به گزارش خبرگزاری مهر، کنفرانس نگاهی به تاریخ و فرهنگ ایران با عنوان تخصصی "از تخت جمشید تا اصفهان" به اهتمام رایزنی فرهنگی ایران در اسپانیا و همکاری دانشگاه آتونومای مادرید، در محل دانشکده فلسفه و ادبیات آن دانشگاه 31 اردیبهشت ماه برگزار شد.
این کنفرانس یکروزه با حضور سید داوود صالحی سفیر ایران، سید احمدرضا خضری رایزن فرهنگی کشورمان در اسپانیا، پرفسور اوبرتو گونزالس رییس دانشکده فلسفه و ادبیات و شماری از استادان، دانشجویان و علاقمندان به فرهنگ و تمدن ایران برگزار شد.
در مراسم افتتاحییه این کنفرانس نخست سفیر کشورمان در اسپانیا با ابراز خرسندی از برگزاری این برنامه با اشاره به سوابق تاریخی روابط ایران و اسپانیا و تاکید بر لزوم گسترش این روابط ، گفت: با وجود روابط خوب ایران و اسپانیا و وجود اشتراکات فراوان هنوز اندیشههای فلسفی ایران به طور کافی به طبقه روشنفکر اسپانیا منتقل نشده است.
اعلام آمادگی دانشگاه آتونوما برای گسترش همکاریها با ایران
در ادامه مراسم افتتاحیه پرفسور اوبرتو گونزالس رئیس دانشکده فلسفه و ادبیات با ابراز خرسندی از برگزاری این کنفرانس در دانشگاه آوتونوما گفت: پرداختن به موضوع ایران با توجه به نقش مهم آن کشور در تحولات تاریخی سدههای پیشین بسیار مهم و یک ضرورت است.
وی آمادگی آن دانشکده را برای گسترش همکاریها با رایزنی فرهنگی ایران در مادرید مورد تاکید قرار داد.
سپس برنامه علمی کنفرانس با حضور پروفسور خواکین کوردوبا استاد تاریخ باستان دانشگاه آتونوما به عنوان میزبان و دبیر کنفرانس، پروفسور خوسه ماریا بلاسکز عضو آکادمی سلطنتی تاریخ اسپانیا و استاد برجسته تاریخ دانشگاه کمپلوتنسه، خواکین رودریگز پژوهشگر مسائل ایران و دکتر سیداحمد رضاخضری استاد تاریخ و تمدن دانشگاه تهران و رایزن فرهنگی ایران در اسپانیا آغاز شد.
در این کنفرانس پروفسور خوسه ماریا بلاسکز در سخنرانی خود تحت عنوان "میراث تخت جمشید "گفت: پرسپولیس یا تخت جمشید از برجسته ترین آثار تمدنی ایران و نشانگر نبوغ ایرانیان است. این مکان برای محققان و جهانگردان خارجی اهمیت بسیاری دارد به نحوی که از مهمترین مناطق مورد علاقه آنان است. پرسپولیس بازتاب روح هخامنشیان به ویژه داریوش اول و خشایارشاه است و این روح در نقوش برجسته تخت جمشید کاملاً مشهود است.
بلاسکز در ادامه افزود: داریوش اول یک امپراطوری بزرگ از هندوستان تا سوریه به وجود آورد اما امپراطوری به خودی خود مهم نیست بلکه سرشت و طبیعت آن اهمیت دارد و اهمیت امپراطوری هخامنشیان در آن است که آنها ادیان و فرهنگها را محو نکردند بلکه همزیستی و اختلاطی از نژادها وفرهنگها به وجود آوردند و این موضوع در نقوش برجسته ورودی تخت جمشید دیده می شود.
شگفت آور است که هرودوت به جشن نوروز اشارهای نکرده است
وی اضافه کرد: این نقوش به روشنی همزیستی و روح آشتی و تفاهمی را که هخامنشیان در آن روزگار در سرزمین پهناور تحت تسلط خود ایجاد کردهاند به نمایش میگذارد. آپادانا برای برگزاری جشن نوروز ایجاد شد اما شگفت آور است که هرودوت به این جشن بزرگ و مهم اشارهای نداشته است.
بلاسکز افزود: ایرانیان برای هنر خود از سرزمینهای اطرافشان تقلید نکردند و خود پایه گذار هنر جدید مبتکرانهای شدند. از جمله در شهرسازی الگویی نوین و انقلابی ارائه کردند. برای مثال در نینوا در مقابل در تخت جمشید خیلی کوچکتر است. در این مسیر هخامنشیان از هنرمندان یونانی، هندی، آشوری و اورارتو استفاده کردند اما الگوی جدیدی را آفریدند به طوری که این هنرمندان غیر ایرانی روح ایرانی را فرا گرفتند و مثال بارز این امر را در مجسمههایی که یونانیان ساختند، میتوان مشاهده کرد در این مجسمهها لباسهای پرچین دیده نمیشود اما چهرهها شبیه یونانیها هستند.
وی در پایان با اشاره به اینکه اسکندر بسیاری از رسوم ایرانی را فرا گرفت و در تشییع داریوش سوم شرکت کرد گفت: این ادعا که اسکندر تخت جمشید را به آتش کشیده باشد معتبر نیست.
پروفسور خواکین کوردوبا استاد تاریخ دانشگاه آتونوما هم در سخنانی با عنوان "جیرفت؛ پیدایش اسطوره فرهنگی" گفت: کشفیات صورت گرفته در منطقه جیرفت گویای یکی از کهنترین تمدنهای بشری است که به دو هزار سال قبل از میلاد باز میگردد. ویژگی این تمدن در آن است که سبکهای هنری بسیار ظریف و استادانهای در آن قابل مشاهده است.
وی همچنین با اشاره به کاوشهای مرحوم دکتر آذرنوش در منطقه کنگاور گفت: آذرنوش در بررسیهای خود به این نتیجه رسیده بود که معبد کنگاور به دوره ساسانی باز میگردد نکتهای که مورخان عرب هم به آن اشاره داشتند به علاوه این بنا در اصل برای استفاده به عنوان کاخ بوده است نه معبد.
پرفسورکوردوبا در ادامه با استفاده از تصاویر متعددی از کشفیات باستانی منطقه جیرفت به تبیین جنبههای مختلف هنر ایرانی در آن دوره پرداخت.
خواکین رودریگز پژوهشگر و ایرانشناس هم در سخنرانی خود با عنوان "سیرتحول ادبیات معاصر ایران" ویژگیهای بارز و اهم تحولات تاریخی ادبیات معاصر کشورمان را از سال 1825 میلادی یعنی از زمان اعزام نخستین دانشجویان ایرانی توسط عباس میرزا به خارج از کشور تا انقلاب اسلامی مورد بررسی قرار داد و گفت: تحولات ادبی معاصر ایران از ترجمه آثار غربی آغاز شد که پیشگام این حرکت میرزا حبیب اصفهانی بود.
رودریگز در ادامه با اشاره به اصلاحات امیرکبیر گفت: نهضت نوسازی آن مرد بزرگ تاثیر شگرفی بر نثر و ادب فارسی بر جا گذاشت و رویدادهای مهمی چون نهضت تنباکو را سخت تحت تاثیر قرار داد. انتشار روزنامه و نثر جدید روزنامه نویسی با ویژگی ساده و روان که تحول مهم دیگری در ادبیات ایران است و انقلاب مشروطه نیز عامل اساسی و مهم دیگری در تحول ادبیات ایران به شمار میرود.
شعر ققنوس نیما در حقیقت نماد خاکستر شدن شعر کلاسیک است
وی با اشاره به ظهور نیما و شعر نیمایی به عنوان انقلابی عظیم در ادبیات منظوم ایران گفت: شعر ققنوس نیما در حقیقت نماد خاکستر شدن شعر کلاسیک و سربرآوردن سبک جدید از دل ادبیات کهن است بدون آنکه گذشته را نفی کند چرا که ققنوس جدید فرزند ققنوس گذشته است. شعر پارسی در دوره جدید حیات خود به جای خدمت به پادشاهان در خدمت به جامعه قرار گرفت. مدایح شاعران به هجو و اظهار محاسن پادشاهان به نمایاندن معایب ایشان و کشور داری آنان تغییر یافت.
وی با اشاره به سبک ادبی جدیدی که جلال آل احمد و علی شریعتی پایه گذار آن بودند، نقش ادبیات انقلابی جدید را در روشنگری جامعه و مبارزات انقلابی مردم برای رهایی از سلطه دیکتاتوری مورد تاکید قرار داد و گفت: بدون شناخت و مطالعه آثار این دو نویسنده درک وشناخت روند انقلاب ایران ممکن نیست.
در پایان نیز سید احمدرضا خضری رایزن فرهنگی ایران در سخنانی به بررسی هنر در دوره صفوی پرداخت. در حاشیه این کنفرانس و در صحن اصلی دانشگاه محل برگزاری کنفرانس هم نمایشگاهی از کتابهای نفیس و ارزشمند در باره تاریخ و فرهنگ ایران، نمایشگاهی از صنایع دستی و نمایشگاه عکسی از مناطق دیدنی کشور برپا شد که مورد استقبال گسترده دانشجویان قرارگرفت در این نمایشگاه صدها حلقه سی دی دوزبانه حاوی معرفی سرزمین و مناطق دیدنی ایران در میان بازدید کنندگان توزیع شد. از جمله برنامههای جنبی دیگر این کنفرانس اجرای قطعاتی از موسیقی ایرانی توسط دو تن از هنرمندان ایرانی مقیم اسپانیا بود.
نظر شما