۹ تیر ۱۳۸۸، ۱۱:۳۱

مهر گزارش می دهد/

رئیس آینده قوه قضائیه کیست / چشم انداز امید بخش در دستگاه قضایی

رئیس آینده قوه قضائیه کیست / چشم انداز امید بخش در دستگاه قضایی

در حالی به روزهای پایانی ریاست 10 ساله آیت الله هاشمی شاهرودی بر دستگاه قضاوت کشور نزدیک می شویم که اغلب گمانه زنیها از نشستن حجت الاسلام والمسلمین صادق لاریجانی بر مسند ریاست یکی از اصلی ترین قوای سه گانه کشور حکایت دارد.

به گزارش خبرنگار مهر، نام صادق لاریجانی از فقهای دانشمند شورای نگهبان در حالی در میان گمانه زنیها بیشار شنیده می شود که پیش از این اسامی دیگری چون حجت الاسلام  ناطق نوری، محمدی ری شهری، سید ابراهیم رئیسی و آیت الله سید احمد خاتمی نیز شنیده شده بود. با این همه، شواهد و قرائن حکایت از قطعی شدن ریاست صادق لاریجانی بر این مسند مهم دارد.

مشکلات سنتی و بروکراتیک سیستم قضایی کشور به قدری پهنه گسترده است که اصلاح آن به زمان بیشتر و همراهی تمام قوا و فرهنگ سازی اجتماعی منوط است.حضور فردی چون صادق لاریجانی با توجه به تفقهی که در علوم دینی و شناختی که از جهان امروز و رویه های مدرن قضایی و ارتباطی دارد ، می تواند نوید بخش کوتاه شدن مسیر بهبود عملکرد این دستگاه باشد.

دوران دهساله رئیس فعلی دستگاه قضایی کشور در حالی رو به پایان است که از دیدگاه اغلب کارشناسان حقوقی و حقوقدانان، سید محمود هاشمى شاهرودى در دوره 10 ساله مدیریت خود در قوه قضائیه جمهوری اسلامی مجموعا عملکرد قابل دفاعی داشته و موجبات تحولات گسترده ای در این دستگاه شده است. اگر چه مشکلات سنتی و بروکراتیک سیستم قضایی کشور به قدری پهنه گسترده است که اصلاح آن به زمان بیشتر و همراهی تمام قوا و فرهنگ سازی اجتماعی منوط است. حضور فردی چون صادق لاریجانی با توجه به تفقهی که در علوم دینی و شناختی که از جهان امروز و رویه های مدرن قضایی و ارتباطی دارد ، می تواند نوید بخش کوتاه شدن مسیر بهبود عملکرد این دستگاه باشد.

 

گر چه برخی از حقوقدانان نیز بالا رفتن آمار پرونده های لاینحل قضایی در این دوران دهساله را یکی از ضعفهای اساسی دستگاه قضایی کشور می دانند. اما خود آیت الله شاهرودی سال گذشته در دیدار اعضای کمیسیون عمران مجلس ضمن برشمردن دلایلی ، شجاعانه گفته بود: در ابتدای ورود بنده به دستگاه قضایی تعداد پرونده ها 4 میلیون بود اما اکنون به 8 میلیون پرونده رسیده است. 

صادق لاریجانی کیست؟

صادق لاریجانی در کارنامه خود علاوه بر فعالیتهای علمی و فقهی زیاد ، یک دوره نمایندگی مردم مازندران در مجلس خبرگان رهبری را هم بر عهده داشته و از تاریخ‌ 25 تیر1380 نیز با صدور حکمی از سوی مقام معظم رهبری به عنوان یکی از فقهای شورای نگهبان قانون اساسی منصوب شده است.

حجت‌الاسلام‌‌ و المسلمین صادق‌ لاریجانی‌ آملی‌ در سال‌ 1339 در نجف‌ اشرف‌ و در خانواده ای روحانی و خوشنام بدنیا آمد. پدرش‌ آیت ‌الله‌ العظمی‌ میرزا هاشم‌ آملی‌(ره‌) از بزرگان‌ حوزه‌ علمیه‌ نجف‌ و قم‌ بود که‌ در طی‌ سالیان‌ دراز شاگردان‌ فراوانی‌ پرورانده‌ است‌. صادق‌ لاریجانی‌ تحصیلات‌ جدید را از دبستان‌ در سال‌ 1345 آغاز کرد و در سال‌ 1356 به‌ پایان‌ رساند. او در دوره دبیرستان‌ با علاقه‌ بسیار به‌ کتب‌ ریاضی‌ روی‌ آورد و بسیاری‌ از آنها را با مطالعه‌ فرا گرفت‌. وی‌ در سالهای‌ تحصیل‌ خود در اکثر مواقع‌ حائز رتبه‌ اول‌ بود و هنگام‌ وارد شدن‌ به‌ سال‌ چهارم‌ دبیرستان‌ با فراهم‌ آمدن‌ بورس‌ تحصیلی‌ از دانشگاه‌ صنعتی‌ شریف‌ عازم‌ تحصیل‌ در یکی‌ از کشورهای‌ غربی‌ بود که‌ ناگهان‌ زندگی‌اش‌ دگرگون‌ شد و با تاسی به راهنمایی‌ پدر به‌ دروس‌ دینی‌ رو آورد. این در حالی بود که برادران بزرگتر او محمد جواد و علی در مسیر علوم جدیده چون ریاضیات و فیزیک و فلسفه گام برداشتند و به مراتبی درخور نیز رسیدند.

