به گزارش خبرنگار مهر، آیت الله هاشمی رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام صبح پنجشنبه در کنگره بزرگداشت ثقه الاسلام کلینی، مکتب اهل بیت (ع) را محرم اسرار الهی و سرمایه تربیتی، اخلاقی، سیاسی و اجتماعی خواند.
رئیس مجلس خبرگان رهبری اظهار داشت: سلفی ها واقعا با اقدماتشان به اسلام خیانت کردند، از خوارج تا فرقههای بعد تا به امروز که طالبان آمدهاند بدترین نحلهها را خلق کردهاند و دنیای امروز از این نگاهها فرار میکند اینان پوشش قبیحی بر اسلام میگذارند در صورتی که اسلام بسیار زیباست و این برعهده علما و اندیشمندان است که این فضا را اصلاح کند.
وی افزود: مبنای دانش، شک کردن و سعه صدر داشتن برای پذیرفتن سئوالات است و باید بحث مناظره و احتجاج را توام با سعهصدر و برای آشنا شدن با علوم روز را مورد استفاده و اولویت قرار دهیم که مرحوم کلینی بخشی از این توان بالای خود را مدیون همین ویژگیها است.
آیت الله هاشمی رفسنجانی افزود: کلینی بیش از 70 درصد سن خود را در ری و یک سوم عمر خود را در بغداد گذراند و حقیقتاً عراق در آن مقطع مرکز علم جهان بود و به عنوان جایگاهی متعالی در تمدن جهان به شمار میرفت ، بسیاری از علوم اسلامی زائیده بغداد و ایرانیهای مقیم کوفه و عراق بوده است به طوری که بسیاری علوم شیعی را حجازیالمولد و عراقیالرشد میدانند.
وی نقش دانشگاه جندیشاپور ایران را در آن مقطع نقشی اساسی و کمنظیر ارزیابی کرد و گفت: یکی از مهمترین منابع ترجمه علوم تولیدی در بغداد به همه زبانها همین دانشگاه جندیشاپور در حدود شوشتر بوده است.
آیت الله هاشمی رفسنجانی همچنین در خصوص بغداد بیان داشت: با پیروزی آلبویه و فتح بغداد از سوی آنان برای شیعیان فضای بهتری فراهم شد و در آن فضایی مطلوب بود که بزرگانی نظیر کلینی توانستند با بهرهگیری از شرایط دستاوردهای بزرگی را برای مکتب شیعی فراهم کند و به واقعه امروز حجتالهی برای حوزههای علمیه به واسطه فرصت پدیدآمده از پس انقلاب اسلامی تمام است.
وی ادامه داد: امروز شرایط حکومتی به واسطه برقراری معیارهای اسلام و حکومت ولایت فقیه بستری مطلوب و با ارزش است که اگر درست از آن استفاده نکنیم و تنها به دانش و محتوای خلق شده در روزگار گذشته بسنده کنیم، مطلوب نیست.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام عنوان کرد: شیخ طوسی، شیخ کلینی و بزرگانی از این دست با اقتضاء زمان و در آن شرایط سخت آثار ارزشمندی خلق کردهاند که اکنون که فرصت فراهمتر است و ما عقیده داریم که دین ما دین علوی بوده و قرار است بر همه ادیان غلبه کند باید بپذیریم که با زور چیزی درست نمیشود و امروز روز منطق، علم، دانش و استدلال است.
آیت الله هاشمی رفسنجانی در ادامه سخنان خود در کنگره بزرگداشت شیخ کلینی در جوار بارگاه ملکوتی حضرت عبدالعظیم حسنی با بیان تاریخچه زندگی علمی ابوجعفر محمد بن یعقوب بن اسحاق رازی (کلینی) افزود: شیخ کلینی کتاب الکافی را با توجه به مقتضیات زمان خود تحریر کرد.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام کتاب الکافی را ذخیره ای بزرگ برای شیعیان دانست و تأکید کرد: حوزه های علمیه باید در سایه حکومت ولایت فقیه از ارتباطاتی که مقدور شده است، برای تحقیق، مطالعه و مباحثه استفاده کنند.
آیتالله هاشمی رفسنجانی افزود: با مجموعه مطالعات و بررسیهای که در عمرم انجام دادم بدین نتیجه رسیدم که عظیمترین مخزن اسرار الهی و بزرگترین سرمایه اخلاقی ، سیاسی و اجتماعی که مبنای اداره بشریت است را در مکتب اهل بیت داریم و به واقع چیزی غنیتر از این مکتب در عالم نمی شناسم.
