۲ خرداد ۱۳۸۸، ۸:۵۵

ابریشم بافی گلستان؛ نیازمند ترویج و توجه ویژه

ابریشم بافی گلستان؛ نیازمند ترویج و توجه ویژه

گرگان - خبرگزاری مهر: معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان گفت: صنعت ابریشم بافی از صنایعی دستی شاخص استان است که با ترویج این هنر - صنعت اصیل و بومی باید به حفظ اصالتها و سنتها همت گمارده شود.

به گزارش خبرنگار مهر در گرگان، انوشیروان گرائلی شامگاه پنجشنبه به خبرنگارن در گرگان افزود: ابریشم به عنوان ظریفترین، محکم ترین، پردوام ترین و پرجلاترین نخ جهان از سابقه ای به قدمت تمدن بشری برخوردار است.

وی اظهار داشت: از زمان اکتشاف تاکنون در بیشتر سرزمین های ابریشم پرور، اصلی ترین مورد مصرف آن، بافت برخی از انواع قالی و قالیچه بوده و در کنار صادرات فرشهای پشمی، فرشهای ابریشمی ایران نیز با بهره گیری از ارزشهای هنری فراوان در دیگر کشورهای جهان از جایگاه خاصی برخوردار بوده است.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به فرهنگ دیرینه نقاط مختلف کشور و سنت های مردم، بافت انواع پارچه، روسری، چادرشب و دستمال ابریشمی در مناطق مختلف کشور انجام می گیرد.

گرائلی گفت: شهرستانهای رامیان و مینودشت از معروفترین مراکز بافت پارچه های ابریشمی استان گلستان به شمار می روند و تولیدات ابریشمی آن شامل پارچه های لباس تمام ابریشم، روسری، شال گردن، چادرشب و نوار ابریشمی حاشیه لباس است.

معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی سازمان میراث فرهنگی گلستان بیان داشت: نوغانداران رامیان و مینودشت با استفاده از تکنولوژی بسیار ساده پس از تولید نخهای ابریشمی به بافتهای پارچه های ابریشمی به منظور تهیه لباس زنانه، چادرشب، روسری و دستمال می پردازند.

این مقام مسئول تصریح کرد: طی دهه های گذشته با رواج پارچه های مصنوعی ارزان قیمت و گرانقیمت بودن لباسهای ابریشمی برای زنان، این قبیل لباسها تنها به عنوان یک زینت سنتی و ارزشمند در مراسم عروسی استفاده می شوند و کارگاه های ابریشم بافی روستایی تنها به بافت چادرشب و دستمال ابریشمی مشغولند.

معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی سازمان میراث فرهنگی گفت: با توجه به مصرف پارچه های ابریشمی رامیان در تولید لباس، حوله، دستمال و شال و... و استفاده از رنگهای سنتی و شفافیت این رنگها، غالباً این محصولات از ثبات شستشوی خوبی برخوردار نیستند.

گرائلی افزود: به منظور رفع مشکل ثبات رنگی این پارچه ها پس از بررسی ثبات رنگ نمونه های موجود در کارگاه رنگرزی مرکز گرگان با استفاده و جایگزین کردن رنگهای راکتیو و اسیدی به جای رنگهای باریک، ثبات رنگهای آن ها ارتقاء یافته و روشهای علمی تری برای استفاده صنعتگران پیشنهاد شد.

وی خاطرنشان کرد: در نظر است در مراحل بعدی رنگهای طبیعی جایگزین رنگهای شیمیایی ثابت شود.

معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی استان گلستان گفت: با توجه به اهمیت احیاء رشته های منسوخ شده و در حال منسوخ شدن این استان، اقدام به آموزش این رشته ها شده است.

وی بیان داشت:  در سال 87، رشته های لباس محلی، سرکلاته خرابشهر، لباس محلی زیارت، سوزن دوزی شاهکوه و البسه محلی شاهکوه در قالب آموزش و پژوهش این معاونت احیاء شد.

این مسئول صنایع دستی گلستان افزود: نظر به توسعه این رشته ها در سال جاری نیز، واحد آموزش و پژوهش این معاونت مطالعات لازمه را درخصوص رشته های قزاق دوزی، مسگری، ابریشم بافی ترکمن، کوب بافی و سفال جرجان به عمل آورده و برنامه ریزی جهت احیاء این رشته ها در قالب آموزش در دست اقدام است.

کد خبر 883167

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha