۶ خرداد ۱۳۸۸، ۱۳:۵۷

در صورت توافق نهایی؛

2400 هکتار به پس کرانه بندر شهیدرجایی افزوده می شود

بندرعباس - خبرگزاری مهر: معاون دریای و بندری اداره کل بنادر و دریانوردی هرمزگان گفت: توافق اولیه در جهت اضافه شدن دو هزار و 400 هکتار به پس کرانه های بندر شهیدرجایی صورت گرفته است که با اضافه شدن این اراضی بخش مهمی از نیازهای بندر تامین خواهد شد.

به گزارش خبرنگار مهر در بندرعباس، سیدمحمد حکیمی در یازدهمین جلسه کمیته کارشناسی کارگروه ترانزیت کشور در بندر شهید رجایی افزود: در سال گذشته تخلیه و بارگیری 58 درصد مواد نفتی و 54 درصد مواد غیر نفتی از طریق بنادر هرمزگان صورت گرفت.

وی اظهار داشت: در سال 87 و با تلاشهای صورت گرفته برای اولین بار به رکورد دو میلیون TEU کانتینر در بندر شهید رجایی دست پیدا کردیم.

وی بیان کرد: در مجموع 87 درصد کل عملیات کانتینری کشور در بندر شهید رجایی انجام گرفته است.

حکیمی با تاکید بر لزوم توسعه همزمان این بندر راستای پاسخگویی با نیازهای کشور گفت: توافق اولیه در جهت اضافه شدن دو هزار و 400 هکتار به پس کرانه های بندر شهیدرجایی صورت گرفته است که با اضافه شدن این اراضی بخش مهمی از نیازهای بندر تامین خواهد شد.

وی اضافه کرد: همچنین با توافقاتی که با منطقه آزاد قشم صورت گرفت قطعه 200 هکتاری که به این سازمان اختصاص داشت در اختیار بندر قرار گرفت و در ازای آن قطعه 100 هکتاری در بندر به سازمان منطقه آزاد قشم تحویل شد.

حکیمی خاطرنشان کرد: بر اساس برنامه ریزی انجام شده عملیات آماده سازی این قطعه در سه فاز انجام خواهد شد که فاز اول آن به مساحت 65 هکتار با حضور 17 شرکت آغاز شده که در بخش ترانزیت و صادرات مواد معدنی مورد استفاده قرار می گیرد.

معاون دریایی و بندری اداره کل بنادر و دریانوردی هرمزگان، احداث بنادر مسافری شهید حقانی و شهید ذاکری، توسعه بنادر سیریک و قشم و راه اندازی فاز دو ترمینال شماره دو کانتینری را از جمله اقدامات در دست اجرای این اداره کل در سطح استان عنوان کرد.

در این جلسه سرپرست اداره کل حمل و نقل و پایانه های هرمزگان به جایگاه ویژه استان در بخش حمل و نقل اشاره کرد و گفت: در سال گذشته در بحث ترانزیت دو میلیون و 340 هزار تن کالا از طریق بندرعباس وارد و 967 هزار تن کالا خارج شد.

بهرامی نیا گفت: هرمزگان در بحث ترانزیت مقام نخست را در کشور دارد و مقصد عمده ترانزیتهای ترکمنستان، آذربایجان، افغانستان و گمرکات داخلی بوده است.

وی مهمترین مشکل پیش روی ترانزیت را قوانین دست و پاگیر عنوان کرد و بر فراهم شدن شرایطی در جهت اصلاح قوانین تاکید کرد.

بهرامی نیا در عین حال به مشکل عدم توجه به راه اندازی مسیرهای ترانزیتی اشاره کرد و گفت: محور بندرعباس - سیرجان مهمترین محور ترانزیتی کشور است اما در برخی از مسیرها فاقد علائم راهنمایی است که در حال پیگیری برای رفع این مشکل هستیم.

کد خبر 886555

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha