۲۹ خرداد ۱۳۸۸، ۱۰:۱۳

قرارداد فروش گاز به پاکستان /

نمایندگان: باید در مجلس تصویب شود / وزارت نفت: نیازی نیست

نمایندگان: باید در مجلس تصویب شود / وزارت نفت: نیازی نیست

در حالی مسئولان وزارت نفت بر نیاز نداشتن امضای قرارداد فروش گاز به پاکستان در مجلس تاکید می کنند که نمایندگان مجلس به دلیل تعهد آور بودن این قرارداد در طولانی مدت برای کشور خواستار تصویب آن در مجلس شده اند.

به گزارش خبرنگار مهر، قرارداد فروش گاز طبیعی ایران به پاکستان حدود یک ماه گذشته با حضور روسای جمهور 2 کشور، ما بین شرکت ملی صادرات گاز ایران و شرکت سیستمهای خط لوله بین ایالتی پاکستان امضا شد.

بر اساس این قرارداد، قرار است از سال 2014 میلادی صادرات روزانه بیش از 21 میلیون متر مکعب گاز طبیعی با ساخت خط  لوله ای یکهزار و 100 کیلومتری به همسایه جنوب شرقی ایران آغاز شود.

در حالی که اخیرا مقامات پاکستانی از آغاز عملیات لوله گذاری خط لوله دریافت گاز از ایران از اواخر سال  2010 میلادی خبر داده اند، اما هم اکنون ابهاماتی در مورد قانونی و یا غیر قانونی بودن تصویب این قرارداد صادرات گاز در مجلس شورای اسلامی وجود دارد.

نوذری: قراردادهای دولتی صادرات گاز به نظارت مجلس نیاز دارد

در این رابطه غلامحسین نوذری وزیر نفت چندی پیش در گفتگو با مهر با بیان اینکه قراردادهای تجاری صادرات گاز نیازی به نظارت مجلس ندارد، گفته است: قراردادهای صادرات گازی که ما بین شرکت ملی نفت ایران و یک شرکت خصوصی امضا می شود، به نظارت و بررسی مجلس نیاز ندارند.   

وی در عین حال اظهار داشته است که قراردادهای صادرات گازی که بین 2 دولت نهایی می شود باید به تایید مجلس برسد، اما قرارداد های تجاری که بین 2 شرکت امضا می شود با توجه به فراز و نشیب هایی که ممکن است تا زمان اجرا و یا در حین اجرا مواجه شود به نظارت و بررسی نمایندگان مجلس نیاز نخواهد داشت.

جشن ساز: نیازی به مصوبه مجلس نیست

اما سیف الله جشن ساز معاون وزیر نفت نیز در رابطه با تصویب قرارداد فروش گاز پاکستان در مجلس شورای اسلامی، گفته است: تاکنون قانونی برای تصویب قراردادهای فروش گاز در مجلس مصوب نشده است و باید لایحه چنین قانونی ابتدا به مجلس برود و پس از تبدیل به قانون، قراردادها را در مجلس به تصویب برسانیم.

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران همچنین اعلام کرده است: اما اگر نمایندگان مجلس درخواست کنند حاضریم با آنها همکاری کنیم.

کاتوزیان: قرارداد با پاکستان باید به تصویب برسد

حمیدرضا کاتوزیان رئیس کمیسیون انرژی مجلس نیز در این رابطه، اظهار داشته است: این قرارداد حتما باید ابتدا به تایید و تصویب مجلس برسد، سپس به امضای مسئولان 2 کشور برسد.

وی با اشاره به مکاتباتی که با وزیر نفت داشته و خواستار بررسی قراردادهای خارجی این وزارتخانه شده است، گفت: اگرچه رونوشتی از برخی از این قراردادها به مجلس ارائه شد و گزارشاتی از روند پیشرفت این قراردادها در اختیار نمایندگان قرار داده شده است، اما در مورد قرارداد پاکستان تنها 2 برگ یادداشت به مجلس رسیده که گزارش کاملی نیست.

سید موید حسینی عضو کمیسیون انرژی مجلس هم در گفتگو با مهر، اظهار کرد: دولت برای افزایش اعتماد عمومی و جلوگیری از تبلیغات سوء باید قرارداد گازی پاکستان را به تصویب مجلس برساند.

غنیمی فرد: قرارداد پاکستان کارشناسی شده است

حجت الله غنیمی فرد نماینده وزیر نفت در مذاکرات خط لوله صلح نیز در گفتگو با مهر در پاسخ به برخی از انتقادات مطرح درباره قرارداد فروش گاز به پاکستان این قرارداد را کارشناسی شده دانست و یادآور شد: قرارداد انتقال گاز به پاکستان منافع ملی را تامین می کند.


وی با تاکید بر اینکه خروج هند و کاهش حجم انتقال گاز، تاثیری در قیمت و یا فرمول فروش گاز به پاکستان نداشته است، اظهار کرد: عدم حضورهند موجب نشده است که قیمت را غیرمنطقی کنیم و قیمت فعلی فروش گاز به پاکستان، بر اساس نرم بازارهای بین المللی گاز در آسیا و اروپا از طریق خط لوله است.

این در حالی است که سید محمد هادی نژاد حسینیان معاون سابق امور بین الملل وزارت نفت پیشتر در گفتگو با مهر با بیان اینکه هم اکنون ابهاماتی درباره فرمول فروش گاز به پاکستان وجود دارد، گفته بود: برای بررسی دقیق قرارداد فروش گاز به پاکستان و اطمینان بیشتر نمایندگان مجلس، باید این قرارداد در مجلس به تصویب برسد.

رئیس سابق هیئت مذاکره کننده ایران در مذاکرات خط لوله صلح تاکید کرده بود: تا وقتی متن قرارداد مورد بررسی کارشناسان خبره و متعهد قرار نگیرد، نمی توان در باره فرمول قیمت و سایر شرایط اظهار نظر کرد.

تفسیر قانون اساسی از تصویب قراردادهای نفت و گاز در مجلس

بر مبنای اصول 77 و 125 قانون اساسی، تصویب قراردادهایی که برای مدت طولانی برای کشور تعهد ایجاد می کنند، در صلاحیت مجلس شورای اسلامی است و وزارت نفت یا هیئت دولت، نباید تصمیم گیرنده نهایی در زمینه چنین قراردادهای حساس و تعهد آوری باشند.

در این رابطه کارشناسان بر این باورند که در مورد قرارداد فروش گاز به پاکستان با توجه به اینکه تاکنون جزئیات متن قراردادی منتشر نشده است، نمی توان در مورد تعهد آور و یا تعهد آور نبودن این قرارداد اظهار نظر دقیقی داشت.

در همین حال، نرسی قربان کارشناس مسایل اقتصادی درگفتگو با مهر با بیان اینکه در هر طرح صادرات گاز کلیه مسائل به قیمت فروش گاز بستگی دارد، گفت: در حال حاضر اطلاعاتی در مورد قیمت روش گاز ایران به پاکستان وجود ندارد و از این رو نمی توان اظهار نظر کاملی در مورد این قرارداد انجام داد.

کد خبر 898746

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha