خبرگزاری مهر- گروه دین اندیشه: ایرانیان از دیرباز فرنگ را می شناخته اند که سابقه آن حداقل به روزگار اشکانیان می رسد. فرنگ و فرنگی از آن زمان تا کنون به ویژه در سده های اخیر در گردش امور سیاسی و نظامی و اقتصادی و اجتماعی ایران ایفای نقش کرده اند که گهگاه بسیار قاطع و تأثیرگذار بوده است.
در کتاب حاضر روح بخشان به عنوان یک محقق و کتاب شناس به روزگاران گذشته رفته و اشاراتی را که تذکره ها، دیوانهای اشعار، رسالات به فرنگ و فرنگی شده تا دوران معاصر استخراج کرده و به ترتیب با ذکر مأخذ ثبت کرده است.
نویسنده در پیشگفتار این اثر نوشته است: وجود کلمه فرنگ و مشتقات آن در زبان فارسی و جامعه ایرانی که موضوعی جالب برای تحقیق است از سالهای پیش توجه نگارنده را به خود معطوف داشته است و به همین جهت ضمن مطالعه کتابهای مختلف یادداشتهایی را در این زمینه فراهم آورده است که نمونه ای از آن در این دفتر ارائه شده است.
دوقسمت از این یادداشتها پیش از این در نامه پارسی چاپ و منتشر شده اند که در همان زمان توجه استادات و پژوهندگان را به خود جلب کرد و بازتابهایی در پی داشت.
فرنگ/فرنجه، رودکی و بی خبری از فرنگ، فارسنامه ابن بلخی، وامق و عذرا، زین الاخبار، امیر معزی و جنگ فرنگان، فرنگ در رباعیات ابوسعید، خاقانی و سگبانی شه فرنگ، فرنگ و فرنگی در عجابینامه، فرنگ و فرنگی در شعر مولوی، حافظ و سعدی، فرنگ و فرنگی در مطلع سعدبن مجمع بحرین، فرآورده های فرنگ در مشرق زمین و در ایران صفوی، فرنگ و فرنگی در شعر بیدل، فرنگ در یک هزاره شعر از جمله عناوینی است که نویسنده در این کتاب به آنها توجه داشته است.
نظر شما