلیل سیاست خارجی غلط دولت ترکمنستان گاز را به روی ما میبندد و اسناد آن هم منتشر نمیشود.
کولایی یادآور شد: امروز در آستانه انتخابات ریاستجمهوری با در نظر گرفتن ارتباط ، سیاست خارجی داخلی و تعیین دولت در تشکیل بدنه سیاست خارجی در شرایطی که دائم در حال تحول است باید کسی رئیس جمهور باشد که با واقعیت تطبیق داشته باشد و اجازه توهین به این کشور را ندهد و باید شرایطی فراهم شود که حقوق ایرانیان در سطح بینالمللی در رفتار کشورها تجلی پیدا کند.
دکتر کولایی در پاسخ به سئوالی در رابطه با پرونده هستهای در سالهای اخیر و نقش آفرینی و با ماجراجوییهای بزرگان کشور گفت: به فضایی که این همکاری بین ایران و روسیه شکل گرفت باید توجه کرد ما خواستار تعامل با سایر کشورهای دیگر هستیم.
نماینده سابق مجلس در دوره ششم در پاسخ به سئوالی که راهکار عدم صدور قطع نامه را خواستار شده بود، گفت: باید مذاکرات را به گونهای اعمال کرد که قطع نامهای علیه ایران صادر نشود. صدور قطع نامه خط قرمز بود که بعد از دولت خاتمی این خط قرمز از بین رفت و صادر شدن قطعنامه علیه یک کشور به هر حال یعنی این که این کشور باعث ناامنی در جهان است. بازی سیاست قاعده خودش را دارد و نمیتوان قواعد آن را نادیده گرفت.
به گزارش مهر ، وی در پاسخ به سوالی عنوان کرد: اما مسئله ای که جای سوال دارد توان مذاکره کردن ماست و وقتی شما در انتخابات شرکت نمیکنید نمیتوانید انتظار داشته باشید که دیدگاه شما انتقال یابد و اگر دغدغهی آبروی ایران و ایرانیان را داریم بهتر است اول مقدماتش را فراهم کنیم. پروژه دموکراتیکسازی در کشور ما ناتمام مانده است.
در ادامه پرسش و پاسخها کولایی در پاسخ به سئوالی در مورد سرمایههای اجتماعی و نقش آنها در سیاست خارجی گفت: ایران این سرمایه را دارد که تغییر را ایجاد کند، اما نه این که از فردا همه چیز درست شود، روند از بین رفتن بیاعتمادی و بدبینی زمان می برد.این تغییر، دفعی و یکباره نخواهد بود و باید جبران غفلتهایی که کردیم را با تلاشهایی مستمر انجام دهیم.
کولایی در پاسخ به نظرات دانشجویی که سازمان ملل را قبول نداشت و اظهار میکرد تعداد قطعنامهها مهم نیست، گفت: به خاطر امام و شهدا و انقلابی که قرار بود اهداف ایران و ایرانیان را با جمهوری اسلامی انطباق دهد نباید بگذاریم که موجودیت دمکراتیکمان زیر سئوال برود و جمهوری اسلامی بدون ایران معنا ندارد و در قرآن هم آمده است که از سرنوشت گذشتگان خود عبرت بگیرید و باید به این موضوع توجه داشته باشیم تا دچار سرنوشت دیگران نشویم.
وی در پاسخ به سئوالاتی در مورد رابطه ایران و آمریکا و حفظ منافع دولتهای مسلمان گفت: منافع مردم ایران شاقولی است که رفتارها را در سیاست خارجی تنظیم میکند و باید رفتارها را به گونهای تغییر بدهیم که منافع ایران زیر سئوال نرود و باید روابط خارجی را طوری تنظیم کنیم که سیاستهایمان بنیان بر انداز نباشد.
کولایی در پاسخ به سئوالی در مورد سیاست خارجی اصلاحطلبان و روابط با افغانستان، عراق و غزه گفت: به دلیل جایگاه و ویژگیهایمان در منطقه باید رفتارهایمان را به سمت ایجاد صلح و ثبات در کشورهای همسایه پیش ببریم.
وی در پاسخ به سئوالاتی در موردروابط گذشته اصلاحطلبان که به دید سئوالکننده کوچککردن جایگاه ایران را سبب شد، اظهار داشت: رئیس دولت نهم از 45 سفری که به کشورهای دنیا می کند فقط از 15 تا از آنها جواب دریافت میکند و به عنوان یک دانشگاهی تاسف میخورم .
دانشجوی سئوال کننده ادامه داد" چرا روابط با ونزوئلا را نادیده میگیرید؛ الان خیلی از کشورهای اروپایی که در جنگ حامی عراق بودهاند حامی ما هستند و چرا حمایت آمریکا را میخواهید"
کولایی پاسخ داد: چرا فکر میکنید قرار است به آمریکا امتیاز بدهیم، الان کدام یک از کشورهای حامی عراق در جنگ با ما رابطه دارند، کشورها منافعی دارند و این موضوع انکارناپذیر است، وابستگی به روسیه هیچ فرقی با وابستگی به آمریکا ندارد. اگر بر علیه وابستگی با آمریکا انقلاب کردیم نمیتوانیم آن را با وابستگی به روسیه ادامه دهیم.
نظر شما