وی در سالهای‌ تحصیل‌، از محضر استادان‌ بسیاری‌ بهره‌ برد. از جمله‌ رسائل‌ و مکاسب‌ را نزد اساتید برجسته‌ای‌ همچون‌ آقایان‌ صلواتی‌، سیدکاظم‌ حائری‌، سید مهدی‌ نبوی‌ و کرباسی‌ فرا گرفت‌ که‌ عمدة‌ این‌ درسها به‌ شکل‌ خصوصی‌ بود.

لاریجانی‌ با به‌ پایان‌ بردن‌ دروس‌ سطح‌ به‌ درس‌ خارج‌ والد خود آیت‌الله‌ العظمی‌ میرزاهاشم‌ آملی‌(ره‌) و نیز آیت‌الله‌ العظمی‌ شیخ‌ حسین‌ وحید خراسانی‌ رفت‌ و سالها از محضر آنان‌ بهره‌ برد. او در بخش‌ علوم‌ عقلی‌ نیز در درس‌ اسفار آیت ‌الله‌ جوادی‌ آملی‌ و آیة‌الله‌ حسن‌ زاده‌ آملی‌ حاضر شد.  

در سال‌ 1356 به‌ حوزه‌ علمیه‌ قم‌ وارد شد و بیشتر دروس‌ مقدمات‌ و سطح‌ را در فرصتی‌ اندک‌ و در نزد استادان‌ برجسته‌ که‌ گاه‌ از نزدیکان‌ وی‌ نیز بودند، به‌ پایان‌ رسانید. سپس‌ در درس‌ خارج‌ بزرگان‌ قم‌، از جمله‌ والد خود حاضر شد و سالها از محضر آنان‌ بهره‌های‌ بسیار برد. در این‌ مدت‌ از تحصیل‌ علوم‌ عقلی‌ و تفسیر نیز بازنماند.

حجت ‌الاسلام‌ والمسلمین‌ صادق‌ لاریجانی‌ در عرصه‌ فرهنگی‌ خدمات‌ شایانی‌ را به‌ انجام‌ رسانده‌ است‌. او از سالهای‌ نخستین‌ انقلاب‌ به‌ مقوله‌ تهاجم‌ فرهنگی‌ و شناخت‌ آن‌ اهتمام‌ ویژه‌ای‌ داشته‌ و در این‌ زمینه‌ فعالیتهای‌ گسترده‌ای‌ را به‌ انجام‌ رسانده‌ است‌.

او بسیاری‌ از کتب‌ دورة‌ سطح‌ را تدریس‌ کرده‌ است‌ و از سال‌ 1368 تاکنون‌ نیز به‌ تدریس‌ خارج‌ فقه‌ و اصول‌ اشتغال‌ دارد. علاوه‌ بر آن‌ ، سالها به‌ تدریس‌ در دانشگاه‌ تربیت‌ مدرس‌ قم‌ و دانشگاه‌ رضوی‌ مشهد در سطح‌ کارشناسی‌ ارشد و دکترا می‌پردازد. تدریس‌ او در دانشگاه‌ در رشته‌های‌ کلام‌ جدید، فلسفه‌ تطبیقی‌، فلسفه‌ اخلاق‌ و فلسفه‌ غرب‌ است‌.

کارشناسان معتقدند با انتصاب احتمالی و قریب الوقوع صادق لاریجانی به ریاست قوه قضائیه ، همچنین با توجه به ویژگی های برجسته ای چون تسلط بر علوم مختلف دینی و دانشگاهی ، آشنایی با زبان های بین المللی و رویه های مدرن قضایی و همچنین تعامل و تعادلی که تا کنون در ارتباط با سایر دستگاهها ، نهادها و چهره های مختلف سیاسی کشور از وی دیده شده ؛ قوه قضائیه دورانی تازه از کارآمدی را آغاز کند.

