جوانان باید در هیئت امنای مساجد عضویت داشته باشند
رئیس ستاد اقامه نماز کشور با اشاره به اینکه آموزش عملی نماز در همه شبکههای تلویزیونی باید انجام شود، گفت: برای نشان دادن اقامه نماز، از نسل نو استفاده شود، این امر مستلزم بهکارگیری جوانان در هیئت امنای مساجد است.
به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام محسن قرائتی رئیس ستاد اقامه نماز کشور در همایش "نماز و رسانه" با اشاره به اینکه در آیات قرآن به مسئله نماز اشاره بسیاری شده است، اظهار داشت: دوقلوهای بسیاری در قرآن کنار یکدیگر قرار دارند. به طور مثال در جایی نماز باران و در جای دیگر نماز آیات خوانده می شود، این نشان می دهد که خداوند هم زمین و هم آسمان را می لرزاند جایی نماز باران خوانده می شود و جایی دیگر نماز آیات به علت لرزش زمین. اینها کنار هم برجستگی نماز را بیشتر می کند. خانواده ای که اهل نماز است و خانواده ای که اهل نماز نیست.
وی با اشاره به اینکه اهل هنر به تنوع توجه دارند، تصریح کرد: 350 نماز مستحبی وجود دارد، نماز اول ماه با نماز آخر ماه فرق می کند. نماز جعفر طیار با نماز فاطمه زهرا فرق دارد. در نماز دو رکعت نماز تنوع بسیاری دارد. ایستادن، نشستن، آرام خواندن، بلند خواندن، تنوع در صوت و حرکت بسیار زیاد است.
حجت الاسلام قرائتی با بیان اینکه اگر می خواهیم جامعه بیمه شود، راه بیمه نماز است، افزود: راههایی که نسل نو را آسیب پذیر می کند یا غفلت است یا شهوت. دوای غفلت نماز است و دوای شهوت ازدواج. اگر مسئله ازدواج برای افراد سن بالا آسان شود نیمی از دینشان حفظ می شود، اگر دختر و پسری ازدواج کنند دو سوم دینشان حفظ می شود. اگر ازدواج آسان را ترویج کنیم و نماز را تبلیغ کنیم و غفلت و شهوت را سد کنیم، خود و نسل ما بیمه است.
رئیس ستاد اقامه نماز کشور با بیان اینکه تلویزیون برنامه های با جاذبه را برای آخر وقت نگذارد، گذاشتن فیلمهای پرجاذبه به نماز ضربه می زند، یادآور شد: زیباییهای زیادی در نماز داریم. باید آموزش عملی نماز در همه شبکه ها داشته باشیم، در کتابهای آموزش و پرورش پیشنهاد کردم و قبول شد. اما این آموزش کافی نیست، بلکه خو گرفتن و رشد کردن با نماز مهم است.
وی گفت: ترویج برخی از مسائل که تلویزیون نشان می دهد ترویج نماز نیست، برای نشان دادن اقامه نماز، از نسل نو باید استفاده شود. یکی از مشکلات هیئت امنای مساجد سالمندان هستند که 70 سال به بالا هستند، حتی برخی جاها نسل جوان را راه نمی دهند.
حجت الاسلام محسن قرائتی با بیان اینکه نماز طبیعی باید خوانده شود نماز مصنوعی فایده ندارد، افزود: نماز باید از درون بجوشد، اگر کسی معتقد به کاری باشد اثر دارد. کسی که می نویسد باید به کار خود معتقد باشد. آموزش عملی نماز در همه شبکه ها مهم است. نماز باید با محبت خوانده شود نه با زور.
وی با بیان اینکه 4 نوع نماز داریم نماز شکر، نماز رشد، نماز انس و نماز قرب، تصریح کرد: اگر نعمتهای خداوند را به تصویر بکشیم و اگر نعمتهای خداوند را برای فرزندان خود بشماریم باعث دوست داشتن خداوند و اقامه نماز می شود. به تصویر کشیدن نعمتهای خداوند عامل علاقمند شدن نسل ما به نماز می شود.
"اتاق فکر نماز" تشکیل شود
قائم مقام سازمان صدا و سیما بر تشکیل اتاق فکر برای فعالیت جهت ترویج اقامه نماز تأکید کرد و افزود: این اتاق فکر برای بازتعریف برنامهریزیها ضروری است زیرا شاهد جا به جایی نسلها هستیم و نسل سوم و چهارم با دانش بالا کار مدیریت جامعه را به عهده می گیرند.
علی دارابی قائم مقام سازمان صدا و سیما در این همایش با اشاره به اینکه رسانه ها اعم خبرگزاریها، مطبوعات و صداوسیما با هم در راستای ارتقای دانش عمومی، موج افزایی و سبقت تلاش می کنند، تصریح کرد: طی سالهای اخیر شاهد تعامل خوبی میان رسانه ملی سایر رسانهها بوده ایم، بی تردید برگزاری این اجلاس این همکاریها را تقویت می کند.
دارابی با بیان اینکه پیام مقام معظم رهبری دارای 8 محور است که طی آن اولویتها، بایدها و شایدها را مورد توجه قرار می دهند، افزود: مقام معظم رهبری تأکید کردند یکی از برترین اقدامات حکومتی اهتمام به اقامه نماز است. از این رو اهتمام اقامه نماز در شمار برترین کارها قرار دارد و برترین کلام اسلامی است و بر این اساس چشم انداز و سند را برای ما ترسیم کرده است.
قائم مقام سازمان صدا و سیما با اشاره به اینکه رهبری تأکید کرده اند همه بخشهای حکومتی باید درگیر این مسئله شوند، یادآور شد: در واقع وظیفه یک بخش نیست بلکه همه بخشها مانند آموزش و پرورش، صدا و سیما، وزارت ارشاد،سازمان تبلیغات اسلامی، دانشگاهها و مراکز تولید سینمایی به طور ویژه در این خصوص ایفای نقش کنند. باید همه دستگاهها سهم خود را در عملیاتی کردن این مطالبه رهبری بیان کنند.
وی سومین تأکید مقام معظم رهبری را اولویت برنامه ها بر اساس نماز خواند و گفت: باید مسئله شوق انگیزی به عنوان معیار در این بحث دنبال شود. ایجاد نشاط از سوی رسانه ملی اهمیت بسیاری دارد.
دارابی با اشاره به اینکه در برخی مساجد ما نماز صبح اقامه نمی شود، گفت: مطبوعات باید کمک کنند و از مساجدی که در سطح کشور نماز را با شکوه برگزار می کنند و اقشار مختلف در آنها حضور می یابند را مطرح و معرفی کنند .
وی آموزش عمومی نماز به شکل هنرمندانه و استفاده از همه استعدادهای خوب و نیروهای خلاق، متفکر و هنرمند را از دیگر تأکیدات مقام معظم رهبری خواند و یادآور شد: مسئله نماز از موضوعاتی است که باید به آموزش آن همت گماشت. مخاطب این بخش خاص نیستند بلکه همه مردم را شامل می شود.
قائم مقام سازمان صدا و سیما با اشاره به اینکه ما برای انجام برخی وظایف می گوییم که دستورالعمل نداریم اما در بحث نماز اینگونه نیست، اظهار داشت: با توجه به اینکه نقش رسانه های گروهی بی بدیل است ما از تلاشها و کارهای آنها در حوزه نماز و تولیدات و سریالها و برنامه هایی که رویکرد معارفی دارند استقبال می کنیم.
وی در ادامه پیشنهاد داد سند راهبری مقام معظم رهبری باید عملیاتی شود و عملیاتی شدن آن هم این است که سهم هر دستگاه برای این موضوع شناخته و ساز و کارهای آن مشخص شود و رسانه ها نیز به طور مستمر آن را دنبال کنند تا به یک سامان جدی در این خصوص دست یبایم.
علی دارابی با اشاره به اینکه باید با توجه به معیارهای برجسته نظام به امر ترویج نماز، به دور از شعارهمت گماشت و دستگاهها سهم خود را بیان و میزان تأثیرگذاری آنها مشخص شود، گفت: سریالها و تولیدات نمایشی اثرات بسیاری دارند که به عنوان عملیاتی شدن موضوع آن را دنبال می کنیم.
