فرود شریفی در گفتگو با مهر گفت: ایران یکی از موفقترین کشورهای جهان در زمینه کنترل فرسایش بادی و بیابانزدایی است که در این راستا تاکنون علاوه بر تثبیت ماسه های روان از بیابانی شدن بالغ بر 6 میلیون هکتار از عرصه های منابع طبیعی جلوگیری به عمل آورده است.
معاون وزیرجهاد کشاورزی بیان کرد: بیش از 2.1 میلیون هکتار جنگلهای دست کاشت بیابانی همراه با ایجاد 54 پارک جنگلی بیابانی به مساحت بیش از6 هزارهکتار به منظور کنترل فرسایش بادی و پدیده بیابانزدایی در کشورایجاد شده است.
وی عنوان کرد: حفاظت، کاهش و کنترل خسارات ناشی از فرسایش بادی بر تاسیسات زیربنایی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و تولیدی همراه با اثرات اکولوژیکی از جمله حدود 10 هزار کیلومتر خطوط مواصلاتی و راه آهن، هزار و 240 کیلومتر طول مسیر رودخانه ها، کانالهای انتقال آب و شبکه های آبیاری، 600 هزار هکتار اراضی کشاورزی حساس به فرسایش، 521 هزار واحد مسکونی، 51 شهرک صنعتی، 20 صیدگاه صیادی، 271 واحد نظامی و انتظامی و 23 فرودگاه، 97 شهرستان و 4 هزار و 353 روستا بوده است.
شریفی اعلام کرد: در حال حاضر حدود 100 میلیون هکتار از اراضی کشور در معرض پدیده بیابانزایی قرار دارد که از این مساحت 75 میلیون هکتار در معرض فرسایش آبی، 20 میلیون هکتار در معرض فرسایش بادی و 5 میلیون هکتار در معرض سایر اشکال شیمیایی و فیزیکی، تخریب سرزمین همچون کاهش حاضلخیزی و یا شوری زایی است.
وی با بیان اینکه از کل مساحت کشور 43.7 میلیون هکتار در زمره اکوسیستم بیابانی است، افزود: معادل 32 میلیون هکتار از این مساحت شامل پدیده های بیابانی فاقد پوشش گیاهی است، ضمن اینکه حدود 20 میلیون هکتار از اکوسیستمهای بیابانی تحت تاثیر فرسایش بادی و 6.4 میلیون هکتار از آن در محدوده مناطق تحت تاثیر فرسایش بادی قراردارد.
معاون وزیرجهاد کشاورزی اعلام کرد: بر اساس آخرین گزارشات 183 منطقه، 82 شهرستان و 18 استان جزء کانونهای بحرانی فرسایش بادی در کشور قلمداد می شوند، به طوریکه دراین مناطق فرسایش بادی واجد خسارات عدیده اکولوژیکی، اقتصادی، زیستی به مناطق مسکونی ، تاسیسات زیربنایی صنعتی، اراضی کشاورزی و منابع زیستی کشور است.
وی با بیان اینکه 61 درصد مساحت کشور دارای اقلیم خشک و فراخشک است تصریح کرد: در مجموع ایران با 1.2 درصد خشکیهای جهان دارای 2.4 درصد پدیده های بیابانی فاقد پوشش گیاهی و 3.08 درصد مناطق بیابا نی جهان است.
شریفی مهمترین چالش جهت کنترل پدیده بیابانزایی درکشور را عدم مدیریت هماهنگ کنترل عوامل انسانی بیابانزا عنوان کرد و گفت: این امربا قانونمند شدن الزام رعایت شاخصها و معیارهای بیابانزایی توسط کلیه دستگاههای دولتی و غیردولتی و بهره برداران در تمام طرحها و برنامه ها محقق می شود.
وی کنترل پدیده بیابانزایی درکشور را در قالب برنامه ای هدفمند امکانپذیر دانست و افزود: فرهنگ سازی، فقرزدایی، ظرفیت سازی و توانمند سازی جوامع محلی، اقتصادی کردن واحدهای بهره برداری از مراتع و اراضی کشاورزی با ملحوظ کردن اصل و مبانی مدیریت و توسعه پایدار از مهمترین اصول بیابانزدایی پایدار در کشور محسوب می شود.
نظر شما