سید محمد مجابی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: این طرح سال گذشته به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است و یکی از فعالیتهای مفیدی که این سازمان می تواند داشته باشد استفاده از دستورالعملهای ساختاری پدآفند غیر عامل است که استفاده از تکنولوژی ، علم و دانش را برای کاهش اثرات و خسارات ناشی از حوادث طبیعی و غیر طبیعی ایجاد می کند .
کارشناسان اجتماعی معتقدند در ساختار مدیریت بحران آنچه حائز اهمیت است دسته بندی اقدامات و برنامه ریزیها به قبل ، حین و بعد وقوع حادثه است .
از نظر آنها در زلزله های بزرگی مثل طبس ، بم ، رودبار و آوج تا زلزله های کوچک و حوادث طبیعی که در کشور اتفاق افتاده است به طور میانگین 15 هزار کشته داشته است و در این میان ساختمانهای نوسازی بوده است که خسارات جدی دیده اند این امر نشان می دهد که از اقدامات ضروری که قبل از وقوع حوادث از جمله رعایت ضوابط ساخت و ساز و ضد زلزله سازی منازل است، رعایت نشده اند .
مجابی متذکر شد : آموزشهای قبل از وقوع حادثه و مانورها نیز می تواند آگاهی لازم را به افراد بدهد که تا در زمان وقوع حادثه قبل از هر امداد گری بتوانند به خود امداد برسانند. این امر در زمان وقوع حادثه که دسترسی به وسایل ارتباطی مقدور نیست بسیار مفید است وتا حد زیادی ازتلفات جانی جلوگیری می کند.
این استاد دانشگاه همچنین اقدامات و سرعت عمل بعد از حادثه را نیز ضروری دانست و گفت: بعد از وقوع حوادث سرعت در امداد رسانی، آوار برداری، کمک به آسیب دیدگان و ... می تواند از تلفات شدید جانی جلوگیری کند . اما ساختار غلط شهرها و تراکم جمعیتی که در برخی نواحی وجود دارد در صورت عدم آگاهی و عدم امداد رسانی به موقع مشکلات جدی را پدید می آورد.
مشاور کمیته محیط زیست شورای شهر وجود نگاه سیستمی را در مدیریت بحران ضروری دانست و گفت: وجود یک مدیریت یکپارچه که بتواند تمامی اجزای مدیریتی را به صورت یکسان برای گذر از بحران هدایت کند لازم است اما در کشور ما هنوز چنین مدیریت سازماندهی داده شده ای وجود ندارد ، برای مثال بحران هایی که آلان در کشور با آنها در گیر هستیم مثل آلودگی هوا خلق الساعه نیستند و در طول زمان ایجاد شده است و فقط با یک مدیریت یکپارچه و هدفمند و دارا ی ساختار آمادگی لازم برای حل این بحران ها ایجاد می شود.
مجابی در مورد نحوه اطلاع رسانی در زمان بحران گفت : آنچه که در زمینه ساختار مدیریتی برای مدیریت بحران وجود دارد این است که ما بتوانیم با اطلاع رسانی مناسب شرایط بحرانی را در کنترل خود در بیاوریم، برای مثال زمان وقوع زلزله علی رغم پیشرفت دانش جهانی قابل پیش بینی نیست. اما می توان در مورد بقیه بحرانها و حوادث مثل خشکسالی ، سیل و طوفان از دانشهای جهانی بهره برداری کرد و از وقوع خسارات زیاد جلوگیری به عمل آورد.
نظر شما