وی افزود: در این 250 سال فاصله میان زمان پیغمبر (ص) تا زمان غیبت امام عصر (عج) ائمه اهل بیت (س) با بهرهگیری از دانش لدنی و الهام و ارتباط و مطمئن با منابع دانش و آشنایی کامل با قرآن، منابع دانش آن زمان بودهاند اگر چه نتوانستهاند با توجه به اشکالات سیاسی که وجود داشت پایهگذاری دینی و ابدی و جهانی را عملیاتی کنند اما با مجاهدت و کوشش فراوان این معارف ارزشمند را به ثبت رساندهاند.
رئیس مجلس خبرگان رهبری ثبت معارف در جزوهها و متون را اصلیترین سرمایه مطلب اهل بیت (س) عنوان کرد و افزود: اگر چه تمامی این جزوهها به دست ما نرسیده اما این مقدار نیز اقیانوس بیکرانهای است که در کنار تفاسیر ارزشمند قرآن که با بهرهگیری از علوم لدنی ائمه صورت گرفته ومیتواند مبنای ارزشمند راه قرار گیرد.
آیت الله هاشمی رفسنجانی ادامه داد: از دوره تبیین و تدوین که در عصر حضور حضرت است که بگذریم به عصر غیبت میرسیم که این مقصد نقطه سرنوشتساز مکتب اهل بیت بودهاست و اگر در آن غیبت صغری این استفادههای ارزشمند از دانش و علوم لدنی صورت نمیگرفت مشخص نبود مکتب اهل بیت امروز چه سرنوشتی داشت و این مکتب را علما و اندیشمندانی نظیر کلینی پیش بردهاند و تا آنجا که مقدورشان بود آن را حفظ کردهاند.
وی از دو مکتب محدثان و فقها به عنوان دو مکتب مکمل یکدیگر در زمان غیبت صغری نام برد و خاطر نشان کرد: مکتب محدثان که از پایهگذاران آن علیبن ابراهیم قمی، شیخ کلینی و مرحوم صدوق بوده در مرحله محاسباتی در جایگاه بالاتری از مکتب فقها که پایهگذاران آن را شیخ مفید، سیدمرتضی و شیخ طوسی تشکیل میداده قرار داشتهاند اما هر دوی این مکاتب به عنوان مکمل یکدیگر زمینههای توسعه دانش مبتنی بر حرکت اهل بیت را رقم زدهاند.
رئیس مجلس خبرگان رهبری سپس به ارزیابی نقش ری و سابقه تاریخی آن پرداخت و گفت: ری یکی از قدیمیترین شهرهای دنیا است و سابقه آن آنقدر هست که برخی این شهر را به فرزندان آدم و نوح نسبت میدهند و موقعیت جغرافیایی این شهر نیز یکی از بهترین نقاط جهان است، پیوستگی با سلسله جبال البرز، دشت حاصلخیز و هوای آن به واسطه عبور تونل باد منجیل و قرارگیری آن در مرکزیت ایران همه از نقاط برجسته این شهر به شمار میرود و البته ری پس از ظهور اسلام نقطه مرکزی حرکت مسلمانان به طرف شرق بوده و تا قرنها دروازه شهر به شمار میرفته است.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام بر ضرورت احیای محل زندگی خاندان کلینی تاکید کرد و افزود: در طول تاریخ، این شهر مورد توجه ویژه حکومتهایی نظیر بنیامیه و بنیعباس قرار داشته و در زمان حکومت حضرت علی(ع) این دیار یکی از امنترین و آرامترین نقاط منطقه بوده است البته در مقطعی خوارج پس از شکست به ری گریختهاند و همواره این مقطع فراز و نشیبهای بسیاری داشته که گاهی نیرومند و پر توان به پیش میرفته و گاهی در فشار بوده است.
پیش از سخنان آیت الله هاشمی رفسنجانی، حجت الاسلام محمدی ری شهری تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) در سخنانی به بیان خصوصیات بارز ثقه الاسلام کلینی پرداخت.
وی کلینی را ویراستار اهل بیت (ع) در دوران غیبت صغرای امام زمان (عج) خواند.
در این کنگره، همچنین از تصحیح جدید الکافی اثر شیخ کلینی رونمایی شد.
به گفته محمدی ری شهری، 12 محقق در مدت 7 سال تصحیح این اثر برجسته را انجام داده اند.
در آغاز کنگره بزرگداشت ثقه الاسلام کلینی، حجت الاسلام محمدی گلپایگانی رئیس دفتر مقام معظم رهبری، پیام حضرت آیت الله خامنهای به این کنگره را قرائت کرد.
نظر شما