شهادت محمد بن جمال الدين مكي :
در چنين روزي در سال 786 ه ق شمس الدين محمد بن جمال الدين مكي از علماي بزرگ جهان تشيع به در جه رفيع شهادت نايل آمد . شهيد اول در زندان اثر گرانسنگي را به عنوان اللمعه الدمشقيه از خود به جاي نهاد كه هم اكنون در حوزه هاي مختلف فقه شيعي به عنوان متن درسي ، تدريس مي گردد .
« محمد بن مكى،معروف به«شهيد اول»شاگرد فخر المحققين،يكى از اعاظمفقهاى شيعه است.او در رديف محقق حلى و علامه حلى است.اهل جبل عاملاست كه منطقهاى است در جنوب لبنان و از قديمىترين مراكز تشيع است و هماكنون نيز يك مركز شيعى است. شهيد اول در سال 734 متولد شده و در786 به فتواى يك فقيه مالكى مذهب وتاييد يك فقيه شافعى مذهب،شهيد شده است.او شاگرد شاگردان علامه حلى،ازآن جمله فخر المحققين(فرزند علامه حلى)بوده است.كتابهاى معروف شهيداول در فقه عبارت است از: اللمعه كه در مدت كوتاهى در همان زندانى كه منجربه شهادتش شده است،تاليف كرده است و عجيب اين است كه اين كتاب شريفرا در دو قرن بعد فقيهى بزرگ شرح كرد كه او نيز سرنوشتى مانند مؤلف را پيداكرد،يعنى شهيد شد و«شهيد ثانى»لقب گرفت. شرح لمعه تاليف ديگر شهيد است كه همواره از كتب درسى طلاب بوده وهست.كتابهاى ديگر شهيد اول عبارت است از:دروس-ذكرى-بيان-الغيبهالقواعد.همه كتب او از نفائس آثار فقهى است.كتب شهيد اول نيز مانند محقق وعلامه حلى و...در عصرهاى بعد از طرف فقهاء، شرحها و حاشيههاى زيادىخورده است.در ميان فقهاء شيعه،كتابهاى سه شخصيت فوق الذكر يعنى محققحلى،علامه حلى و شهيد اول كه در قرن هفتم و هشتم مىزيستهاند،به صورتمتون فقهى درآمده و ديگران بر آنها شرح و حاشيه نوشتهاند و كسى ديگرنمىبينم كه چنين عنايتى به آثار او كرده باشند.فقط در يك قرن گذشته،دو كتاباز كتابهاى شيخ مرتضى انصارى كه در حدود صد و سيزده سال[اكنون137سال]از وفاتش مىگذرد،چنين وضعى به خود گرفته است.خاندان شهيد اول،خاندان علم و فضل بوده و نسلهاى متوالى اين شرافت را براى خود نگهدارىكردهاند.شهيد سه پسر دارد كه هر سه از علماء و فقهاء بودهاند. همچنانكههمسرش ام على،و دخترش ام الحسن نيز فقيهه بودهاند و شهيد،زنان را درپارهاى از مسائل،به اين دو بانوى فاضله ارجاع مىكرده است.در ريحانة الادبگويد: برخى از بزرگان،فاطمه دختر شهيد را سته و برخى ست مشايخ«سيدة المشايخ»لقب داده اند. » ( آشنايي با علوم اسلامي ، استاد مرتضي مطهري ) در «ريحانة الادب»مرحومدرس آثار آن عالم رباني به اين عناوين ذكر شده اند اختصار الجعفر ، الاربعون حديثا ، الاعتقادية ، الباقيات الصالحات ، التكليف يا تكليفيه ،الدروس الشرعية في فقه الامامية ، مجاميع ثلاثه و...
در گذشت آيت الله دانش آشتياني :
در چنين روزي در سال 1380 ه ش آيت الله دانش آشتياني عالم برجسته و نماينده ولي فقيه و امام جمعه شهرستان آشتيان دار فاني ر ا وداع گفت . ايشان در طول عمر نود و چهار ساله شان آثار معنوي ارزشمندي از خود به ياد گار نها دند .