وی در ادامه بر تشکیل اتاق فکری برای نماز و شورای راهبردی و لایه های بعدی تأکید کرد و افزود: این اتاق فکر برای بازتعریف برنامه ریزیها ضروری است. زیرا شاهد جا به جایی نسلها هستیم و نسل سوم و چهارم با دانش بالا کار مدیریت جامعه را به عهده می گیرند. از سوی دیگر برنامه ها باید متناسب با مسائل و ذائقه های نسل جوان مطرح شوند و نحوه ترویج و تبلیغ و اشاعه نماز را دنبال و از علمای فقید در این زمینه استفاده کنیم.
قائم مقام سازمان صدا و سیما گفت: پس از به اتمام رسیدن این همایش دبیرخانه دائمی همایش نماز و رسانه برای برنامه ریزی برای همایش بعدی تشکیل شود تا ضمن برطرف کردن اشکالات این همایش زمینه ساز توسعه همایش آینده باشد.
قویترین پیامهای دینی را باید غیرمستقیم مطرح کرد
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم با تأکید بر نقش رسانهها در انتقال مفاهیم ارزشی به مخاطبان بیشماری که دارند، فعالیتهای غیرمستقیم را دارای تأثیرگذاری بالایی عنوان کرد و گفت: قویترین پیامهای دینی را باید غیرمستقیم مطرح کرد تا نتایج عمیق و ماندگاری در پی داشته باشد .
به گزارش خبرنگار مهر، محمدحسین صفار هرندی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی صبح سه شنبه 22 اردیبهشت در نخستین همایش نماز و رسانه اظهار داشت: آیات متعددی فلسفه وجودی نماز را مورد تأکید قرار می دهند . نماز جایگاه بسیار مهمی دارد که استعانت به آن اهمیت بسیاری دارد. خداوند دعوت می کند که از نماز یاری بجویید. رهبر معظم انقلاب تعبیری دارند که می فرمایند نماز در همه احوال شایسته است و توصیه می شود به ویژه در شرایط سخت و بحران، نماز خوانده شود.
وی با بیان اینکه ما قدر رسانه ها را می دانیم و می شناسیم اگر رسانه ای بر روی موضوعی تمرکز کند توفیق فراوانی در جا انداختن آن دارد، گفت: این تأثیر چنان است رسانهها که بسیاری از مواقع گرداننده مسائل روزمره اجتماع هستند. به همین منظور می توانند بسیاری از مسائل را مطرح کنند.
صفار هرندی با اشاره به اینکه برخی از اسباب اولیه اقامه نماز آبادی مساجد است افزود: روزنامه ها بخشی را به ترویج نماز اختصاص دهند، باید نقش نماز در تنظیم روابط اجتماعی، سیاست داخلی و خارجی مطرح شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه همه سینماها باید جایی به اقامه نماز اختصاص دهند، تصریح کرد: بیشتر سینماها و بیمارستانها جایی برای نماز اختصاص داده اند. طی سالهای اخیر برنامه سازیهای صدا و سیما درباره مسائل دینی با غنای هنرمندان همراه بوده و از آنچه موجب وهن مسائل دینی بود فاصله گرفتیم.
صفار هرندی گفت: قوی ترین پیامها به صورت غیر مستقیم است اگر توصیه به نماز به صورت غیر مستقیم باشد تأثیر بسیاری دارد. اگرچه توصیه مستقیم آن آسانتر است. نماز خود رسانه است، علامت است و بالاترین علامت مسلمانان است.
وی با تأکید بر اینکه نماز هویت مسلمانان است، گفت: مسلمانان باید بتوانند و این دغدغه را داشته باشند که هویت خود را پیش روی دیگران و در مجامع بین المللی مطرح کنند .
صفارهرندی با یادآوری اینکه تصویر نمازگزاردن روی پل خیبر یکی از زیباترین تصاویر ثبت شده عالم است، افزود: تصویر آدمی که در یک موقعیت اضطراری نماز بخواند از زیباترین تصاویر به شمار می رود که کمتر می بینیم و یا به تصویر کشیدن بی قراری مردم برای اقامه نماز صبح هم از زیباترین تصاویر است.
وی تصریح کرد: ما امروز به جایی رسیده ایم که بگوییم در جمهوری اسلامی عمل صالح در ارتباط با اقامه نماز است که از مشخص ترین و زیباترین کارها به شمار می رود. باید در این خصوص سرمایه گذاری شود و طراحی خردمندانه و آگاهانه ای صورت گیرد.
نظر شما