به گزارش خبرگزاری مهر، معیار تعیین قدمت مهاجرتهای جمعیتهای مختلف در طول تاریخ بشریت همواره یک مسئله مهم در علم دیرینه جمعیت شناسی بوده است.
تاکنون رایج ترین روش برای تعیین قدمت این مهاجرتها استفاده از شجره فیلوژنتیک قدیمی ترین اجداد انسان با کمک آزمایش نمونه های DNA میتوکندریال (mtDNA) بوده است. DNA میتوکندریال از طریق مادر از نسلی به نسل دیگر منتقل می شود اما به تازگی و پس از 20 سال صحت این متد مورد تردید قرار گرفته است.
به همین منظور دانشمندان دانشگاه لیدز از روش جدیدی برای تعیین قدمت این وقایع تاریخی استفاده کرده اند. در این روش به جای اینکه از شجره فیلوژنیتک استفاده شود جهشهای ژنتیکی موجود در DNA میتوکندریال شمارش می شود.
در این خصوص این محققان توضیح دادند: "انتقال تدریجی جهشهای ژنتیکی خطرناک در DNA میتوکندریالی که توسط انتخاب طبیعی مورد استفاده قرار گرفته است اثری بر جای خواهد گذاشت که وابسته به زمان است. به این ترتیب ما موفق شدیم با استفاده از جهشهای ژنتیکی موجود بر روی DNA میتوکندریال فرمولی را ابداع کنیم که می تواند به روشی دقیق تر تاریخ اولاد فیلوژنتیک را تعیین کند. این بدان معنی است که در مقیاس زمانی می توان بخشی از ویژگی یک شجره ژنتیکی را به دست آورد."
براساس گزارش ساینس دیلی، آزمایش این متد جدید نشان می دهد زنی که تاکنون به عنوان قدیمی ترین جد انسان شناسایی شده است در حدود 200 هزار سال قبل زندگی می کرده است.
این محققان با بررسی پایگاه اطلاعاتی بیش از دو هزار نمونه mtDNA نشان دادند که مهاجرت انسان از آفریقا در حدود 60 تا 70 هزار سال قبل اتفاق افتاده درحالی که تاکنون اعتقاد بر این بود که این مهاجرت بین 10 تا 20 هزار سال پیش رخ داده است.
نظر شما