بمباران شيميايي سردشت :
در چنين روزي در سال 1366 ه ش ارتش رژيم بعث عراق كه خود را از رويارويي با رزمندگان اسلام ناتوان مي ديد اقدام به بمباران شيميايي منطقه سردشت كرد كه طي آن شماري از هموطنانمان به در جه رفيع شهادت نايل آمدند . رژيم بعث عراق در همين سال با انفجار چندين بمب شيميايي در منطقه كرد نشين كشور خود را ، حلبچه ، فاجعه اي انساني را در اين كشور رقم زد . در اين فاجعه دست كم پنج هزار نفر از مردم كرد كشته و بيش از هفت هزار نفر مجروح شدند . اين اقدامات وحشيانه در حالي صورت مي گرفت كه عراق پيشتر پروتكل 1925 ژنو راجع به منع استفاده از سلاحهاي سمي ، خفه كننده و تركيبات ميكروبي امضا كرده بود . امضا كنندگان اين پروتكل تاكيد كرده بودند : «استعمال گازهاي خفه كننده و مسموم يا امثال آنها و همچنين هر قسم مايعات و مواد يا عمليات شبيه به آن حقا مورد تنفر افكار دنياي متمدن است . همچنين دول متعهد تقبل مي كنند ممنوعيت استفاده از گازهاي خفه كننده و مسوم شبيه آن را به موجب اين اعلاميه به رسميت شناخته و همچنين تعهد مي نمايند كه ممنوعيت مزبور را شامل وسايل جنگ ميكروبي نيز دانسته و خود را ملزم به رعايت مدلول مراتب فوق بدانند . » . صدام در اين حملات معمولا از سه نوع گاز خردل ، گازهاي اعصاب ( تابون ، سارين يا سومان ) و سيانوژن عليه مردم بي دفاع استفاده مي كرد .
به همين مناسبت همه ساله چنين روزي به عنوان رو زمبارزه با سلاحهاي شميايي و ميكروبي گرامي داشته مي شود .
معاهده برلين :
در چنين روزي در سال 1778ميلادي معاهده برلين ميان كشور هاي فرانسه ، روسيه ، آلمان ، ، انگليس و اتريش امضاء شد .
تولد لوئيجي پيراندللو :
در چنين روزي در سال 1867 ميلادي لوئيجي پيراندللو يكي از مشهور ترين نويسندگان ايتاليايي ديده به جهان گشود . وي به سال 1934 ميلادي جايزه نوبل ادبي را از آن خود كرد . شش شخصيت عنوان مهمترين اثر ادبي اوست .
تولد آلكسيس كارل :
در چنين روزي در سال 1873 ميلادي آلكسيس كارل زيست شناس و جامعه شناس بر جسته فرانسوي ديده به جهان گشود . وي در سال 1912 ميلادي جايزه نوبل را از آن خود كرد .
تولد ماكس وبر جامعه شناس مشهور :
ماكس وبر متفكر و جامعه شناس بر جسته آلمان در سال 1864 در اين روز ديده به جهان گشود . او به عنوان يكي از برجسته ترين جامعه شناسان آلماني درحوزه علم جامعه شناسي نظريات ارزشمندي ارايه كرد كه از ميان آنها مي توان به فرضيه " رابطه سرمايه داري ، ديوانسالاري و دموكراسي " او اشاره كرد . وي در سال 1920 دار فاني را وداع گفت .
تولد ماريا گوپر :
در چنين روزي در سال 1906 ميلادي ماريا وپي ماير فيزيكدان بر جسته آمريكايي متولد شد . وي در سال 1963 ميلادي جايزه نوبل را از آن خود كرد .
امضاي معاهده ورساي :
در چنين روزي در سال 1919 ميلادي معاهده ورساي كه در واقع پايان بخش جنگ جهاني اول بود ميان كشور هاي متخاصم ، امضا شد .
استقلال پرو :
در چنين روزي در سال 1824ميلادي پرو استقلال خود را از اسپانيا اعلام كرد .
تصرف انطاكيه :
در چنين روزي در سال 1098 ميلادي اروپاييان در ميانه جنگ هاي صليبي ، شهر انطاكيه را در عثماني تصرف كردند.
تصرف سئول :
در چنين روزي در سال 1950 ميلادي نظاميان كره شمالي پس از حمله به به كره جنوبي شهر سئول را دراين كشور به تصرف خويش در آوردند .
نظر شما