حجت ‌الاسلام‌ والمسلمین‌ صادق‌ لاریجانی‌ تا کنون‌ کتب‌ بسیاری‌ را تألیف‌، تصحیح‌ یا ترجمه‌ کرده‌ است‌ که‌ برخی‌ از آنها به‌ شرح‌ زیر است‌: 1ـ فلسفه‌ اخلاق‌ در قرن‌ حاضر نوشته‌ وارنک‌ (ترجمه‌)؛ 2ـ انسان‌ از آغاز تا انجام‌، نوشته‌ علامه‌ طباطبایی‌ (ترجمه‌)؛ 3ـ سرمایة‌ ایمان‌، نوشته‌ ملاعبدالرزاق‌ لاهیجی‌ (تصحیح‌)؛ 4ـ معرفت‌ دینی‌، نقد نظریة‌ قبض‌ و بسط‌ تئوریک‌ شریعت‌؛ 5ـ قبض‌ و بسط‌ در قبض‌ و بسطی‌ دیگر؛ 6ـ واجب‌ مشروط‌؛ 7ـ فلسفة‌ تحلیلی‌، دلالت‌ و ضرورت‌؛ 8 ـ آموزگار جاوید (مجموعة‌ مقالات‌ در برزگداشت‌ مرحوم‌ آیت‌ الله‌ العظمی‌ میرزا هاشم‌ آملی‌).

 

کتابهای‌ زیر هم‌ از وی در مرحلة‌ تدوین‌ و آماده‌ سازی‌ برای‌ نشر می‌باشد:  1ـ مکتوباتی‌ در حسن‌ و قبح‌ عقلی‌ و قاعدة‌ ملازمه‌؛ 2ـ دین‌ و اخلاق‌ (ترجمه‌)؛ 3ـ فلسفه‌ تحلیلی‌، تئوریهای‌ معناداری‌؛ 4ـ فلسفه‌ تحلیلی‌، فعل‌ گفتاری‌؛ 5ـ زبان‌ دین‌؛ 6ـ براهین‌ اثبات‌ واجب‌، برهان‌ وجودی‌؛ 7ـ قلمرو دین‌؛ 8ـ مبانی‌ کلامی‌ ـ فلسفی‌ حکومت‌ دینی‌؛ 9 ـ فلسفة‌ اخلاق‌؛ 10 ـ مجموعة‌ مقالات‌ در 3 جلد.

همچنین‌ از وی‌ مقالات‌ متعددی‌ در کنگره‌ها و نشریاتی‌ چون‌ نقد و نظر، کیهان‌ فرهنگی‌ و صبح‌ منتشر شده‌ است‌. او بیشتر دروس‌ فقه‌ و اصول‌ را تقریر کرده‌ است‌ و رساله‌ای‌ مبسوط‌ در صلاة‌ مسافر در قالب‌ شرح‌ عروة‌الوثقی‌ نگاشته‌ است‌.

عضویت‌ در هیئت‌ امنای‌ دانشگاه‌ قم‌، هیئت‌ امنای‌ دانشنامة‌ جهان‌ اسلام‌ و ریاست‌ هیئت‌ امنای‌ مؤسسه‌ تحقیقات‌ کامپیوتری‌ علوم‌ اسلامی‌ از دیگر فعالیتهای‌ وی‌ به‌ شمار می‌رود. او هم‌ اکنون‌ در قم‌ به‌ تدریس‌ و تربیت‌ طلاب‌ می‌پردازد.

انتصاب پنجمین رئیس قوه قضائیه بزودی در حالی توسط رهبر معظم انقلاب صورت خواهد گرفت که پیش از این آیت‌الله شهید بهشتی، آیت‌الله موسوی اردبیلی  و آیت‌الله یزدی ریاست قوه قضائیه را بر عهده داشته اند.

کارشناسان معتقدند با انتصاب احتمالی و قریب الوقوع صادق لاریجانی به ریاست قوه قضائیه ، همچنین با توجه به ویژگی های برجسته ای چون تسلط بر علوم مختلف دینی و دانشگاهی ، آشنایی با زبان های بین المللی و رویه های مدرن قضایی و همچنین تعامل و تعادلی که تا کنون در ارتباط با سایر دستگاهها ، نهادها و چهره های مختلف سیاسی کشور از وی دیده شده ؛ قوه قضائیه دورانی تازه از کارآمدی را آغاز کند.

-------------------------

گزارش: فهیمه امامی

کد خبر 904796

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha