به گزارش خبرنگار مهر در یزد، پیرنارستان یا "پیرنارسون" همانند دیگر مکانهای مقدس زرتشتیان، روایت و فلسفه ای جذاب دارد که این روایات حاکی از قدمت و اصالت ایرانی آنهاست.
در بسیاری از روایتها آمده است هنگامی که تازیان در عهد ساسانیان به ایران حمله کردند، کتایون، همسر یزدگرد به سبب علاقه ای که به پسر کوچکتر خود داشت با وی که اردشیر نامیده بودندش به سمت شرقی یزد گریختند.
اردشیر در مسیر به عللی از مادر جدا شد و به سوی کوه و دشت گریخت اما سرانجام در کوهی که هم اکنون نارستانه نامیده می شود، پنهان شد.
بر اساس همین روایات، این مکان، شاهزاده کوچک را برای در امان ماندن از دست دشمنان در میان خود گرفت و برای همیشه پنهان کرد اما بعد از مدتی شاهزاده اردشیر با شکارچی یا چوپان روشن بینی که از آن اطراف گذر می کرد، مکاشفه می کند و شکارچی نیز به درخواست شاهزاده این مکان را بنا می نهد.
این داستان بعد از عهد ساسانیان در دوران طاهریان به وقوع پیوسته و این بنا از آن زمان به بعد پیرنارستانه نام گرفته است.
پیرنارستانه اکنون با گذشت قرنها معبد و زیارتگاه زرتشتیان و یادگاری به جای مانده از دوران ساسانیان است. این مکان بعد از گذشت این همه مدت همچنان برای زرتشتیان جهان قابل احترام است و همه ساله از دوم تا ششم تیرماه در این محل گردهم آمده و به نیایش و عبادت می پردازند.
در تقویم زرتشتیان این زمان از روز سپندارمزدا تا روز آذر در ماه تیر است که در تقویم خورشیدی با دوم تا ششم تیرماه مصادف شده است.
موقعیت جغرافیایی پیرنارستان
این زیارتگاه مورد احترام زرتشتیان در 31 کیلومتری شرق یزد در ارتفاعات میان یزد و خرانق در پشت کوه دربید واقع شده است.
این مکان بر بلندای کوهی به نام نارستانه قرار گرفته و بر همین اساس نیز نارستانه نامیده می شود.
برای رسیدن به این زیارتگاه باید ابتدا وارد شهر اردکان شده و بعد از گذر از دشت وسیع خرانق به روستای نارستانه وارد شد و بر فراز کوهی استوار به مشاهده این مکان تاریخی نشست.
قدمت پیر نارستانه
قدمت بنای فعلی این زیارتگاه به عصر مظفرالدین شاه قاجار نسبت داده شده اما بنا به اعتقاد زرتشتیان، مکان بسیار مقدسی است که از زمان ساسانیان به وجود آمده و در زمان طاهریان ساخته شده است.
به هر ترتیب این مکان از دوم تیرماه تا ششم تیرماه به عنوان مکانی زیارتی و تاریخی در دل کویر ایران پذیرای صدها نفر از زرتشتیان کشور خواهد بود.
به گزارش مهر، 90 درصد اماکن زیارتی و تاریخی زرتشتیان در استان یزد قرار دارد و بیش از شش هزار نفر از جمعیت 30 هزار نفری زرتشتیان ایران در استان یزد به ویژه در شهرهای اردکان، میبد و تفت زندگی می کنند.
نظر شما